Whiskyglas

Whiskyglas i handen bakom sitt massiva skrivbord av mahogny. Eller varför inte sittandes i sin favoritfåtölj på herrklubben, omgiven av bokhyllor längs väggarna och med ett likaledes tungt mahognybord vid sin sida. Alla har vi väl den där klassiska bilden av en framgångsrik affärsman/ äldre man som njuter av livets goda. Lägg dessutom till en fin cigarr så blir bilden komplett.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera och Kitchen Time.

Tumbler/rockmodellen

Det glas som han håller i handen är i princip alltid av så kallad tumbler/rockmodell. Dessa whiskyglas är med all säkerhet de allra vanligaste modellerna för whiskydrickande – både vad gäller på krogen och hemmavid. Men då ska man komma ihåg att bara för att en modell är populär så behöver den inte vara det bästa valet.

Orrefors Street Old Fashioned Whiskyglas
Väldigt vackra Street Old Fashioned Whiskyglas från Orrefors

Tumbler/rockmodellen har en relativt bred öppning. Detta innebär i sin tur att aromerna från drycken som de innehåller lättare försvinner iväg på egna upptäcktsfärder någon annanstans i omgivningen.

Tips på whiskyglas av tumbler/rockmodell:

Iittala Ultima Thule on-the-rocks 28 cl
Orrefors Street Old Fashioned Whiskyglas 27 cl
Nactmann Noblesse Whiskyglas 29,5 cl

 

Tulpanformade whiskyglas

Från experthåll framhålls i stället glas med tulpanform som är något avsmalnande i öppningen. Det här gör, till skillnad från tidigare nämnda glas, att aromerna blir mer koncentrerade vilket exempelvis passar ypperligt vid whiskyprovning.

Nu är det naturligtvis ingen katastrof att avnjuta sin whisky i ett rockglas. Men ovan nämnda information kan i alla fall vara värd en tanke vid avnjutandet av en god whisky. För visst är det trevligt att maximera alla upplevelser gällande denna dryck om man kan!

Tips på glas av tulpanformad modell:

Spiegelau Whisky Snifter 17 cl
Glencarin Whiskyprovarglas, vinnare av The Queen´s Award for Innovation
Vinum Single Malt Whisky