Testat: Svensk Whisky för Ukraina

Svensk whisky för Ukraina

I måndags 11 juli 2022 klockan 10.00 så smällde det! Man var tvungen att hänga på låset på systembolaget.se för då släpptes det ett helt unikt samarbete – nio svenska whiskydestillerier har gått samman och gjort en blended whisky i begränsad upplaga om 2400 flaskor. Allt överskott (753 600 kr) kommer gå till UNHCR’s verksamheter i Ukraina! Flaskorna var slutsålda strax efter lunchtid samma dag!

Svensk Whisky för Ukraina

Whiskydestillerierna som har levererat den ingående spriten är (i bokstavsordning)

Idén till detta projekt kom när whiskyprofilen Patrik Dalsjö fick en snilleblixt – destillerierna kunde bidra med produkten och konsumenterna med pengarna för att belysa behovet av stöd till de drababde av kriget i Ukraina. Patrik säger:

”Jag satt en kväll med en av mina recensioner för Facebookgruppen Judge Dram och kriget i Ukraina fanns i bakhuvudet. Då kom idén att hela whiskysverige kanske kunde göra en insats för att samla in pengar till Ukraina. Hur häftigt hade det inte varit om alla svenska whiskydestillerier gick ihop och gjorde en whisky till förmån för Ukraina?

Vi delar ju till och med samma färger i våra flaggor. Jag skrev ihop ett brev och hoppades att jag skulle få något svar i alla fall. Jag hoppades verkligen att de skulle tycka att det här var en bra idé då nog alla känner likadant som jag, att kan vi göra något så bör vi göra det!”

Judge Dram
Logotype till Facebookgruppen Judge Dram

Blender: Henric Molin

Henric MolinSpirit of Hven har varit blender för den här spännande blandningen, och den som ansvarar för att det blir gott-gottigottgott. Vi fångar Henric för några ord om projektet:

Det handlade mest om att knyta ihop de parter som kom in från de nio olika destillerierna. Från oss på Spirit of Hven blev det en del råg, en del majs och mesta delen maltwhisky. Det var mer än ett av de andra destillerierna som bidrog med whisky som inte var single malt, vilket gör att det blev en blended whisky i sann bemärkelse även om den har ovanligt högt innehåll av maltwhisky.

Alla bidrog i olika utsträckning efter förmåga och tillgänglighet. Jag vill inte avslöja några halter – det viktiga här var att vi gjorde något positivt tillsammans. Framförallt att vi kan bidra till de som har det svårt.

Vad gäller doft och smak vill jag inte egentligen påverka någon vad jag tycker om den då det inte helt har varit i min makt att styra karaktären. Men helt klart är det den mest intressanta whisky jag någonsin smakat. Det är några husstilar som verkligen går igenom samtidigt som den har en balanserad not. Den värmer och gläder både gom och hjärta.

Vi testar: Svensk Whisky för Ukraina

I näsan: Fudge, frukt (päron?), pyttelite rök som ligger separat från syran, lite sting från alkoholstyrkan på 46%

I munnen: Beska som ger lite torr känsla, söt kola i bakgrunden, lite rök. “Det smakar whisky – inget som sticker ut, bra balans”

Eftersmak: Ganska kort eftersmak med tydlig (men inte kraftig) rök, sälta

En riktigt bra blended whisky, med vad jag gissar högt maltinnehåll. Bra alkoholstyrka, fint att de inte lade den på 40% utan vred upp det till 46. Väldigt imponerad av kompositionen – normalt har blendern en smakbild vederbörande vill föra fram, och väljer ingående fat utefter det. Här är det omvända, Henric Molin har ett antal fat och flaskor från nio olika destillerier, och ska utav dessa trolla fram något gottigottgott. Och det lyckades han bra med!

Svensk Whisky för Ukraina

En bra detalj i sammanhanget är en del på etiketten, som tydliggör hur pengarna för försäljningen fördelas. Även om allt överskott skänks till UNHCR så vill ju staten ha sin del av alkoholskatterna mm:

Fördelning av pengarna för flaskan Svensk whisky för Ukraina

När etiketterna skulle tas fram, så ville även tryckaren (Ystad Tryck) och materialleverantören (PG Etikett) bidra och valde att sponsra etikett och tryckning. Stort tack för detta bidrag.

Vill man stödja UNHCR’s arbete, men inte kan eller vill köpa whisky; då går det bra att besöka webbplatsen Sverige för UNHCR, bidrag kan inbetalas till: PG: 90 01 64-5 eller BG: 90 0-16 45 skriv Ukraina i meddelandefältet.

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]