Nathan Green – “Uncle Nearest” – vem var han?

1967 skrev författaren och journalisten Ben A. Green en officiell biografi över Jack Daniel med titeln Jack Daniel’s Legacy. I biografin över den mest kända whiskeymakaren i USA, och troligen i hela världen, är det en tidigare tämligen bortglömd person som namnges återkommande gång på gång. Nathan “Uncle Nearest” Green och hans barn nämns över 50 gånger. Först 1967 fick alltså världen veta vilken viktig roll Nearest Green spelat i historien kring världens mest säljande whiskey: Jack Daniel’s.

Jack Daniels Legacy nämner Nathan Green, “Uncle Nearest”, med familj över 50 gånger!

Vem var Nathan Green

Uncle Nearest, som Nathan Green kallades av familj och vänner i sin hemstad Lynchburg, Tennessee, var den första kända afroamerikanska destillatören. Han föddes i Maryland runt 1820 -det är okänt om han föddes in i slaveri eller om han senare blev en slav – men vi vet att någon gång runt mitten av 1800-talet började han arbeta hos en lantpredikant i Lincoln County vid namn Dan Call.

Prästen Dan Call hade många strängar på sin lyra – förutom predikant så hade han även en lanthandel och ett destilleri. Ansvarig för destilleriet var just Nathan Green. “Nearest” var en mycket skicklig destillatör, och han använde  en mer eller mindre unik process som gav hans whiskey en unik jämnhet.

Många whiskey- och mathistoriker tror att denna process fördes till USA från slav(ättlingar) härstammande från Västafrika, vilka där använde träkol för att filtrera sitt vatten och rena sin mat. Denna filtrering, som sker genom kolfiltrering i en bädd gjord av kol på sockerlönn, kallas numera Lincoln County-processen (från platsen där Jack Daniel’s-destilleriet ligger). Whiskeyn blev omtalad som den bästa whiskeyn i området, tack vara denna filtreringsprocess.

Jack Daniel

Jack Daniel är den yngsta i en barnaskara på 10 syskon. Även Jack började arbeta hos Dan Call i mitten av 1850-talet, som ung pojke, med olika sysslor: Jack mjölkade kor, matade grisarna, hämtade vatten från brunnen och allt annat som lantbrukare gör. Han var inte en privilegierad pojke utan en vanlig arbetare.

Genom arbetet på gården så kom Jack i kontakt med Nearest, och fick på den vägen lära sig destillera whiskey. När Dan Call presenterade Nathan Green för pojken Jack, så sade Dan till Jack:

Uncle Nearest is the best whiskey maker that I know of.

1875 dog Jack Daniels far, och Jack fick ett arv. Tillsammans med Dan Call registrerade de ett riktigt destilleringsföretag. Dan Calls församling hade sett genom fingarna med Dan Calls “gårdsdestillering” men att prästen skulle äga ett destilleri gillade de inte. Dan Call fick därför lämna företaget efter några år och Jack Daniel tog över hela firman 1884. Nathan Green har hela den här tiden jobbat åt Dan och Jack, även efter det att han blev en fri man vid slaveriets slut.

Jack Daniels anställda
Något foto på Nathan Green finsn inte, men bilden ovan visar Jack Daniel halvstående i mitten med vit hatt tillsammans med arbetarna på destilleriet. Bredvid Jack sitter en av Nathan Greens söner – George Green.

Jack Daniel’s Master Destillers

Nathan Green anses idag vara Jack Daniel’s första Head Distiller (vad vi idag kallar Master Destiller). Än i dag jobbar flera av Nathan Greens ättlingar hos Jack Daniels.

 1. Nathan Green – ? till ?
 2. Jack Daniel – 1866 till 1911.
 3. Jess Motlow – 1911 till 1941.
 4. Lem Tolley – 1941 till 1964.
 5. Jess Gamble – 1964 till 1966.
 6. Frank Bobo – 1966 till 1988.
 7. Jimmy Bedford – 1988 till 2008.
 8. Jeff Arnett – 2008 till 2020.
 9. Chris Fletcher – 2020 och framåt.

Varken Nearest Green eller hans fru Harriet kunde läsa eller skriva. Det var verkligheten för de flesta slavar och deras barn. Utbildningen var knapp men det fanns gott om arbete. Men det hantverk som Nearest Green utvecklade, och den stora talangen han hade, öppnade dörrar för att han skulle lyckas i livet.

Arkivuppgifter visar att Nearest blev den rikaste afroamerikanen i Lynchburg, Tennessee omedelbart efter slaveriets slut, och efter ett tag en av de rikaste männen i området totalt sett. Att en svart man ägde mer än de flesta vita var otroligt sällsynt på den tiden. Förträffligheten i Nathan Greens hantverk gjorde att han lyckades trots att han ursprungligen kom från väldigt knappa omständigheter.

Vidare läsning

 1. Jack Daniel’s är världens mest säljande whiskeymärke. Läs vår artikel om Jack Daniel’s Tennessee Whiskey här.
 2. Alla våra artiklar och provningar av Jack Daniel’s flaskor finner du här.
 3. TennesseeWhiskey är i princip Bourbon som genomgått Lincoln County-processen. Läs mer om Bourbon här.
 4. Bourbon och Amerikansk whiskey av Örjan Westerlund är en bra bok om du vill lära dig mer om whiskey från USA.

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.