Rye Whiskey – Rågwhisky – en nygammal stil med anor från USA

Råg för tillverkning av rågwhisky rye whiskey

Rye Whiskey, eller rågwhisky som vi kallar det i Sverige, är en whiskystil med anor från USA. Spritsorten tillverkas med minst 51 % av råg. Du hittar destillerier förutom i Amerika även i Skottland, Finland och Nederländerna. Råg trivs väldigt bra i vårt kallare klimat. De allra flesta sorter är producerade i USA, men du hittar också mycket tillverkning i Kanada där råg ofta används som ingrediens. Där behöver man dock inte uppnå 51 % när det gäller andelen råg som ingrediens. Det förekommer ofta whiskysorter med betydligt lägre mängd råg jämfört med exempelvis majs som ofta dominerar.

Rye Whiskey, rågwhisky, är en whisky som är tillverkat av minst 51% råg. Resterande ingredienser består av korn, majs eller vete. Efter destillering lagras whiskyn enligt amerikansk tradition helt nya ekfat där insidan har bränts med kol.

Whisky som tillverkas med råg har vuxit i popularitet hemma i Sverige där du idag hittar flera olika sorter hos Systembolaget. Förmodligen har att göra med att det är en lite mjukare variant som ofta har en lägre grad av rökighet. Hur Rye Whiskey började tillverkas är dock en väldigt intressant historia i sig, något du kan lära dig mer om genom att fördjupa dig i det hela nedan.

Rye Whiskey: Historia och uppkomst

I USA användes råg som råvara i whiskyn fram till 1800-talet. Därefter tog majs över som dominerande ingrediens (dvs Bourbon) allt eftersom majsen blev allt vanligare inom odlingen och jordbruket. Det hela förvärrades ytterligare i början av 1920-talet då förbudstiden infördes i landet.

Förbudstiden eller ”The Prohibition” som det också kallades, var en period mellan 1920 och 1933 när all sprit var förbjuden. Detta ledde till att whiskyproduktionen och exporten stoppades. Det var även en tid då illegal sprit såldes hejvilt. Detta var inte en tid för finsmakare, utan snarare att det fanns tillgång av alkohol över huvud taget bland befolkningen.

Prohibition-agenter med beslagtagen destilleriutrustning för tillverkning av sprit, Washington DC, 11 november 1922
Prohibition-agenter med beslagtagen destilleriutrustning för tillverkning av sprit, Washington DC, 11 november 1922

Efter andra världskriget valde dock amerikanarna att påbörja tillverkningen igen, men Rye Whiskey föll tyvärr i glömska då den mer moderna eran kantades av intressen mot mer lättare smaker bland de olika spritsorterna. Råg användes faktiskt inte igen förrän på 2010-talet när intresset tog fart på nytt. Detta resulterade i en enorm tillväxt mellan 2010 och 2018 när produktionstakten ökade enormt.

Hur rågwhisky tillverkas

Praxis är att rågwhisky tillverkas av minst 51 % råg, medan resterande ingredienser består av majs eller vete. Efter destillering lagras whiskyn i amerikansk tradition helt nya ekfat där insidan har bränts med kol. Detta ger drycken mer färg, men även ökade andelar krydda och ”sting”.

Utöver detta finns det inga särskilda regler hur processen ska gå till, förutom att lagringen ska ske under minst två år om flaskan ska märkas som Straight Drye Whiskey. Gällande alkoholhalten ska den uppnå minst 40 %.

Länder där rågwhisky tillverkas idag

I huvudsak är det USA som leder i produktionsvolym, men även utmanare som Nederländerna och Finland har hakat på trenden. I Kanada hittas råg till viss del i den egenproducerade whiskyn, men inte alls i lika stor utsträckning som den amerikanska varianten. Danska Stauning har en Rye Whisky på den klassiska receptet 51% råg och 49% korn, som vi recenserar här. Givetvis har vi rågwhisky även i Sverige, exempelvis Hvenus från skånska Spirit of Hven.

Finska Kyrö Distillery har också satsat på denna typ av whisky då råg är en stor del av matkulturen i landet, främst inom brödbakning. Det är också ett sädesslag som fungerar bra att odla även i kallare klimat vilket självklart är en av de största anledningarna till att det används som huvudingrediens.

Kyrö Malt Rye Whiskey - rågwhisky från Finland
Kyrö Malt Rye Whisky – rågwhisky från Finland

För att få kallas rågwhisky så krävs som tidigare sagts att drycken innehåller minst 51% råg. Kyrö Malt Rye Whisky är speciellt intressant då den tillverkas av 100% inhemsk fullkornsråg. Kyrö Distillery sticker också ut kring på vilka fat de lagrar sin whisky. Förutom helt nya amerikanska ekfat så lagrar de också på gamla Bourbonfat. Efter lagringen blandas drycken från dessa olika sorters fat och buteljeras. Whiskyn vann guldmedalj (Gold outstanding) i 2020 års upplaga av International Wine and Spirits Competition med 98 poäng av 100 möjliga!

Rågen ger en distinkt smak

Det som utmärker rågwhiskyn och dess stil är att smaken beskrivs som kryddig, med en touch av torkade frukter och vanilj. Eftersmaken är något torrare och även om den ofta jämförs med bourbon är den däremot inte alls lika söt. Rågen har givetvis en stor betydelse i  själva smakbilden eftersom den är aningen mer rå och robust jämfört med majs som istället är sötare och fylligare. Whiskeyn går självklart att dricka rent, medan många föredrar att avnjuta den med is, shot eller i en cocktail. Att byta ut Bourbonen i en Old Fashioned mot Rye Whiskey fungerar utmärkt.

Jack Daniels Tennessee Rye
Jack Daniels Tennessee Rye

Vidare läsning

  1. En annan whiskystil från USA är Bourbon, dvs whiskey gjord på majs. Läs vår artikel om Bourbon här.
  2. Vill du fördjupa dig ännu mer om whiskey från USA så finns det en trevlig bok vid namn Bourbon & Amerikansk Whiskey, lär vår recension här.
  3. Rågwhiskey brukar drickas ur klassiska tunga Tumblerglas – du hittar vår artikel om whiskeyglas här.
  4. Amerikansk whiskey dricks ofta kyld. För att inte späda ut drycken med smält is så använder man ofta whiskeystenar i stället. Läs mer här!

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.