Whiskyglas

Whiskyglas i handen bakom sitt massiva skrivbord av mahogny. Eller varför inte sittandes i sin favoritfåtölj på herrklubben, omgiven av bokhyllor längs väggarna och med ett likaledes tungt mahognybord vid sin sida. Alla har vi väl den där klassiska bilden av en framgångsrik affärsman/ äldre man som njuter av livets goda. Lägg dessutom till en fin cigarr så blir bilden komplett.

Det glas som han håller i handen är i princip alltid av så kallad tumbler/rockmodell. Dessa whiskyglas är med all säkerhet de allra vanligaste modellerna för whiskydrickande – både vad gäller på krogen och hemmavid. Men då ska man komma ihåg att bara för att en modell är populär så behöver den inte vara det bästa valet.

Tumbler/rockmodellen har en relativt bred öppning. Detta innebär i sin tur att aromerna från drycken som de innehåller lättare försvinner iväg på egna upptäcktsfärder någon annanstans i omgivningen.

Från experthåll framhålls i stället glas med tulpanform som är något avsmalnande i öppningen. Det här gör, till skillnad från tidigare nämnda glas, att aromerna blir mer koncentrerade vilket exempelvis passar ypperligt vid whiskyprovning.

Nu är det naturligtvis ingen katastrof att avnjuta sin whisky i ett rockglas. Men ovan nämnda information kan i alla fall vara värd en tanke vid avnjutandet av en god whisky. För visst är det trevligt att maximera alla upplevelser gällande denna dryck om man kan!

Tips på glas av tumbler/rockmodell:

Iittala Ultima Thule on-the-rocks 28 cl
Orrefors Street Old Fashioned Whiskyglas 27 cl
Nactmann Noblesse Whiskyglas 29,5 cl

Tips på glas av tulpanformad modell:

Spiegelau Special Glasses Whiskyprovarglas 17 cl
Peugeot Les Impitoyable Whiskyprovarglas 38 cl
Riedel Vinum Single Malt Whiskyglas 20 cl