Några foton från whiskykryssningen

Whiskykryssningen ombord på Viking Line Cinderella

I helgen som gick var det som ni säkert känner till Cinderella Whisky Fair, whiskykryssningen ombord VikingLine Cinderella. Vi var ett sällskap på sex personer som kastade ankar på lördagskvällen för +20 timmar på Ålands hav. Lite bilder följer – jag gör inte anspråk på att ha en komplett dokumentation över festiviteterna, utan bara lite nedslag här och var.

De flesta fotona på olika montrar från whiskykryssningen är tagna “tidigt” på söndagen – på lördagskvällen var det fullt med folk – om ni undrar varför det ser ganska glest ut med mässbesökare. Alla låg nog och sov på söndagsmorgon, så jag kunde fota ostört.

Surf and Turf

Vi valde Surf and Turf i stället för den vanliga buffén. Det var ett bra val. Mycket bra val till och med! Som ni säkert ser så blev vi proppmätta, vilket är mycket bra om man ska klara av att dricka whisky i några timmar framöver. Ovanstående är för tre personer. Generellt så har Viking Line mycket bra mat ombord i sina “finare” restauranger, medan i caféerna kan det vara lite blandat.

Creme Brylé

Man är aldrig för mätt, hur mätt man än är, för att inte kunna få ner lite Creme Brylé också.

High Coast Whiskys monter

High Coast Distillery hade såklart en monter på mässan. De lyckades övertala en i sällskapet att köpa ett fat, bra jobbat!

Hungarian Oak Peated

Cask Sample från High Coast, Hungarian Oak Peated, var en sjudjävla rökbomb som satte fart på alla sinnen. Det var nog resans största behållning, 54 starka procent. Ledsen för lite suddig bild, men hela jag var nog “suddig” vid tillfället.

Bushmills

Vid Bushmills, Irlands äldsta whiskeydestilleri från 1608, hängde jag länge…

Bushmills Port cask

… såpass länge att jag fick för mig att köpa hem en flaska Port Cask, portvinsfatlagrad whiskey. Jag älskar portvin, och denna verkligen doftade underbart av portvinsfat.

Jack Daniels monter

I Jack Daniels monter tog jag chansen att provsmaka (bland annat) whiskylikörerna Tennessee Fire, Apple och Honey, en separat artikel om detta kommer till helgen. Det är en sorts dryck som jag tidigare inte brytt mig om, men jag kanske ska omvärdera det hela?

Loch Lomond

En bunt skottar (med mera), bland annat Loch Lomond (Kapten Haddocks i Tintin livselexir). Jag har funderat på att skriva en artikel om Kapten Haddock faktiskt, men aldrig kommit till skott(e).

Glenfiddish

Glenfiddich hade troligen största montern.

Highland Park och The Famous Grouse

Highland Park och The Famous Grouse.

Bunnahabhain

Säg Bunnahabhain tio gånger snabbt. Värre än sex laxar i en laxask.

Ardbeg och Glenmorangie

Ardbeg och Glenmorangie

Norrtelje Destilleri

Allt var inte bara whisky på kryssningen: Kyrö var där med sin Gin (och sin Rågwhisky såklart), Ron Zacapa var där med sin rom, och Norrtelje Destilleri (bilden) huserade i Taxfreen med sin Punch, Gin och sina olika whisky.

Stallhagen Baltic Porter

En resa med Viking Line avslutas alltid med en Stallhagen Baltic Porter, min absoluta favoritöl i det vanliga sortimentet.

Vidare läsning

  1. I biljetten till mässan fick alla deltagare ett whiskyprovarglas från Glencairn med präglat VikingLine-motiv. Det är ett väldigt bra glas att prova whisky ur, världsberömt. Du kan läsa mer om dessa här.
  2. Viking Line kör återkommande whiskykryssningar. Vi försöker hålla en aktuell sammanställning här (skjut oss inte om vi missar någon)!
  3. Man behöver inte åka båt för att gå på whiskyprovningar. Vi har en artikel om whiskyprovningar här.

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]