Ny Single Cask från The Glenlivet

The Glenlivet American Oak Hogshead single cask

Speyside-destilleriet The Glenlivet släpper den 26 augusti en 18-årig skotte i form av en Single Cask på bara 240 Sverige-exklusiva flaskor. Vi har fått äran att provsmaka en sample inför lanseringen och vårt omdöme finner du nedan. Vill du köpa en av dessa flaskor så får du nog hänga på låset på Systembolagets hemsida – förra årets Single Cask-lanseringar från The Glenlivet sålde slut på lanseringsdagen. Artikelnummer 40971 på Systembolaget.

En Single Cask är, som benämningen antyder, en buteljering av ett enda specifikt fat. Per definition blir det en limiterad utgåva – när fatet är slut så går det ju inte att återskapa exakt detta innehåll. Detta innebär såklart att det blir en unik smakupplevelse med detta fat.

The Glenlivet Single Cask 18YO Cask 13091

Årets släpp har lagrats i 18 år på ett amerikanskt Bourbonfat. Flaskorna är vidare buteljerade i “naturlig fatstyrka”, alltså på den styrka som de en gång i tiden destillerades på (efter att änglarna fått sin andel). Whiskyn stämplar alltså in på starka 56,9%. Flaskorn är individuellt numrerade (och buteljerade utan kylfiltrering). Totalt existerar som sagt endast 240 st flaskor. Det här är en utgåva som kommer att attrahera både samlare och konnässörer.

– Buteljeringar i The Glenlivet Single Cask Edition-serien har gjort sig kända för sin enastående kvalitet och efterfrågan ökar varje år. Vi är mycket glada över att få erbjuda ännu en exklusiv utgåva på den svenska marknaden då vi vet att detta efterfrågas av många whiskyentusiaster, säger Johanna Elshult, Senior Brand Manager, Pernod Ricard Sweden.

Fattyp: Second Fill Hogshead
I näsan: Sötma, torrt trä, entré till destilleri. När den fått lufta till sig lite framträder doft av vin och frukt.
I gommen: Det sticker till på tungspetsen. Ek, söt citrus och frukt. Havssälta och lite läder. Med ett par droppar vatten försvinner det stickiga och drycken blir mer varm, jämn.
Eftersmak: Ek och läder som hänger kvar väldigt länge

Det här är en whisky som passar utmärkt som avec eller ensamt efter middagen, eller något man sitter och smuttar länge framför brasan en kall vinterdag.
/Whisky.nu

The Glenlivet
The Glenlivet Single Cask 18YO Cask 13091

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.