Vi testar: Jack & Coke – Whisky och Cola

Whisky och cola, Jack & Coke, Jim & coke, The Lemmy

Whisky och Cola är världens enklaste whiskydrink att göra. Eller vi borde väl skriva whiskeydrink, eftersom den oftast görs på whiskey från USA (som stavar dryckens namn med ett E). Det är ju till och med som så att i USA har drinken oftast namnet Jack & Coke, syftandes specifikt på Jack Daniels och Coca Cola.

Oavsett vilket,  så är det som sagt världens enklaste whiskydrink att göra, nämligen:

Whisky och Cola - Jack & Coke
1: Häll i lite whisky i ett glas (helst Jack Daniels Old No: 7).
2: Fyll på med Coca-Cola till önskad styrka.

Thats it – så enkelt, så varför finns det då ready-made drinks av detta? Vid vår senaste Ålandsresa så hittade vi två burkar i dagligvaruhandeln. Finnarna älskar ju sina ”lonken” och andra ready-to-drink. I Finland så får man sälja öl och blanddrycker upp till 5,5% i de vanliga livsmedelsbutikerna, medan man i Sverige anser att denna alkoholstyrka är rena dödsknarkarstyrkan som enbart får säljas på Systembolaget.

Vi testar Jack & Coke

1: Facit: Whisky och Coca Cola:

Först och främst så måste vi ha ett rättesnöre att utgå ifrån: En välkyld burk Coca-Cola och en likaledes välkyld miniflaska Jack Daniels får bli ”facit” för detta test. Blandar vi ihop detta så får vi en blandning på cirka 5%, vilket är ungefär vad de andra burkarna i vårt test har.

Här sticker jag in en liten fotnot: Jag tycker att whisky och cola smakar bättre när den är runt 8-10%. Gör du drinken hemma så rekommenderar jag att du inte tar hela colaburken på en gång. Du kan ju alltid späda ut mer om du tycker drinken blir för stark.

2: Burken Jack Daniels och Cola:

Mycket kolsyra och tidiga bubblor. Något ljusare färg än ”vårt facit”. Luktar faktiskt marginellt mer whisky än vårt facit. Men smaken sitter där som en smäck! Jag anar lite metalliska citrustoner som inte finns i facitblandningen – hade vi garnerat vårt facit med en citronskiva så hade det nog varit omöjligt att smakmässigt skilja dom åt. Det är först när drycken fått stå till sig ett litet tag och bli ljummen som man känner någon riktig skillnad. Colan tappar lite stinget jämfört med ”riktig coca-cola” så att säga.

Serverar du den här med rikligt med is så skulle jag inte kunna se skillnaden i ett blindtest! När jag googlar så ser jag att produkten finns i 5%, 6%, 7% och 10% i olika delar av världen, beroende på lokala lagar. Jag tror att den kan bli godare ju starkare den blir – i alla fall runt 7%.

Styrka 5%. Köpt på Ålandsbåt: Stjärnor: ⭐⭐⭐⭐⭐

3: Burken Jim Beam och Cola

Uppdaterar den här artikeln efter en resa till Tallinn, där jag hittade en burk Jim Beam och Cola i den vanliga mataffären. Civiliserat land det där Estland! 4.5% alkoholhalt.

En trevlig bekantskap som även här lyckas pricka in Coca-Colasmaken väldigt bra! Ställer man Jack mot Jim så är Jack lite strävare i smaken, Jim lite rundare. Lite mjukare bubblor om man säger så. Det är svårt att avgöra vilken som är vilken. Jim har kanske inte de syrliga toner i doften som Jack har.

När jag googlar så ser jag att det finns många olika varianter av denna burk i olika länder, med olika alkoholstyrkor och lite andra olika varianter. Även här skulle det inte skada med en lite starkare variant. Men jag är positivt överraskad av denna burk och ger även den maxbetyg.

Styrka 4.5%. Köpt i livsmedelaffär i Tallinn, Estland: Stjärnor: ⭐⭐⭐⭐⭐

4: Motörhead The Lemmy Whisky & Cola

5.2% alkohol. Mycket mörkare färg än vårt facit. Söt lukt, jättesöt, som på något sätt luktar olja(?) och deodorant. Smaken sitter inte där alls. Usch! Alltså cola-delen är inte i närheten av att smaka Coca-Cola, utan är mer någon generisk skitcola. Och whiskydelen är inte i närheten av att smaka Jack Daniels – förvisso inte så konstigt då den bygger på Brands For Fans Motörhead-whisky som tillverkas av svenska Mackmyra. Det borde borga för kvalitet. Men tyvärr, det faller platt, burken är riktigt dålig.

Om jag försöker mig på att recensera Motörhead-burken i ett vaccuum, utan att jämföra med ”facit” så tror jag inte att jag skulle dela ut något högt betyg. En tvåa kanske, eller kanske en etta – alldeles för söt. Hur har man lyckats göra en sötare dryck än Coca-Cola liksom!

Whisky och Cola består av två beståndsdelar. Man kan inte använda Pepsi Max, Cuba Cola eller något man hittade i en Sodastream i köket på kontoret. När vi sedan har ett facit att förhålla oss till, så blir det verkligen bottenbetyg. Synd, för jag tror att om man hade försökt göra det hela bra så hade man lyckats. Nu förstör man bara tyvärr en bra Mackmyrawhisky.

Styrka 5,2%. Köpt på K-Market i Finland (Godby, Åland). Stjärnor: ⭐

Lemmy från Motörhead

Är jag inte orättvis då, som jämför Mackmyra/Brands For Fans whisky med Jack Daniels? Nej, absolut inte! Motorhead-sångaren och basisten Lemmy Kilmister var nämligen ”ett stort fan” (årets underdrift) av Jack & Coke.

Han drack dagligen en flaska Jack Daniels ”utspädd” med Coca-Cola (nu pratar vi nog inte futtiga 5% här…). Om man försöker slå mynt av Motörheads popularitet och Lemmys frånfälle så vill det till att man sätter smakerna exakt. För den här blandningen var garanterat ingenting som Lemmy skulle gå och dricka! Eftersom whiskyn av naturliga skäl kommer smaka olika så måste du anstränga dig att få till colasmaken exakt, vilket man misslyckas totalt med.


P:S: Jag ser när jag Googlar lite att Jack Daniels har lite andra Ready to Drink-burkar. Whisky och Cola är väl en ganska ”onödig” burk då den drinken är så extremt enkel att göra, men de andra burkarna kanske är lite svårare att göra. Jag har i alla fall fått tag på burken Lynchburg Lemonade (Jack Daniels, Triple Sec och traditionell Lemonad) på Ålandsbåten. Får jag tag på några av de andra ready-made burkarna i framtiden så kommer jag återkomma med en provning av dessa!

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.