Allt om Whiskyglas

Det finns två huvudsakliga typer av whiskyglas. Vi har dels tumbler/rockmodellen, och dels den tulpanformade modellen. Tumbler/rock är den modellen du ser i “alla filmer”: Hjälten sitter vid sitt massiva skrivbord av mahogny med ett vackert whiskeyglas i handen. Eller varför inte sittandes i sin favoritfåtölj på herrklubben, omgiven av bokhyllor längs väggarna och med ett likaledes tungt mahognybord vid sin sida. Alla har vi väl den där klassiska bilden av en framgångsrik affärsman som njuter av livets goda. Lägg dessutom till en fin cigarr så blir bilden komplett. Tulpanformade whiskyglas är däremot “whiskyexpertens” favoritval. I denna artikel ska vi gå igenom för- och nackdelar med de olika sorterna av whiskyglas.

Det är du själv som väljer vilket sorts whiskyglas du ska använda. Det är din personliga smak som avgör om du ska dricka ur ett tulpanformat whiskyglas eller ur en tumbler!

Inlägget innehåller länkar till Cervera och Kitchen Time.

Tumbler/rockmodellen

Dessa whiskyglas är med all säkerhet de allra vanligaste modellerna för whiskydrickande – både vad gäller på krogen och hemmavid. Dessa glas är kraftiga glas med en bred öppning och raka väggar. En tjock botten gör att glaset ligger bra i handen. Det finns mycket plats i glaset för den som gillar sin whisky serverad med is.

Orrefors Street Old Fashioned Whiskyglas eller Whiskeyglas
Väldigt vackra Street Old Fashioned Whiskyglas från Orrefors

Dessa whiskeyglas med sin breda öppning innebär å andra sidan att aromerna från drycken lättare försvinner iväg på egna upptäcktsfärder. Glasen passar alltså som bäst till whisky som vanligtvis serveras med mycket is, eller till whiskydrinkar. En stor iskall Bourbon serverad en varm sommarkväll är den klassiska kombinationen.

Tips på whiskyglas av tumbler/rockmodell:

Tulpanformade whiskyglas på fot

Den andra formen av whiskyglas är den tulpanformade modellen. Med det menas glas som är något avsmalnande i öppningen. Glasens form gör, till skillnad tumbler/rockmodellen, att aromerna blir mer koncentrerade. Exempelvis vid en whiskyprovning, när du ska bekanta dig med en ny sorts whisky, så vill du fånga in så många intryck du bara kan – förutom smaken så är doften och synintrycket viktigt. Ju mörkare whiskyn är, desto längre tid är den (generellt) lagrad på de olika faten.

De tulpanformade glasen är inte för dig som vill ha is till din whisky. För att i viss mån kompensera mot temperaturhöjningen som naturligt sker från din hand till drycken så har de flesta tulpanformade glasen en fot som du håller i. Whiskyglas med fot är därför oftast proffsens val.

Glencairn whiskyglas
Glencairn Whiskyglas, whiskyprovarglas som är vinnare av The Queen´s Award for Innovation

Speciellt skall här nämnas Glencairn whiskyglas (se gärna videon nedan) som kombinerar tulpanformen med tyngden från ett tumblerglas. Inte konstigt att det är ett av världens mest sålda whiskyglas för whiskyprovning och har fått The Queens Award for Innovation i Storbritannien.

Tips på whiskyglas av tulpanformad modell:

 

Whiskykaraff

Pratar vi om fina samlarflaskor så ska vi förvara whisky stående, gärna i sin tub eller kartong. Flaskorna ska ej utsättas för solljus eftersom UV-ljuset påverkar både färgen och smaken. Men det gäller ju bara flaskor som vi sparar på länge länge… vad gör vi då med vår vanliga flaska brukswhisky, den som vi dricker till vardagen?whiskykaraff

Ett tips är att investera i en whiskykaraff, gärna med matchande glas. Bilden ovan är Harvey Whiskyset från danska tillverkaren Aida. Robusta tumblerglas och klassisk karaff med en elegant form lyfter även den vardagliga whiskyn till nya höjder. En karaff med matchande glas är också en mycket bra och tidlös present till någon du tycker om.

Whisky och vatten

Visst är det trevligt att kunna maximera alla upplevelser gällande denna fantastiska dryck om man kan! Vissa av oss föredrar några droppar vatten i whiskyn. Andra vill dricka drycken som den är. Jag lärde mig en bra sak på en whiskyprovning en gång – du får lätt i vatten i whiskyn, men du får aldrig vattnet ur whiskyn om du ångrar dig! Ett sätt att prova om din whisky smakar bättre med eller utan vatten är att ta en klunk vatten, gurgla runt i munnen, och svälja. Ta sedan en sipp whisky – du har nämligen lagom mycket vatten på insidan av kinderna för att avgöra om smaken förbättrades eller försämrades av vattnet!

Temperatur

Vid vilken temperatur bör du dricka whisky? Här är det rumstemperatur som gäller om man återgår till experterna. Kylan gör, precis som med isen, att whiskyn helt enkelt smakar mindre. Men, men, då bör man tillägga att är man sugen på riktigt kall whisky så är det förstås is som gäller!

För mycket vatten i glaset förstör enligt de flesta whiskykännare drycken. Ett sätt att lösa problemet med is som smälter är att använda sig av whiskystenar. Läs mer om whiskystenar här.

För återigen – det finns inga rätt eller fel sätt att avnjuta vår favoritdryck. I tulpanformade glas eller i tumbler, med eller utan is, med eller utan vatten – det är enbart du som bestämmer vad du tycker ger bästa smakupplevelsen!