Jack, Jim eller Johnnie?

Jack, Jim eller Johnnie?

Jack Daniels, Jim Beam eller Johnnie Walker? Bourbon eller whisk(e)y? Nya eller gamla världen? I denna ovetenskapliga och ytterst subjektiva artikel går vi, med glimten i ögat, igenom ett antal parametrar för att avgöra vem av Jack, Jim eller Johnnie som är “störst, bäst och vackrast”. Betyget är två, en eller ingen stjärna för varje del. Vi betygsätter inga smaker – sådant är beroende från person till person – men vi försöker fånga upp massa andra parametrar. Häng med!

Mest Rock ‘n Roll

Jack: Både Frank Sinatra och Motörheads basist Lemmy Kilmister var stora fan av Jack Daniels. Frank Sinatra begravdes med en flaska Old No. 7 när han dog 1998, och för att hedra Lemmy Kilmister så har man döpt drinken “whisky och cola” till just en Lemmy. Mer Rock ‘n Roll än så blir det inte! Två stjärnor!

Jim: Betald reklam med tex Leonardo DiCaprio och Sean Connery räknas inte som rock. Tyvärr: Noll stjärnor! (har jag fel, har jag missat någon uppenbar person? Kontakta mig i så fall!)

Johnnie: Red Label, mixat med mycket vatten, var Sir Winstons Churchills favoritwhisky. Att blanda whisky med väldigt mycket vatten kom från hans tid under Boerkriget, då vattnet i Sydafrika smakade illa. För att göra vattnet drickbart så blandade han i lite whisky i det. En sprit- och champagneälskande premiärminsiter under Andra världskriget mot Hitlertyskland anser jag vara mycket Rock ‘n Roll. En stjärna!

TävlandeBetygTotalt
Jack⭐⭐⭐⭐
Jim
Johnnie

Mixologi:

Jack: Whisky och Cola är synonymt med Jack & Coke i det stora landet i väster. Lägg sedan till “moderna klassiker” som Lynchburg Lemonade och Jack & Ginger (Ginger Ale) så får vi nog, med lite tvekan, dels ut en stjärna (med plus i kanten) i denna kategori.

Jim: Det finns inga riktiga signaturdrinkar som av gammal hävd bär Jim namn. Men det kryllar av whiskydrinkar där huvudingredienes är Bourbon, och där är Jim Beam ett alldeles utmärkt whiskeyval. En stjärna!

Johnny: Göra drinkar av whisky från Skottland? Är du tokig? Ja, klart att det går, man har plockat fram exempelvis en lång smarrig lista på cocktails inspirerade av Game of Thrones. Men “Johnnie Walker will do” very well som den är, som Patrick El-Hag sjunger… Noll stjärnor!

TävlandeBetygTotalt
Jack⭐⭐⭐
Jim
Johnnie

Historia

Jack: Quality and Craftsmanship since 1866 står det på flaskan, men officiella registreringsdokument visar att Jasper Newton “Jack” Daniel registrerade destilleriet 1875. Första Master Distillern hos Jack Daniels var före detta slaven Nathan “Nearest” Green som du kan läsa mer om i den här artikeln. Enbart detta är värt två stjärnor, minst!

Jim: I slutet på 1700-talet emigrerade Böhm-familjen från Tyskland till Kentucky, bytte namn till Beam, och började producera Bourbon. Första dropparna såldes 1795 under namnet Old Jake Beam Sour Mash (och sedermera Old Tub). Först 1943 ändrades produktnamnet till Jim Beam. Två stjärnor för att man har sju obrutna generationer av Beam-familjemedlemmar som Master Distillers.

Johnnie: Etablerades 1820, när John Walker började sälja sin blended malt whisky under namnet Walker’s Kilmarnock Whisky. Resten är – som man säger – historia. Över 200 år gammalt måste ju ge två historiestjärnor i betyg!

George Green och Jack Daniel
Jack Daniel i vit hatt sitter bredvid George Green, en av ex-slavens och Head Distillern Nathan Greens söner.
TävlandeBetygTotalt
Jack⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Jim⭐⭐⭐⭐⭐
Johnnie⭐⭐⭐⭐⭐

Olika produkter i sortimentet

Jack: Old No. 7, Tennessee Rye, Single Barrel, Gentleman Jack, whiskeylikörerna Honey/Fire/Apple och sedan massvis med Special Editions. Måste vara värt två stjärnor, tack vare alla specialare.

Jim: Jim Beam Bourbon, Rye, Devils Cut, Single Barrel, Double Oak, Black Extra Aged och whiskeylikörerna Jim Beam Apple/Honey/Fire/Peach/Orange/Vanilla/Red Stag, och en hel del Ready-to-drink produkter. Något som jag uppfattar som ett standardutbud på Bourbonsidan (för att vara USA) och starkt på whiskeylikörsidan ger två stjärnor.

Johnny: Red Label, Blue Label, Black Label, Goold Label Reserve, Double Black, Green Label, Aged 18 Years, King George V, Blonde i standardsortimentet, och sedan en massa limited editions. Går inte att ge något annat än två stjärnor i betyg…

Kommentar: Det är lite svårt att jämföra en skotte som bara blandar whisky, med två destillerier i den amerikanska traditionen med smaksatta whiskeys. Men alla tre tävlande har i alla fall en uppsjö av produkter.

TävlandeBetygTotalt
Jack⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐
Jim⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Johnnie⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Produkter på Systembolaget

Jack: Old No 7, Single Barrel, Gentleman Jack och Tennessee Honey. Det finns i alla fall tre olika whiskey (plus en likör).  Betyg? En stjärna!

Jim: Jim Beam Bourbon och Jim Beam Apple. Alldeles för litet utbud. Tyvärr, inga stjärnor i betyg.

Johnny: Red Label, Black Label, Blue Label, Gold Label Reserve, Double Black, Aged 18 Years, och slutligen Johnnie Walker Master´s Ruby Reserve finns på (beställnings)sortimentet på Systembolaget. Betyg två stjärnor.

Kommentar: Det är synd att varken Jim eller Jack har sin Rye Whiskey på Systembolaget. Denna gamla, goda whiskystil är något som saknas generellt i Sverige. Ett tips är att åka Ålandsbåt och inhandla dessa flaskor.

TävlandeBetygTotalt
Jack⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐
Jim⭐⭐⭐⭐⭐
Johnnie⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐

Vidare läsning

  1. Både Jack Daniels och Jim Beam är whisky från USA i den sk Bourbon-traditionen, dvs whiskey gjord på majs. Läs vår artikel om Bourbon här.
  2. Både Jack Daniels och Jim Beam har som sagt en rågwhisky i sitt normala utbud (dock ej på Systembolaget). Läs vår artikel om rågwhisky här.
  3. Vill du fördjupa dig ännu mer om whiskey från USA så finns det en trevlig bok vid namn Bourbon & Amerikansk Whiskey, lär vår recension här.
  4. Johnnie Walker är en så kallad Blended Malt från Skottland. Vill du lära dig skillnaden mellan Single Malt och Blended, så kikar du in den här artikeln.
  5. Bourbon brukar drickas ur whiskyglas av Tumblermodell, medan whisky från Skottland dricks ur whiskyglas på fot. Läs mer om whiskyglas i denna artikel.

Mer från bloggen

Poppels fatlagrad öl
Öl

Fatlagrad öl à la Poppels

Poppels fatlagrade öl “Rhum & Bourbon Stout” är en av mina topp tre öl någonsin! Som whiskyälskare känner du självklart till fatlagring, det är ju något av en förutsättning i sammanhanget. Men visste du att […]

Smögen Whisky tunnor i pyramid
Älskade Destillerier

Smögen Whisky

Whiskyentusiasten och skribenten Pär Caldenby grundade Smögen Whisky år 2009. Belägen på en gård mellan Smögen och Hunnebostrand finner du en liknande natur som i Skottland –  det var här som Caldenby kände att han […]

Svensk whisky för Ukraina
Allmänt om whisky

Testat: Svensk Whisky för Ukraina

I måndags 11 juli 2022 klockan 10.00 så smällde det! Man var tvungen att hänga på låset på systembolaget.se för då släpptes det ett helt unikt samarbete – nio svenska whiskydestillerier har gått samman och […]

Inte en blind säl, men väl ett gulligt sjölejon
Agitator Whiskymakare

Testat: Blind Seal Straight Rye Whiskey

Nordic Whisky Capital är moderbolaget i koncernen som äger Agitator Whiskymakare. Ett annat varumärke de äger är Blind Seal Whiskey. Notera den amerikanska stavningen av whiskEy – här pratar vi alltså om whiskey i amerikansk […]

Hare
Spirit of Hven

Testat: Spirit of Hven – Old Hare

Nästan all whisky som tillverkas i Skandinavien är Single Malt – det vill säga whisky gjord på mältat korn (från ett enda destilleri). Ett antal tillverkare av rågwhisky finns också, och ibland har det gjorts […]

Jack Daniels Legacy nämner Nathan Green, “Uncle Nearest”, med familj över 50 gånger!
Jack Daniels

Nathan Green – “Uncle Nearest” – vem var han?

1967 skrev författaren och journalisten Ben A. Green en officiell biografi över Jack Daniel med titeln Jack Daniel’s Legacy. I biografin över den mest kända whiskeymakaren i USA, och troligen i hela världen, är det […]