Whiskyglas: Den kompletta guiden

Glencairn Whiskyglas, whiskyprovarglas som är vinnare av The Queen´s Award for Innovation
Glencairn Whiskyglas, whiskyprovarglas som är vinnare av The Queen´s Award for Innovation

Det finns två huvudsakliga typer av whiskyglas. Vi har dels tumbler/rockmodellen, och dels den tulpanformade modellen. Tumbler/rock är den modellen du ser i “alla filmer”: Hjälten sitter vid sitt massiva skrivbord av mahogny med ett vackert whiskeyglas i handen. Eller varför inte sittandes i sin favoritfåtölj på herrklubben, omgiven av bokhyllor längs väggarna och med ett likaledes tungt mahognybord vid sin sida. Alla har vi väl den där klassiska bilden av en framgångsrik affärsman som njuter av livets goda. Lägg dessutom till en fin cigarr så blir bilden komplett. Tulpanformade whiskyglas är däremot “whiskyexpertens” favoritval.

I denna artikel går vi igenom för- och nackdelar med de olika sorterna av whiskyglas. Vi tipsar också om våra personliga favoriter i respektive kategori. Dessa är utmärkta val om du ska köpa whiskyglas – oavsett om det är till dig själv eller som present!  Det är du själv som väljer vilket sorts whiskyglas du ska använda. Det är din personliga smak som avgör om du ska dricka ur ett tulpanformat whiskyglas eller ur en tumbler!

Inlägget innehåller reklamlänkar.

Tulpanformade whiskyglas på fot

“Whiskynördarnas” favoritglas är de tulpanformade glasen. Med tulpanformad menas glas som är något avsmalnande i öppningen. Tänk dig ett ytterst litet vinglas. Glasens form gör, till skillnad tumbler/rockmodellen, att aromerna blir mer koncentrerade. Exempelvis vid en whiskyprovning, när du ska bekanta dig med en ny sorts whisky, så vill du fånga in så många intryck du bara kan – förutom smaken så är doften ytterst viktigt.

Glasets form gör också att du kan “snurra vätskan” i glaset, och på så sätt syresätta det. Tulpanformade glas är nästan alltid på fot – precis som ett vinglas. Detta är för att minimera temperaturhöjningen som naturligt sker från din hand när du håller i glaset. I ett tulpanformat glas har du aldrig is!

Speciellt skall här nämnas Glencairn whiskyglas (se gärna videon ovan) som kombinerar tulpanformen med tyngden från ett tumblerglas. Inte konstigt att det är ett av världens mest sålda whiskyglas för whiskyprovning och har fått The Queens Award for Innovation i Storbritannien.

När vi testar whisky här på whisky.nu så använder vi alltid Glencairnglas, för att ge alla provningar samma förutsättningar.

Våra tips på whiskyglas av tulpanformad modell:

Glencairn whiskyglas

Glencairn whiskyglas

⭐⭐⭐⭐⭐

 • Perfekt present
 • 2-pack
 • Enastående design

Spiegelau Whisky Snifter 17 cl

Spiegelau Whisky Snifter

⭐⭐⭐⭐⭐

 • Perfekt för provningar
 • 2-pack
 • Eleganta glas på fot

Tumbler/rockmodellen

Dessa whiskyglas är med all säkerhet de allra vanligaste modellerna för whiskydrickande – både vad gäller på krogen och hemmavid. Dessa glas är kraftiga glas med en bred öppning och raka väggar. En tjock botten gör att glaset ligger bra i handen. Det finns mycket plats i glaset för den som gillar sin whisky serverad med is.

Dessa whiskeyglas med sin breda öppning innebär å andra sidan att aromerna från drycken lättare försvinner iväg på egna upptäcktsfärder. Glasen passar alltså som bäst till whisky som vanligtvis serveras med mycket is, eller till whiskeydrinkar. En stor iskall Bourbon serverad en varm sommarkväll är den klassiska kombinationen.

Om du är osäker på vad du skall ge bort i present, så är whiskeyglas av Tumblermodellen aldrig fel. De går ju att använda till så mycket – inte bara whiskey!

Tips på whiskyglas av tumbler/rockmodell:

Orrefors Street whiskeyglas

Street Old Fashioned

⭐⭐⭐⭐⭐

 • Perfekt present
 • 4-pack
 • Svensk design – Orrefors

Noblesse Whiskyglas

Noblesse Whiskeyglas

⭐⭐⭐⭐⭐

 • Perfekt present
 • 4-pack
 • Elegant tysk kvalitet

Whiskykaraffer

Pratar vi om fina samlarflaskor så ska vi förvara whisky stående, gärna i sin tub eller kartong. Flaskorna ska ej utsättas för solljus eftersom UV-ljuset påverkar både färgen och smaken. Men det gäller ju bara flaskor som vi sparar på länge länge… vad gör vi då med vår vanliga flaska brukswhisky, den som vi dricker till vardagen?whiskykaraff

Ett tips är att investera i en whiskykaraff, gärna med matchande glas. Bilden ovan är Harvey Whiskyset från danska tillverkaren Aida. Robusta tumblerglas och klassisk karaff med en elegant form lyfter även den vardagliga whiskyn till nya höjder. En karaff med matchande glas är också en mycket bra och tidlös present till någon du tycker om.

Köp whiskysetet här

Temperatur

Vid vilken temperatur bör du dricka whisky? Här är det rumstemperatur som gäller om man återgår till experterna. Kylan gör, precis som med isen, att whiskyn helt enkelt smakar mindre. Men, men, då bör man tillägga att är man sugen på riktigt kall whisky så är det förstås is som gäller!

För mycket vatten i glaset förstör enligt de flesta whiskykännare drycken. Ett sätt att lösa problemet med is som smälter är att använda sig av whiskystenar. Läs mer om whiskystenar här.

För återigen – det finns inga rätt eller fel sätt att avnjuta vår favoritdryck. I tulpanformade glas eller i tumbler, med eller utan is, med eller utan vatten – det är enbart du som bestämmer vad du tycker ger bästa smakupplevelsen!

Vanliga frågor och svar

Heter det whiskyglas eller whiskeyglas?

Whisky som kommer från Irland eller USA stavas (oftast) med ett E, medan övriga världen stavar utan E. Vi har faktiskt en artikel om det här. Detta innebär att glas av Tumblermodell ofta stavas whiskEyglas – men det är helt och hållet en smaksak (höhö).

Vad kostar ett bra whiskyglas?

Det finns billigare modeller, men ett bra glas kan du få för en dryg 100-lapp (och uppåt).

Smakar det olika beroende på glas?

Ja, definitivt – på samma sätt som glasets form har betydelse för smaken när du dricker en öl, så lockar glasets form fram olika smaker och dofter.

Vilket glas använder ni själva på whisky.nu?

När vi provar whisky så använder vi alltid Glencairn whiskyglas, även för amerikansk whisky, för att vara konsekventa genom testerna.

Ska man dricka whisky med eller utan is?

Det är helt och hållet upp till dig! Det finns inget rätt eller fel svar – lyssna inte på några “förstå-sig-påare”, om du gillar drycken på ett speciellt sätt, så drick den så!


Vidare läsning

 1. Sugen på en whiskydrink? Vi har lite olika recept på denna länk.
 2. Är det inte dags att gå på en whiskyprovning? Läs mer här!
 3. Har du sett vår avdelning med whiskyböcker?
 4. Om du dricker ur ett Tumbler-glas: Köp i så fall några whiskystenar, i stället för att använda isbitar som vattnar sönder whiskyn! Läs mer här!

Du kan kontakta redaktionen på whisky.nu genom kontaktformuläret du hittar längst ner på sidan.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

3 Comments

 1. Tack för tipset om Glencairnglasen de whiskeyglasen blev en perfekt julklapp till min svärfar!

 2. Glencairn är min favorit helt klart. Doften är (nästan) halva upplevelsen. Att det dessutom blir lite extra löjligt om man nu får för sig att stoppa is i glaset (och därmed förstöra smakupplevelsen) gör detta till det perfekta whiskyglaset om du frågar mig. Tack för en bra och inspirerande artikel!

Kommentarerna är stängda.