Allt om Whiskyglas

Glencairn Whiskyglas, whiskyprovarglas som är vinnare av The Queen´s Award for Innovation
Glencairn Whiskyglas, whiskyprovarglas som är vinnare av The Queen´s Award for Innovation

Det finns två huvudsakliga typer av whiskyglas. Vi har dels tumbler/rockmodellen, och dels den tulpanformade modellen. Tumbler/rock är den modellen du ser i “alla filmer”: Hjälten sitter vid sitt massiva skrivbord av mahogny med ett vackert whiskeyglas i handen. Eller varför inte sittandes i sin favoritfåtölj på herrklubben, omgiven av bokhyllor längs väggarna och med ett likaledes tungt mahognybord vid sin sida. Alla har vi väl den där klassiska bilden av en framgångsrik affärsman som njuter av livets goda. Lägg dessutom till en fin cigarr så blir bilden komplett. Tulpanformade whiskyglas är däremot “whiskyexpertens” favoritval.

I denna artikel går vi igenom för- och nackdelar med de olika sorterna av whiskyglas. Vi tipsar också om våra personliga favoriter i respektive kategori. Dessa är utmärkta val om du ska köpa whiskyglas – oavsett om det är till dig själv eller som present!  Det är du själv som väljer vilket sorts whiskyglas du ska använda. Det är din personliga smak som avgör om du ska dricka ur ett tulpanformat whiskyglas eller ur en tumbler!

Inlägget innehåller länkar till Cervera och Kitchen Time.

Innehållsförteckning

 1. Tulpanformade glas
 2. Tumblerglas
 3. Whiskykaraffer

1: Tulpanformade whiskyglas på fot

“Whiskynördarnas” favoritglas är de tulpanformade glasen. Med tulpanformad menas glas som är något avsmalnande i öppningen. Tänk dig ett ytterst litet vinglas. Glasens form gör, till skillnad tumbler/rockmodellen, att aromerna blir mer koncentrerade. Exempelvis vid en whiskyprovning, när du ska bekanta dig med en ny sorts whisky, så vill du fånga in så många intryck du bara kan – förutom smaken så är doften ytterst viktigt.

Glasets form gör också att du kan “snurra vätskan” i glaset, och på så sätt syresätta det. Tulpanformade glas är nästan alltid på fot – precis som ett vinglas. Detta är för att minimera temperaturhöjningen som naturligt sker från din hand när du håller i glaset. I ett tulpanformat glas har du aldrig is!

Speciellt skall här nämnas Glencairn whiskyglas (se gärna videon ovan) som kombinerar tulpanformen med tyngden från ett tumblerglas. Inte konstigt att det är ett av världens mest sålda whiskyglas för whiskyprovning och har fått The Queens Award for Innovation i Storbritannien. När vi testar whisky här på whisky.nu så använder vi alltid Glencairnglas.

Våra tips på whiskyglas av tulpanformad modell:

 Glencairn whiskyglas

 • Perfekt present 

 • 2-pack

 • Enastående design

Spiegelau Whisky Snifter

 • Perfekt för provning

 • 2-pack

 • Elegant tysk kvalitet

2: Tumbler/rockmodellen

Dessa whiskyglas är med all säkerhet de allra vanligaste modellerna för whiskydrickande – både vad gäller på krogen och hemmavid. Dessa glas är kraftiga glas med en bred öppning och raka väggar. En tjock botten gör att glaset ligger bra i handen. Det finns mycket plats i glaset för den som gillar sin whisky serverad med is.

Dessa whiskeyglas med sin breda öppning innebär å andra sidan att aromerna från drycken lättare försvinner iväg på egna upptäcktsfärder. Glasen passar alltså som bäst till whisky som vanligtvis serveras med mycket is, eller till whiskeydrinkar. En stor iskall Bourbon serverad en varm sommarkväll är den klassiska kombinationen.

Om du är osäker på vad du skall ge bort i present, så är whiskeyglas av Tumblermodellen aldrig fel. De går ju att använda till så mycket – inte bara whiskey!

Tips på whiskyglas av tumbler/rockmodell:

 Street Old Fashioned

 • Perfekt present 

 • 4-pack

 • Svensk design från Orrefors

Noblesse Whiskyglas

 • Perfekt present

 • 4-pack

 • Elegant tysk kvalitet

3: Whiskykaraffer

Pratar vi om fina samlarflaskor så ska vi förvara whisky stående, gärna i sin tub eller kartong. Flaskorna ska ej utsättas för solljus eftersom UV-ljuset påverkar både färgen och smaken. Men det gäller ju bara flaskor som vi sparar på länge länge… vad gör vi då med vår vanliga flaska brukswhisky, den som vi dricker till vardagen?whiskykaraff

Ett tips är att investera i en whiskykaraff, gärna med matchande glas. Bilden ovan är Harvey Whiskyset från danska tillverkaren Aida. Robusta tumblerglas och klassisk karaff med en elegant form lyfter även den vardagliga whiskyn till nya höjder. En karaff med matchande glas är också en mycket bra och tidlös present till någon du tycker om.

Temperatur

Vid vilken temperatur bör du dricka whisky? Här är det rumstemperatur som gäller om man återgår till experterna. Kylan gör, precis som med isen, att whiskyn helt enkelt smakar mindre. Men, men, då bör man tillägga att är man sugen på riktigt kall whisky så är det förstås is som gäller!

För mycket vatten i glaset förstör enligt de flesta whiskykännare drycken. Ett sätt att lösa problemet med is som smälter är att använda sig av whiskystenar. Läs mer om whiskystenar här.

För återigen – det finns inga rätt eller fel sätt att avnjuta vår favoritdryck. I tulpanformade glas eller i tumbler, med eller utan is, med eller utan vatten – det är enbart du som bestämmer vad du tycker ger bästa smakupplevelsen!

 

Besök beerandwhisky.se!

Bloggportalen Beerandwhisky.se