Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]

Whiskyregioner i Skottland
Whiskyskolan

Skottlands whiskyregioner

Skottland är, utan tvekan, whiskyns hemland. Totalt finns 20 miljoner fat med whisky på lagring i Skottlands whiskyregioner! Med tanke på de dryga fem miljoner invånare landet har innebär det alltså cirka fyra fat per […]

Emma Walker
Allmänt om whisky

Kvinnor inom Skottlands whiskyindustri

Ända sedan Eva Ekeblad (Eva de la Gardie) kom på hur man gör brännvin på potatis, har vi svenskar förstått att kvinnor förstår sig på sprit. Hon var endast 24 år gammal när hon blev […]

Kandensisk whisky från kanada
Whiskyskolan

Whisky från Kanada

Det som utmärker whisky från Kanada är den något mildare smakbilden jämfört med många andra sorter, men även den betydligt lägre rökigheten. Drycken benämns dessutom väldigt ofta som rågwhisky, även om detta endast är en […]

whiskytunnor: Hur får whisky sin färg?
Whiskyskolan

Hur får whiskyn sin färg?

När en whisky kommer från destilleringspannorna så är spriten (mer eller mindre) färglös, och smakar tämligen illa.  När man korkar upp flaskan så smakar den (oftast) ljuvligt gott och har en fin färg. Nästan all […]

Laga mat med whisky: Whisky-glaserade revbensspjäll är mycket gott och ofta en signaturrätt i många restauranger i USA. Amerikansk Bourbon med sin sötma passar bra!
Whiskyskolan

Laga mat med whisky – en introduktion

Whisky i matlagning? Är det en bra idé, eller är det bara ett slöseri av whisky? En bra fråga, och en diskussion som passar väl om du serverar mat med whisky i. Här följer en […]

Glencairn Whiskyglas, whiskyprovarglas som är vinnare av The Queen´s Award for Innovation
Vi tipsar!

Allt om Whiskyglas

Det finns två huvudsakliga typer av whiskyglas. Vi har dels tumbler/rockmodellen, och dels den tulpanformade modellen. Tumbler/rock är den modellen du ser i “alla filmer”: Hjälten sitter vid sitt massiva skrivbord av mahogny med ett […]

Nybörjarwhisky: Tre bra whisky för nybörjare
Testat

Bra whisky för nybörjare

Vad kännetecknar en bra whisky för nybörjare? Det är en fråga vi ofta får. Här är en sammanfattning av vad man ska tänka på som nybörjare. Vi låter också en smakpanel av nybörjare testa några […]

whiskystenar whiskeystenar från Georg Jensen
Vi tipsar!

Allt om Whiskystenar

Whisky on the rocks! Vi har alla hört uttrycket innan. Traditionellt betyder det whisky serverad med isbitar. Men vissa av oss vill ju inte har vår whisky utspädd med vatten! Is smälter ju, som bekant. […]

Highland Cattle på Islay, ön där rökig whisky kommer ifrån
Whiskyskolan

Rökig whisky

Många whiskyälskare uppskattar rökig whisky på grund av att dessa skiljer sig en hel del från andra spritsorter, samtidigt som de är lite tuffare än blended whisky. Karaktären i rökig whisky kommer från brinnande torv […]

Innehåller glasen whisky eller whiskey?
Whiskyskolan

Whisky eller whiskey – en smaksak?

Hur stavas det egentligen, whisky eller whiskey? Det är en fråga som ganska ofta dyker upp. På ett sätt är det en smaksak (höhö) hur man stavar det, men ur en annan synvinkel är det […]

Bardstown Bourbon Capital of the World
Whiskyskolan

Bourbon – amerikansk majswhiskey

Spritsorten som ibland kallas för amerikansk majswhiskey är givetvis Bourbon, den berömda spriten från USA som härstammar från Kentucky. Namnet kommer också från countyt där det började tillverkas i slutet av 1700-talet och där det […]

Irländsk whisky från den gröna ön
Whiskyskolan

Irländsk Whiskey

Du har säkert hört talas om whiskeysorterna Tullamore Dew, Jameson och Clontarf tidigare. Något du kanske inte visste är att Irland är ett land där det tillverkas whiskey flitigare än någonsin. Du hittar allt från […]

Lagring av whisky på whiskyfat
Whiskyskolan

Lagring av whisky på whiskyfat

För att whisky ska få benämnas just whisky så måste den lagras på minst tre år på whiskyfat av trä. Pratar vi om whisky från Skottland så är det dessutom specifikt ekfat som gäller. Denna […]