
Jag hade nöjet att flyga ner till Wien i förra veckan med Austrian Airlines. Min vana trogen beställde jag en whisky – på menykortet meddelades att det var “standardblenden” Chivas Regal 12yo som fanns, men flygvärdinnan sa att de hade bytt ut whiskyn mot Glenfiddich Select Cask. En soleralagrad single malt jag inte provat tidigare! Ge hit, ögonabums!
Men gissa om jag blev missnöjd! Jag trodde faktiskt att det var något fel på spriten! För vetenskapens skull så köpte jag ännu en miniflaska som jag “smugglade ut” ur planet för att prova på landbacken hemmavid. Så här nedan kommer smaknoterna från en dubbelprovning, dels på 10.000 meters höjd, och dels på kanske tio meters höjd över havet.
Glenfiddich Select Cask
Glenfiddich Select Cask skall vara en “soleralagrad” NAS-whisky. Faten som soleraslutlagringen är gjord på är Europeisk ek, Bourbonfat och rödvinsfat. Det låter ju väldigt gott. Flaskan är en “Travel Retail Exclusive”, det vill säga du hittar den bara på flygplatser och båtar och liknande. Om du vill lära dig mer om soleralagringsmetoden så har vi en artikel som förklarar det bättre här. I Soleralagring á la Glenfiddich avslutas lagringen i ett jättestort träkar under ett par månader.
Uppe i luften
Jag ska direkt säga: whiskyn hade inte de bästa förutsättningar uppe i luften, den serverades för kall (men jag försökte värma den) i ett smalt dricksglas. Men det hör till, det måste tillverkarna ta höjd för när de väljer whisky.
I näsan: Ek, druvskal, lite sprit. Inget mer.
I munnen: Ek, ek, och så lite ek. Sälta och surt rödvin
Eftersmak: Torr ek-eftersmak.
Total avsaknad på karaktär. Nästan lite vattnig men spritig. Det här smakar riktigt dåligt, som en ekig Grappa typ. Duger inte ens att blanda med coca-cola för att göra en whisky/cola. Som jag sa, den var så dålig så jag var tvungen att smuggla med mig en miniflaska att prova på landbacken!
Nere på landbacken
På landbacken provar jag whiskyn i rätt temperatur i ett Glencairn-glas (som jag alltid använder för den här sajtens tester). Optimala förutsättningar alltså:
I näsan: Okej, vi hittar lite mer dofter på landbacken: Sötma och vanilj från Bourbonfaten, lite ek, någon sort citrusskal, kanske lite fudge.
I munnen: Spritsmak, trä, fruktighet, ingen sötma och inga större influenser från rödvinsfaten
Eftersmak: Citrus, spritstick längst fram på tungan, eftersmaken försvinner snabbt
Ingen vidare karaktär på landbacken heller, men den har i alla fall någonting i sig. I brist på bättre beskrivning: Medioker. Det är dock väldigt intressant att se hur mycket smakerna och dofterna förändras när man är uppe i luften och flyger, jämfört med på landbacken. När jag googlar betyg för den här flaskan, så har de äldre betygen ganska så okej poäng, men de senare åren är betygen åt det låga hållet. Jag gissar att Glenfiddich har kört slut på de ingående faten, och att de numera släpper en produkt som inte når upp till bolagets standard. För Glenfiddich kan verkligen bättre, deras prestigebuteljeringar är verkligen riktigt bra.
Det här är verkligen att riskera ett varumärke! Jag förstår inte hur bolaget tänker när de släpper en medioker flaska för flyget, som förändras och blir totalt intetsägande uppe i luften. Har de ingen kvalitetskontrollant som kan ta och provsmaka whiskyn först uppe i det blå? Många presumtiva köpare lär ju prova den här på sin Austrianflygning, och sedan avfärda Glenfiddich för all framtid som skräp!
Vidare läsning
- Vill du läsa mer om Soleralagring – vi har en beskrivning hur High Coast gör med sin soleralagring.
- Jämfört med Austrians Glenfiddich så är SAS High Coast en fantastisk whisky. Läs mer om den här.
- Intresserad av att veta vilka olika sorters whisky som serveras ombord flygplan i Europa? Vi har en lista, som vi försöker hålla aktuell, på whisky ombord flyg.
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.
Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.