Bourbon – amerikansk majswhiskey

Bardstown Bourbon Capital of the World

Spritsorten som ibland kallas för amerikansk majswhiskey är givetvis Bourbon, den berömda spriten från USA som härstammar från Kentucky. Namnet kommer också från countyt där det började tillverkas i slutet av 1700-talet och där det fortfarande destilleras. Du har förmodligen stött på flaskor som Jim Beam tidigare, ett anrikt och välkänt varumärke – eller varför inte Maker´s Mark och Buffalo Trace?

Bourbon är amerikansk whiskey gjord på minst 51 % majs. Resterande del kan vara korn, vete eller råg. Bourbon måste lagras minst två år på nya fat av amerikansk vitek och ha en alkoholhalt på max 62.5%.

Hur det hela fick sin början och på vilket sätt det tillverkas kan du läsa mer om här i vår artikel där vi även tittar på lagringsmetoder, smakbild och hur det serveras.

Historia och anor

Även om det inte är helt fastställt vem som började med bourbontillverkning är den allmänna uppfattningen att pastorn Elijah Craig var en av de första som destillerade sprit gjord på majs. Ungefär samtidigt startade Jacob Spears ett helt nytt destilleri som kallades för Bourbon Whiskey.

Elijah Craig hyllas med en Bourbon bärandes hans namn
Elijah Craig hyllas med en Bourbon bärandes hans namn

Destilleringen påbörjades redan år 1789 i Kentucky och vid lagring användes kolade ekfat. Själva området där whiskeytillverkningen frodade kallades för Bourbon County. Namnet kommer från huset Bourbon som ägdes av den franska kungafamiljen. Produktionen fortsatte också hela vägen fram till förbudstiden, medan den industriella tillverkningen inte startade förrän efter denna tidsperiod.

Regler för Bourbon

Bourbon är den enda inhemska spriten som säljs i USA. Vidare får Bourbon inte tillverkas utanför landet om syftet är försäljning inom de Förenta Staterna. Till största del produceras whiskeyn i Kentucky, men det finns även andra delstater som Colorado där du hittar ett antal godkända destillerier.

För att en whiskey ska få kallas bourbon ska

  • majsinnehållet vara minst 51%. Resten består av vete och/eller råg och korn.
  • drycken inte destilleras till högre alkoholhalt än motsvarande 80 volymprocent
  • lagrasnya fat av rostad amerikansk ek.
  • vara fri från sockerkulör
  • ska ha en alkoholhalt understigande 62,5 volymprocent

Hur lagras bourbon?

Enligt ett kongressbeslut 1964 finns det ingen direkt tidsgräns för lagringen. Om den lagrats i mer än två år får den kallas för Straight Bourbon. Om den lagrats i mindre än fyra år så måste lagringstiden anges på flaskan. Är det en blandning så ska denna märkta lagringstid vara den för den yngsta whiskeyn i flaskan.

Själva lagringsprocessen sker med hjälp av nya ekfat som rostas ganska brutalt då de faktiskt börjar brinna. Detta är en teknik som kallas för ”alligator”. Insidan blir helt svart och själva eken karamelliseras vilket också ger drycken en mer bränd ton.

Trädsorten som föredras är den amerikanska viteken. Den har en högre grad smakämnen jämfört med den europeiska varianten vilket i sin tur bidrar till mer färg och aromer. Själva klimatet har även en stor påverkan. I Kentucky är somrarna torra och varma medan vintrarna är mer kyliga. I korthet innebär det att spriten expanderar vid lagring och trycks in i ekstavarna där en stor del av smakämnena finns.

Lagring av Bourbon, Makers Mark distillery, Kentucky
Lagring av Bourbon, Makers Mark distillery i Kentucky

En ytterligare aspekt som är viktig att nämna när det kommer till denna whiskeysort är att smakprofilen blir väldigt lik inför varje buteljering. Detta mycket tack vare att produktionen sker på en och samma plats – men även på grund av att jästen som ofta odlas lokalt av destillerierna, endast för att smaken ska förbli densamma i varje enskild tunna.

Idag tillverkas drycken på flera olika sätt, till exempel som Single Barrel där whiskeyn tappas på flaska från samma fat, eller Small Batch där den produceras av ett större destilleri. Du hittar också Small Scale som innebär tillverkning i mindre skala där fokus ligger på kvalitet över kvantitet.

Smakbild

Hur smakar då bourbon? Flera entusiaster har ofta angett att den bidrar med en eldig smak, samtidigt som spriten är fyllig med en del sötma tack vare de hårt rostade faten. Själva tonen innehåller också inslag av vanilj, smörkola och kokosnötter.

Bourbon kan självklart drickas som den är, men den ingår också i flera cocktails som du finner nedan:

Vill du ha recepten till dessa whiskeydrinkarna (och till några andra) så har vi skrivit en artikel om det på denna länk.

Vilka sorter är mest populära?

Vi svenskar dricker mycket bourbon, något som framgår med all tydlighet med tanke på alla de tillgängliga sorterna på Systembolaget. Några av dessa är Bulleit Bourbon, Jim Beam Bourbon, Buffalo Trace, Maker´s Mark, Bulleit Rye, Colorado Straight Bourbon och Woodford Reserve.

Jim Beam är  världens mest sålda bourbon och de grundades redan 1795 av Jacob Beam, något som också innebär att de är en av de äldsta företagen i hela USA.

Vidare läsning

  1. Vill du lära mer om Bourbon? Örjan Westerlunds bok Bourbon & Amerikansk whisky är en bok som innehåller ett stort mått av historik, skrönor och fakta – det som gör amerikansk whisky till något extra. Läs mer om boken här.
  2. Bourbon brukar drickas ur klassiska tunga Tumblerglas – du hittar vår artikel om whiskeyglas här.
  3. Vi har en trevlig artikel med några enkla drinkar på Bourbon, den hittar du här.
  4. En annan gammal whiskytradition från USA, som börjar bli “återupptäckt” är Rye whiskey – rågwhisky. Du kan läsa vår artikel om det här.
  5. Amerikansk whiskey dricks ofta kyld. För att inte späda ut drycken med smält is så använder man ofta whiskeystenar i stället. Läs mer här!
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.