Systembolaget förlorar i marknadsdomstolen

Skylt Systembolaget

Sveriges Domstolar meddelade igår en dom från Patent- och Marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt. Domen är mycket intressant för alla oss som gillar att bjuda hem en finwhisky på whiskyauktion eller från någon whiskyhandlare. Systembolaget har ju monopol i Sverige, men detta monopol hindrar inte e-handel av vin från Danmark!

Patent- och marknadsdomstolen har kommit fram till att e-handel inte bryter mot det monopol på alkoholförsäljning som Systembolagets har.

Onlinehandel är tillåten

Det bryter inte mot det svenska EU-undantaget om alkoholförsäljning och Systembolagets monopol att leverera vin via onlinehandel utomlands. Bakgrunden till domen är att det sedan ett par år tillbaka är det möjligt för svenska konsumenter att köpa vin från e-handlaren Vivino, och få det hemlevererat från Danmark. Målet har avgjorts av tre juristdomare som är eniga om utgången. Domen lär dock säkerligen överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen, så vi får väl återkomma i ärendet.

Det så kallade privatinförselundantaget infördes år 2008, efter att dåvarande EG-domstolen ansett att den svenska alkohollagstiftningen stred mot EG-rätten. Det har återkommande lyfts fram att det är otydligt hur rätten till privatinförsel förhåller sig till den växande e-handeln för alkoholdrycker. Domstolen har nu haft anledning att pröva frågan om sådan e-handel som Vivino ägnar sig åt är tillåten och har kommit fram till att så är fallet, säger rådmannen Linda Kullberg i en kommentar.

Patent- och marknadsdomstolen har kommit fram till att Vivinos verksamhet utgör distansförsäljning som inte strider mot den svenska alkohollagens bestämmelser där Systembolaget har monopol. Av central betydelse för den bedömningen har varit att Vivino bedriver sin verksamhet från ett annat land inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Vivino får därför fortsätta att marknadsföra vin för försäljning och hemleverans till svenska konsumenter. Detsamma torde då gälla andra leverantörer av alkoholhaltiga drycker, så länge de bedriver sin verksamhet från ett annat land inom EU. Attans att Storbrittanien skulle gå ur EES via Brexit. Vi får väl hoppas att Skottland bryter sig loss!

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.