Lynchburg Lemonade: Recept och proffsens hemligheter!

Två glas Lynchburg Lemonade

När det kommer till ikoniska amerikanska cocktails är Lynchburg Lemonade en uppfriskande och förtjusande drimk som har erövrat många hjärtan. Namngiven efter staden Lynchburg i Tennessee är denna blandning en hyllning till födelseplatsen för den berömda Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Med sin perfekta balans av sötma, syra och en minimal touch av rökighet har Lynchburg Lemonade intagit sin plats som en klassisk södern-drink som har stillat törsten hos otaliga personer under varma sommardagar.

I den här artikeln ger jag dig dels originalreceptet, dels i mitt tycke ett bättre och samtidigt lite enklare recept. Vi anslutar artikeln med lite historia och diskussion om de olika ingredienserna, för er som gillar att nörda in er på sådant. Historien kring Lynchburg Lemonade är intressant, det är inte många drinkar som varit inbandade i rättstvister med stämningar och överklaganden!

Artikeln innehåller annonslänkar till Cervera och Hemköp.

Grundrecept

Grundreceptet för Lynchburg Lemonade är enkelt: Lika delar Jack Daniel’s Old No. 7, färskpressad citronjuice och Triple Sec. Fyll på med Sprite Light till lagom styrka.

Två glas Lynchburg Lemonade

Lynchburg Lemonade klassiskt recept

Med en perfekt balans av sötma, syra och en minimal touch av rökighet har Lynchburg Lemonade intagit sin plats som en klassisk amerikansk södern-drink!
5 from 2 votes
Förberedelser 1 minute
Tillagningstid 3 minuter
Total tid 4 minuter
Måltid Drinkar
Kök Amerikanskt
Portioner 1 drink
Kalorier 168 kcal

Equipment

 • 1 Juicepress
 • 1 Shaker eller liknande

Ingredienser
  

 • 3 cl Jack Daniel's Old No. 7
 • 3 cl Triple Sec, tex Cointreau
 • 3 cl Färskpressad citronjuice Cirka en halv citron
 • Flera Isbitar
 • 1 burk 7Up eller Sprite light
 • 1 st citronskiva

Instruktioner
 

 • Skaka juice och alkoholen i en shaker med lite is
  3 cl Jack Daniel's Old No. 7, 3 cl Triple Sec, tex Cointreau, 3 cl Färskpressad citronjuice
 • Häll över i ett högt glas med rejält med is
  Flera Isbitar
 • Toppa upp med 7Up/Sprite till lagom valfri styrka. Smaka av
  1 burk 7Up eller Sprite light
 • Servera med ett sugrör och garnera med en citronskiva
  1 st citronskiva
Keyword sommardrink, whiskeydrinkar, whiskydrinkar
Lynchburg Lemonade originalrecept
Lynchburg Lemonade originalrecept. Servera med sugrör i ett snyggt högt glas – bilden visar Ultima Thule glas från finska Iittala. Jag tycker att dessa ölglas (!) är bättre än vanliga Highballglas då dessa glas bättre håller kylan tack vare foten på glaset. Och de är väldigt snygga med en kraftig, nästan “brutal” känsla!

Enklare, “bättre” recept

If life gives you lemons – make Lynchburg Lemonade!

Ogillar du att hålla på och kladda med att pressa citronsaft i en juicepress? Gillar du samtidigt om din drink är lite surare? Då ska du prova mitt bättre och enklare recept:

 • 3 cl Jack Daniel’s Old No. 7
 • 3 cl Cointreau eller annan Triple Sec
 • Späd ut till lagom smak (en halv burk blir lagom) med San Pellegrino Limonata
 • Is.
 • Servera i ett highballglas.
Lynchburg Lemonade med Limonata i stället för citronjuice
Tips: Miniflaskorna man bland annat kan köpa på Ålandsbåten plus en kall burk Limonata blir två perfekta drinkar för exempelvis en picnic på tu man hand.

Kalorier i Lynchburg Lemonade

Lynchburg Lemonade är, precis som de flesta andra drinkar, en riktig kaloribomb:

 • Från den här artikeln om kalorier i whisky och annan alkohol kan vi se att 3 cl 40% whisky innehåller 66 kcal.
 • Cointreau innehåller både alkohol, fruktjuice och socker. Cointreau har föredömligt nog tydligt beskrivit kaloriinnehållet på sin hemsida. 3 cl av likören innehåller hela 94 kcal
 • Citronjuice innehåller relativt lite kalorier: 3 cl innehåller 8 kcal
 • Summa: 66+94+7 = 168 kcal

Med denna “kaloribomb” är det viktigt att man använder lightversionerna av 7Up eller Sprite för att inte plussa på kaloriintaget ännu mer!

Coinreau finns också med smak av blodapelsin, som man kan experimentera med om man vill. Då den varianten innehåller 30% alkohol i stället för 40% så kan man spara 18 kcal med det valet (76 kcal i stället för 94 kcal).

Byter du ut citronjuicen och lightläsken mot en halv burk Limonata så addera 44 kcal.

Lynchburgs Lemonades historia

Lynchburg Lemonade skapades och fick sitt namn av Tony Mason år 1980. Tony Mason ägde en restaurang och lounge i Alabama, och hävdade att en försäljningsrepresentant från Jack Daniel’s hade besökt hans restaurang och på något sätt lärt sig receptet till drinken, vilket enligt honom var en företagshemlighet. Ett år senare lanserade Jack Daniel’s en nationell kampanj för drinken.

Det hela blev föremål för rättsfallet Mason mot Jack Daniel’s år 1987.  Mason stämde Jack Daniel’s i Madison County Circuit Court och begärde över 13 miljoner dollar i ersättning för faktisk skada och skadestånd på grund av otillbörlig användning av hans recept. Domstolen beslutade till Masons fördel men beslutade att inte tilldela honom några pengar.

Mason överklagade Mason beslutet till Alabamas appellationsdomstol, som fann att Mason kunde ha rätt till mer än enbart nominell ersättning för faktisk skada och upphävde beslutet, och beordrade en ny rättegång. Den nya rättegången resulterade i en seger för Jack Daniel’s.

Ingredienser

Det som utmärker Lynchburg Lemonade är dess förtjusande balans av smaker. Jack Daniel’s Tennessee Whiskey ger en subtil rökighet och värme som blandar sig harmoniskt med den fräscha syrligheten från citronsaften. Tillsatsen av Triple Sec apelsinlikör förstärker citrusnoterna och ger en touch av sötma, medan citron-lime läsken bidrar med uppfriskande bubblighet och en bubblig textur som gör drycken så uppfriskande.

Whiskyn

Lynchburg Lemonade är så intimt förknippad med Jack Daniel’s Old No. 7 att det inte “går” att ersätta med någon annan whisky. Men okej, är det torka på Systembolaget, så ja – du kan ersätta Jack Daniel’s med någon annan Bourbon (dvs amerikansk majswhiskey). Du vill ha de typiska Bourbontonerna av vanilj, sötma och torkade frukter samt den minimala rökighet som kommer från tillverkningsprocessen med lagring på kolade fat av amerikansk ek.

Använd alltså inte whsky från Skottland, Sverige eller liknande. Amerikansk Bourbon ska det vara!

Jack Daniels anställda
Jack Daniel i vit hatt i mitten av fotot. Läs mer om Jack Daniel här.

Triple Sec

Triple sec är en citruslikör som har blivit en populär ingrediens inom cocktailvärlden. Dess namn härstammar från franskans “triple sec”, vilket (omtvistat) sägs betyda “trefaldigt torkad”, en hänvisning till tillverkningsprocessen som används för att skapa likören. Triple sec tillverkas vanligtvis genom att destillera apelsinskal tillsammans med alkohol och socker. Detta resulterar i en klar och aromatisk likör med en söt och fruktig smak.

Likörens användningsområde är brett, och den används ofta i en mängd olika cocktails, förutom Lynchburg Lemonade även i klassiker som Margarita, Cosmopolitan och Sidecar. Dess apelsinarom och balanserade sötma ger en frisk och livlig touch till drinkar. Triple sec kan också konsumeras som en aperitif eller tillsättas till desserter för att ge en extra dimension av smak.

Eftersom triple sec är en viktig ingrediens i så många cocktails, är kvaliteten och smaken av den likör du väljer av stor betydelse för den färdiga drinkens smakprofil. Populära varumärken är just Triple Sec och Cointreau. Du kan också experimenra med Grand Marnier och Combier Liqueur Dórange eller Royal Combier Grand Liqueur.

Varianter på Lynchburg Lemonade

En av anledningarna till Lynchburg Lemonades långvariga popularitet är dess anpassningsbarhet. Medan det klassiska receptet fortfarande är en favorit har mixologer och hemmabartenders gett sin egen kreativa touch till cocktailen. Vissa variationer kan inkludera mosade frukter som jordgubbar eller hallon för extra färg och komplexitet. Andra kan experimentera med olika typer av whiskey för att utforska de unika egenskaperna de bidrar med till drycken.

Jag är puritan: Mixtra inte med whiskyn! Det skall vara Jack Daniel’s! Okej då, någon annan Bourbon kan kanske duga. Däremot kan du med fördel prova dig fram och prova olika sorters fruktjuicer. Även här vill jag slå ett slag för olika sorters kvalitetslimonader från italienska San Pellegrino. Limonata hittar du i de flesta affärer, resten får man kanske springa runt lite för att hitta.

Minst sex olika smaker förekommer dock i Sverige. När jag skriver detta så går alla sex smakerna att beställa på Hemkop.se.

San Pellegrino Limonata-varianter för Lynchburg Lemonade
San Pellegrino Limonata-varianter för Lynchburg Lemonade. Bild, med kärlek, från Italienkspizza.se.

Vilken “Limonata-variant” är din Lynchburg Lemoande-favorit? Mitt personiga tips: Prova Limone & Menta (citron och mint).


Vidare läsning:

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

2 Comments

 1. 5 stars
  Jag brukar själv köra detta originalrecept men lägger också med ett par myntablad. Så jag måste verkligen prova Limone & Mentasom du föreslår, det vore ju mycket mer praktiskt med färdigblandad juicebas!

Kommentarerna är stängda.