Jack Daniels Tennessee Whiskey

Jack Daniels Old No. 7

Berättelsen om whiskeymärket Jack Daniels är i mångt och mycket också berättelsen om Jasper Newton Daniel, även kallad Jack. Vi befinner oss i Tennessee år 1875. Jasper Newton ”Jack” Daniel är i 25-årsåldern… det är lite oklart exakt när han föddes, på gravstenen står det 1850 men troligen föddes han några år tidigare. Tennessee har några år tidigare stått på den förlorande sidan i det amerikanska inbördeskriget, och slaveriet är numera upphävt.

Jack Daniel är den yngsta i en barnaskara på 10 syskon (hans mor dog när Jack föddes, fadern gifte sedan om sig och alstrade tre barn till). När Jack Daniel var en pojke så arbetade han för en präst, handlare och destillerare vid namn Dan Call. En av Dan Calls slavar hette Nathan ”Nearest” Green, en viktig man i den här berättelsen. Nearest Green var nämligen den som destillerade spriten åt Dan Call, och sedermera lär Jack Daniel hur man destillerar. När Dan Call presenterade Nathan Green för pojken Jack, så sade Dan till Jack:

Uncle Nearest is the best whiskey maker that I know of.

Notera ordet “Uncle”, – att kalla en slav för farbror och ge honom den uppskattning som whiskymakare han förtjänar tyder på ett öppet hjärta och en insikt som nog inte var så vanligt förekommande i den amerikanska södern i slutet av 1800-talet. En insikt som Jack utan tvivel tog med sig.

År 1875 fick Jack Daniel ett arv när hans far dog. Tillsammans med Dan Call registrerade de ett riktigt destilleringsföretag (vissa källor säger dock att företaget registrerades redan 1866). Dan Call lämnade därefter rörelsen för religiösa skäl, och Jack Daniel tog över hela firman 1884. Nathan Green har hela den här tiden jobbat åt Dan och Jack, även efter det att han blev en fri man vid slaveriets slut. Nathan Green anses idag vara Jack Daniel’s första Head Distiller (vad vi idag kallar Master Destiller). Än i dag jobbar flera av Nathan Greens ättlingar hos Jack Daniels, i sjunde raka generationen!

Jack Daniels anställda

Jack Daniels anställde sedermera (minst) tre av Nathan Greens söner. Bilden ovan visar Jack Daniels personal med Jack Daniel i vit hatt i mitten. Bredvid honom sitter en av Nathan Greens söner – George Green. Tittar man noga på bilden så ser man också att Jack Daniel halvstår medan de andra sitter ner – Jack var en kort man, även med dåtidens mått mätt, med en längd på dryga 1.50 meter.

Året 1904 vann Jack Daniels whiskey guld i tävlingen World´s Fair som var belägen i Missouri. Det  blev den första guldmedaljen av sju som denna berömda whiskey har vunnit. Tyvärr råkade Jack ut för en olycka några år därpå när han sparkade sitt kassaskåp i ren frustration när den inte öppnade sig. Denna skada kostade honom till slut livet då han drabbades av blodförgiftning.

Jack Daniels Tennessee Whiskey

Tennessee Whiskey är en whiskey ur Bourbonfamiljen, alltså whiskey gjord på majs. Tennessee Whiskey genomgår dock en speciell extra filtreringsprocess – Lincoln County Process – där spriten filtreras genom träkål gjord på sockerlönn.

Jack Daniels är smakrik whiskey med karaktär av kolade ekfat, men även inslag av nötter, smörkola och vanilj. Den brungula färgen är enkel att känna igen, medan rökigheten ligger på en minimal nivå för att aromerna inte ska döljas. Det klassiska receptet har dessutom förblivit oförändrad under alla år som destilleriet har varit verksam.

Hemligheten bakom Jack Daniels är källvattnet i grottorna runtom Lynchburg, men även receptet som innefattar en optimal blandning av majs, råg och kornmalt. Receptet har aldrig ändrats under årens lopp vilket är en hyllning till whiskeyns ursprungliga skapare, en viktig aspekt när det gäller hedrandet av traditioner.

Hela tillverkningsprocessen är dyr och tidskrävande, men detta säkerställer också att slutresultatet förbättras avsevärt. När det kommer till whiskyfaten görs de av destilleriet själva, något som också sticker ut från mängden om vi jämför med många andra märken.

Gällande mäskningen används 80 % majs, 12 % kornmalt och 8 % råg – ett koncept som har använts under alla år som whiskeyn har funnits. Fermenteringen sker under sex dagar innan den destilleras i en stor kopparpanna.

Lagringen har inte heller någon fast tidpunkt eftersom bolagets Master Destiller provsmakar whiskeyn innan den buteljeras, varje gång en ny tunna anses vara färdig. Med en lång erfarenhet och precisa tester anses denna metod vara den allra bästa, särskilt med tanke på att de har sysslat med tillverkningen i över 150 år.

Jasper Newton ”Jack” Daniel
Jasper Newton ”Jack” Daniel

Arvet efter Jack

Då Jack Daniel inte hade några barn gick arvet till brorsonen Lem Motlow som tillsammans med det yngre syskonet Jess tog över varumärket. Tillsammans klarade de av en hel rad av utmaningar som inkluderade förbudstiden och andra världskriget. Jess blev även tilldelad titeln Master Distiller då han lärt sig allt från Lem och Jack, en ärofylld uppgift han tog åt sig med glädje.

En pikant detalj är att Moore County i Tennessee, där destilleriet i Lynchburg ligger, i vår tid fortfarande efter förbudstiden är ett så kallat Dry County. Ett av USA:s, om inte världens, mest berömda destillerier ligger alltså i en del av landet där det är förbjudet att sälja alkohol! Det finns dock ett enda undantag till denna lag, beslutad på delstatsnivå – ett destilleri får sälja en så kallad “minnesprodukt”. Minnesprodukten får dock inte förtäras inom provinsen.

Mellan åren 1942 och 1946 låg produktionen nere i fabriken. USA hade nämligen förbjudit whiskeytillverkning dessa år på grund av Andra Världskriget. 1947 fick man åter tillgång till bra majs, och kunde återuppta tillverkningen. Under 50-talet börjar Jack Daniels whiskey att nå liknande produktionsnivåer som innan förbudstiden i USA, men den steg också kraftigt under den moderna eran som innefattade -80 och 90-talen. Mellan 1988 och 2007 tog Jimmy Bedford över som Master Distiller, medan denna uppgift sedermera gick vidare till Jeff Arnett.

Den nya tidsåldern ställde även krav på ytterligare whiskeysorter vilket banade väg för Tennesee Honey år 2011, samt Single Barrel under 2015. Samma år introducerades världen till Tennesee Fire, en variant av Jack Daniels som blandas med kanel.

År 2016 firade Jack Daniels 150 år, medan företaget avslöjade en ny whiskeysort året därefter som fick namnet Tennesee Rye – det vill säga en whiskey gjord på råg. Under 2020 fick varumärket också en ny Master Distiller vid namn Chris Fletcher som fick uppgiften att ta drycken in i ett nytt decennium.

Ett urval av Jack Daniels olika flaskor. Alla finns tyvärr inte på Systembolaget.
Ett urval av Jack Daniels olika flaskor. Alla finns tyvärr inte på Systembolaget.

Jack Daniels på Systembolaget

Fyra av Jack Danisles whiskysorter återfinns på Systembolaget, nämligen:

Old No. 7

Denna whiskey är både smakrik och kryddig, men den innehåller även den klassiska karaktären av kolade ekfat. Du finner också inslag av torkade aprikoser, nötter, smörkola, apelsin och vanilj. Alkoholhalten ligger på 40 % och flaskan levereras i 70 cl. Old No. 7 innehåller en minimal rökighet, medan den serveras bäst rumstempererad – alternativt som ingrediens i drinkar.

Gentleman Jack

Inspirerad av gentlemannen Jack Daniels själv ståtar denna whiskey med oerhört mjuk smak, samtidigt som du möts av toner av vanilj, ek och karamell. Smaken är balanserad och alkoholhalten är 40 %. Storleken på flaskan är 70 cl. Hos Systembolaget kan du beställa det som ordervara för tillfället.

Single Barrel Select

Dessa flaskor är unika då de är tillverkade ur ett enda whiskyfat. Master Distillern har valt ut de allra bästa faten som buteljeras i en serie. Den exakta smaken går alltså aldrig att återskapa. Ordervara på Systembolaget. Smaken inkluderar bland annat toner av frukter, kryddor och karamell – medan karaktären är både robust och tydlig. Alkoholhalten är 45 % och flaskan levereras i storleken 70 cl.

Tennessee Honey

Precis som namnet avslöjar har klassikern Old No. 7 blandats med honung, en kombination som bidrar med en större och kryddigare doft. Detta fortsätter sedan med smaken som även inkluderar gräddkola, vanilj, sultanarussin och apelsin.

Serveras helst kyld då den är sötare än många andra whiskeyn på marknaden, samtidigt som alkoholhalten ligger på relativt låga 35 %. Du kan köpa flaskan på Systembolaget (ordervara) i flaskor om 70 cl. Då den är under 40% i styrka så definieras den som en “whiskeylikör”.

Testning av Jack Daniels

Vi testar Old No. 7, Gentleman Jack och Single Barrel Select här, medan Tennessee Honey testas här med några andra whiskeylikörer.

Frank Sinatra och Jack Daniels

Frank Sinatra var ett stort fan av Jack Daniels, och är till och med begravd med en flaska Old No. 7. För att hylla Frank Sinatra så tillverkar Jack Daniels en utgåva till hans minne – Sinatra Select. Bilden ovan visar Frank Sinatra servera Dean Martin ur en flaska Old No. 7, medan Sammy Davis Jr tittar på.

Blanda din egen Frank´s Way

Frank Sinatra blev ju världsberömd för låten ”My Way”, något som även blev inspirationen till drinken Frank´s Way som du hittar på Jack Daniels hemsida.

Frank föredrog nämligen Jack Daniels ”On the rocks”, ett slags signum för drinken som bär hans namn. Om du vill blanda en egen behöver du bara följa instruktionerna nedan – det är den enklaste whiskydrink du kan göra!:

  1. Häll i lite Jack Daniels i ett whiskeyglas (helst Sinatra Select)
  2. Släng i tre isbitar eller whiskeystenar
  3. Lägg till ett stänk med vatten

Besök till destilleriet i Lynchburg

Om du vill uppleva Jack Daniels historiska ursprung på egen hand rekommenderar vi en resa till platsen där det hela började: Lynchburg, Tennessee.

Turer sker dagligen mellan 09:00 och 16:30. En ”Dry County Tour” kostar exempelvis 15 dollar, något som presenterar dig med en informativ inblick i tillverkningsprocessen.

Du får även lära dig om Jack Daniels, historien i detalj, samt andra berättelser som kan vara av intresse. Om du skulle vilja smaka på olika sorter kan du delta i ”The Flight Of Jack Daniel´s Tour”, en presentation av fem olika whiskeysorter som kostar 25 dollar att genomföra.

Det finns även möjlighet till smakprover direkt från tunnorna, eller serveringar av tvårätters måltider om du känner att hungern behöver stillas efter en rejäl dagstur.

Vidare läsning

  1. Jack Daniels kommer som sagt från USA i den sk Bourbon-traditionen, dvs whiskey gjord på majs. Läs vår artikel om Bourbon här.
  2. Vill du fördjupa dig ännu mer om whiskey från USA så finns det en trevlig bok vid namn Bourbon & Amerikansk Whiskey, lär vår recension här.
  3. Förutom Frank Sinatra så var även Motörheadsångaren och basisten Lemmy “ett stort fan” av Jack Daniels och Coca-Cola. Vi har en artikel om det här.
  4. Jack Daniels är en utmärkt whiskey att göra olika whiskeydrinkar på, bland annat Lynchburg Lemonade. Vi har såklart en artikel om det med!
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.