Whiskeydrinkar

Drinkar innehållande whiskey brukar riktiga fantaster rynka lite på näsan åt. Denna ädla dryck ska minsann inte blandas med något annat krimskrams! Känner du på detta sätt rekommenderar vi att du fortsätter till någon annan flik på sajten, för här kommer vi att lista fyra riktiga klassikska whiskeydrinkar. Tre av dem innehåller amerikansk whiskey, den fjärde Irländsk. Vi börjar med den förmodligen mest kända!

Vänligen notera att alla recept gäller för en drink.

Whiskey Sour

Perfekt om du gillar syrliga drinkar. Detta är en drink som de allra flesta tycker om.

Ingredienser:

5 cl amerikansk majswhiskey (av typen Bourbon)
3 cl citronsaft/juice
2 cl sockerlag
1 äggvita
Is
Eventuellt lite Angostura bitter (3-4 droppar)

Whiskey Sour, en klassisk whiskeydrink gjord på Bourbon
Whiskey Sour, en klassisk whiskeydrink gjord på Bourbon
Whiskey Sour
Gör så här:

  1. Häll whisky, citronsaft/juice, sockerlag och äggvita i en shaker och skaka i cirka 15 sekunder. Anledningen att utelämna isen till en början är att då binder sig de andra ingredienserna lättare med äggvitan.
  2. Tillsätt isen och skaka i ytterligare cirka 10 sekunder eller tills drinken är väl kyld.
  3. Sila upp i någon typ av cocktailglas som med fördel får vara kylda.
  4. Droppa några droppar Angostura bitter över äggviteskummet.
  5. Överkurs: Garnera med ett cocktailkörsbär och/eller apelsin- citronskiva.

 

Old Fashioned

Old Fashioned är en whiskeydrink som traditionellt också görs på bourbon och råsocker. Numera finns dock även varianter med rågwhisky (rye) och sockerlag.

Ingredienser:

5 cl whiskey (Bourbon eller rye)
3,5 stänk Angostura bitter
1 bit råsocker (eller motsvarande 1 cl sockerlag).
1,5 cl sodavatten
Is

Old Fashioned whiskydrink
En klassisk Old Fashioned
Old Fashioned
Gör så här:

  1. Häll sockerbitar/sockerlag i ett glas och stänk över/i Angostura bitter. Låt dra någon minut.
  2. Häll i sodavatten och använd en muddlare (eller något annat!) för att få sockerbiten att lösa upp sig. Behövs naturligtvis inte om du använder sockerlag i stället.
  3. Lägg i isen och häll sedan ned whiskeyn. Om du inte vill ”späda ut” drinken när isen smälter så kan du använda whiskystenar i stället.
  4. Omröres sedan försiktigt och servera i ett lågt glas (förslagsvis av whiskyglas av tumbler/rockmodell).
  5. Överkurs: Riv en apelsin med zestjärn och pressa oljorna ur zesten över glaset. Lägg sedan i zesten i glaset. Går även att garnera med en apelsinskiva eller cocktailkörsbär om man vill.

 

Mint Julep

Detta är en whiskeydrink som intimt förknippas med galopptävlingen ”The Kentucky Derby”. Varje år serveras 120 000 Mint Juleps i speciella souvenirglas under tävlingsdagarna.

Ingredienser:

6 cl whiskey (Bourbon)
2 cl sockerlag
6 myntablad
Krossad is

Mint Julep i massor
Mint Julep i massor
Mint Julep
Gör så här:

  1. Använd en muddlare (eller något annat!) för att mosa myntabladen tillsammans med sockerlagen.
  2. Häll blandningen i ett highballglas eller tumblerglas och fyll sedan glaset med krossad is plus ungefär hälften av whiskyn.
  3. Rör om och tillsätt sedan resten av whiskyn.
  4. Dekorera med ett myntablad.
  5. Överkurs: Utöka dekoreringen med en äppelskiva.

Sådärja! Det var tre klassiska whiskeydrinkar där amerikansk whiskey är en av ingredienserna. Vi avslutar med en som innehåller Irländsk Whiskey:

Irish Coffee

Världens bästa kaffedrink är en riktig klassiker – Irish Coffee – och den är väldigt lätt att göra!

Ingredienser:

4-6 cl Irländsk whiskey. Jameson är det klassiska valet.
En tesked vanligt socker och en tesked farinsocker eller Muscovadosocker
Vanligt filterkaffe eller kokkaffe
Vispad vispgrädde, ”medelhårt vispad”

Whiskeydrinkar kan också serveras varma, här i form av Irish Coffee
Whiskeydrinkar kan också serveras varma, här i form av Irish Coffee
Irish Coffee
Gör så här:

  1. Blanda whiskeyn, i ett högt glas med fot, med en liten skvätt av kaffet och sockret. Rör runt tills allt socker har löst upp sig.
  2. Häll på resten av kaffet och avsluta med att försiktigt hälla på grädden över baksidan på en sked så att den lägger sig som ett lock på drinken.
  3. Om grädden är tillräckligt vispad så kan du garnera med till exempel chokladdoppade kaffebönor. Är grädden för lös för att bära bönorna så garnera med lite farinsocker/Muscovadosocker och lite riven kanel eller riven choklad.

Är du sugen på fler recept? Vi rekommenderar boken Whisky: Drinkar Kuriosa Citat för en djupdykning i denna världen.