Altitud: ny SAS-exklusiv High Coast-whisky

SAS/High Coast Altitud och Atmosfär

Sedan tidigare serverade SAS en exklusiv buteljering (Atmosfär) från High Coast Distillery på sina långlinjer i Business Class. I Ekonomiklass och “Plusklass” hade man Mackmyra Traveler, som egentligen var Mackmyra Svensk Ek med en annan etikett. Nu plockar SAS fram en exklusiv flaska även för de som reser i de lägre klasserna. Tillsammans med High Coast lanserar man Altitud, en lätt rökig single Malt, som alltså endast går att få tag på ombord ett SAS-plan utanför Skandinavien.

Nyfikna som vi är så besökte vi SAS i Frösundavik i Stockholm. Vi fick där ett samtal med Johan Gillström, som är ansvarig för dryckerna ombord på SAS.

Johan, berätta mer om dig och teamet du är med i:

Vi är ett team om fyra personer som leder utvecklingen av alkoholhaltiga drycker ombord på SAS. Det är ett tight gäng med bred erfarenhet av flyg, restaurang och alkoholbranschen. Jag personligen är relativt ny i teamet, men har kunnat kombinera min långa erfarenhet inom Supply Chain med min nyare tillförskansade kunskap inom Vin&Sprit och lyckats väva ihop dessa kunskaper till något som ger mervärde för SAS och något extra till teamet. Teamet består av Gustaf Öholm som är chef för avdelningen och har en avundsvärd bakgrund inom restaurang och hospitality, Ronald Erling är ansvarig för matplaneringen för SAS interkontinentala flygningar och SAS lounger och Alexander Lund som är ansvarig för matplaneringen på Short Haul. Att vara med i detta team är en ynnest då kompetensen är unik. Tillsammans är vi ett riktigt starkt team som älskar det vi gör.

Gin från norska Harahorn och svenska Hernö, vodka och öl från danska Mikkeller, och whisky från Mackmyra och High Coast. Ni går verkligen all-in på det skandinaviska?

Vi har väldigt många fina producenter från Skandinavien och vi är väldigt stolta över att kunna lyfta fram dessa gentemot våra kunder och visa hantverket som finns i Skandinavien. Men det är viktigt att poängtera att vi väljer skandinaviska leverantörer som är ”best in class”. Produkten måste kunna stå sig i ett internationellt perspektiv.  Men det har blivit mer och mer tacksamt då det varit en fantastisk utveckling i Skandinavien de senaste 10 åren inom spritsegmentet. Skandinavien har många destillerier som verkligen visar framfötterna internationellt och smäller de mer etablerade aktörerna på fingrarna.

Hur resonerar ni när ni valde ut dessa leverantörer?

Vi tyckte att det var dags att göra något nytt. Vi hade haft Mackmyra ett gäng år med stor framgång. Men som alla produkter så har de en livscykel och det var dags hitta på något. Vi kunde producera ytterligare en batch med Mackmyra eller göra något helt nytt. Vi valde att påbörja ett arbete med att se vilka producenter vi hade i Skandinavien som kunde vara lämpliga för SAS. En sak att komma ihåg är att en leverantör till SAS måste kunna hantera relativt stora volymer och en del kravställningar som tillkommer när man är leverantör hos SAS. Med det sagt så faller en del mindre destillerier bort av praktiska anledningar.

När vi satte oss ner med High Coast så kändes det självklart att här kunde vi åstadkomma något speciellt. Vi kom fram till att vi ville ha en produkt som var unik för SAS, unik i flygbranschen, levererade hög kvalité som kännetecknar High Coast och i slutändan en whisky som våra kunder kommer uppskatta. Vi känner att vi lyckats med det och är stolta över det arbete som gjorts.

Atmosfär tillsammans med SAS Gin-utbud från Harahorn och Hernö, på storflaskor för SAS Business Class
Atmosfär tillsammans med SAS Gin-utbud från Harahorn och Hernö, på storflaskor för SAS Business Class

På vilket sätt förändras smaken på mat och dryck uppe i luften jämfört med på land? Något speciellt vi ska leta efter i smaken när vi avnjuter Altitud ombord på 10.000 meters höjd?

Smaker har en tendens att bli dova uppe i luften och det är svårt att uppleva aromatiken på samma sätt som på marken. När det kommer till Altitud så känner jag en härliga noter av päron, kola och en snygg rökighet som inte är för kraftig. Ett snyggt och välbalanserat paket som tickar i alla boxar för mig.

Vi provsmakar Altitud

Vi fick glädjen att kunna provsmaka Altitud – inte på 10.000 meters höjd, utan på bryggan en halvmeter över havet:

I näsan: Mycket svag rökighet, inget som sticker ut. Sötma. Rysk “konjak”, spritfylld choklad?
I gommen: Söta ekfat, mycket subtil röksmak, rester av vin och frukt.
Eftersmak: Lite peppriga druvor, söt ukrainsk salami. Lite alkoholtendenser. Det är först här jag börjar undra hur stark drycken är. Jag lyfter lite på ögonbrynen när jag ser att flaskan är på 46%. En styrka som är väl dold av alla fina smaker.

Vi provsmakar Atmosfär

Även Atmosfär är provsmakad på landbacken

I näsan: Sötma, kokos, muskotnöt eller mandel, frukt
I gommen: Rysk söt “konjak”, toner av rök, lätt pepprig ek
Eftersmak: Lång eftersmak, mycket ek långt fram på tungan. Även här är flaskans 46% väl dolda av de goda smakerna. Ett stycke svenskt whisky som inte skäms för sig det minsta! Jag tror och hoppas att denna whisky kan introducera SAS utländska premiumresenärer till vårt svenska whiskyhantverk!

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.