Testat: Isle of Lime – Sjaustru

Isle of Lime: Sjaustru från Gotland Whisky.

Sommarutgåvan från Gotland Whisky heter i år Sjaustru. Som alltid namnges buteljeringarna i Isle of Lime-varumärket utefter lokala gotändska landmärken eller företeelser. På något sätt gillar jag denna lokalpatriotism.

Sjaustru

Sjaustru är en ort på östra Gotland, i Gammelgarns socken. Området kallas också för Sjauster eller Sjöstugorna. Sjaustru är känd för sin natursköna miljö och historiska platser. Här finns gamla gårdar, fiskeläger och vackra stränder som lockar både lokalbefolkningen och besökare.

Sjaustru

Jag testar Isle of Lime: Sjaustru

Recensionen bygger på en sample jag har fått från destilleriet Gotland Whisky. Trevliga 46% alkohol.

Sjuårig sprit, där de första dryga fem åren mognat på first-fill Bourbonfat, och därefter dryga två år på sherryfat (både Pedro Ximénes och Oloroso). Äldsta fatet dryga 8 år, yngsta 7,5 år.

Flaskan släpps i morgon 3 juni 2024 lokalt på de tre Systembolagen på Gotland, samt i Systembolagets beställningssortiment.

Spontant låter det  som en klassisk sherrybalja. Låt oss smaka!

I näsan: Lite spritig. Massa frukter av alla de slag, både färska äpplen och päron, och torkade frukter som russin och dadlar. Någon ört i bakgrunden jag inte kan bestämma.

I munnen: Vanilj, vindruvor, bränt socker, peppar, och mycket russin. Söt och lite torr, speciellt på sidan av tungan.

Eftersmak: Normallång eftersmak, samma söta russin och lite peppar som i smaken.

Sjaustru saknar kanske den där lilla “bråkigheten” som ofta kännetecknar Gotland Whiskys buteljeringar, men jag tycker om det här (ändå). En söt fruktig whisky, med russin som går igen från start till mål. Gillar man svensk whisky och gillar man sherrylagringar så är denna buteljering väl värt att testa.


Vidare läsning

  • Våra andra tester av Gotland Whisky hittar du här
  • Jag “klagade” även vid mitt förra test på Isle of Lime Tjelvar att jag saknade destileriets “bråkighet”. Är det måhända en trend framöver, att de “polerar bort kantigheten”? Hoppas inte det!
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*