Skottlands whiskyregioner

Skottland är, utan tvekan, whiskyns hemland. Totalt finns 20 miljoner fat med whisky på lagring i Skottlands whiskyregioner! Med tanke på de dryga fem miljoner invånare landet har innebär det alltså cirka fyra fat per person!

Skottlands whiskyregioner är officiellt fem till antalet:

  1. Lowlands
  2. Highlands
  3. Campbeltown
  4. Speyside
  5. Ön Islay
  6. Övriga whiskyproducerande öar (Islands) räknas ibland som en sjätte, icke-officiell region (som annars tillhör Highlands).
Whiskyregioner i Skottland
Skottlands fem – eller sex – whiskyregioner, beroende hur man räknar.

Lowlands

Ursprungligen delades whisky från Skottland upp i två delar, Lowlands och Highlands, beroende på olika skatteregler. Gränsen mellan Lowland och Highland (ur ett whiskyperspektiv) går mellan en linje mellan Greenock och Dundee. Lowlands är en tämligen platt region och producerar whisky med en mjukare smakton – den kan vara “eldig” men inte rökig.

Några destillerier från Lowlands (urval)

  • Auchentoshan
  • Bladnoch
  • Glenkinchie
  • Kingsbarns
  • Ailsa Bay

Highlands

Whiskyindustrins definition av gräns mellan Highlands och Lowlands skiljer sig alltså från den gängse geografiska definitionen, där gränsen går mellan Stonehaven och Dumbarton. Highlands är Skottlands största whiskyregion och ursprungligen räknades Speyside, Cambeltown och Islay hit, men dessa har sedermera blivit egna whiskyregioner. Whisky från Highlands skiljer sig åt ganska mycket åt mellan de olika märkena.

Några destillerier från Highlands (urval)

  • AnCnoc
  • The Dalmore
  • Glenmorangie
  • Tomatin
  • eller varför inte Kapten Haddocks (från Tintin-böckerna) favorit Loch Lomond (ja, whiskymärket finns på riktigt!).
Highlands är en av whiskyregionerna i Skottland
Highlands kännetecknas av höga berg och djupa dalar. Prefixet glen- förekommer i skotska whiskysorter från höglandet och betyder dalgång.

Campbeltown

Staden Campbeltown på halvön Kintyre kallades (eller rättare sagt kallade sig själv) för “Whisky Capital of the World”.  En gång i tiden fanns det inte mindre än 30 whiskyproducenter i staden med omgivningar. Kvar idag finns bara tre destillerier, alla med anor från 1800-talet: Springbank (1828), Glen Scotia (1832) och Glengyle (1873).

Boken Campbeltown Whisky av poeten och historikern Angus Martin rekommenderas för den som vill grotta ner sig i Campbeltowns whiskyhistoria.

Kända destillerier från Campbeltown

  • Glen Scotia
  • Glengyle
  • Springbank

Speyside

Den nyaste av whiskyregionerna i Skottland är Speyside. Så sent som 2014 erkände the Scotch Whisky Association (SWA) Speyside som en egen region. Detta berodde på det stora antalet destillerier som ligger samlad i denna region – inte mindre än 50-talet stora som små destillerier, som exempelvis Balvenie, Glenfiddich, The Macallan och The Glenlivet. Namnet kommer sig från floden Spey, vilken skär rakt igenom regionen och förser många av destillerierna med vatten för produktionen. Single Malts från Speyside kännetecknas av rökighet och komplexitet, med smakord som “sötma”, “karamell”, “fruktig” och “spicy”.

Några destillerier från Speyside (urval)

  • Balvenie
  • Cragganmore
  • Glenfiddich
  • Glen Grant
  • Glenlivet
  • Kininvie
  • Macallan
  • Speyburn
  • Speyside
  • Tamnavulin

Besöka Edinburgh och Speyside

Edinburgh är en mycket populär stad för att börja en whiskyresa i Skottland. SAS flyger flera gånger i veckan direkt från både Arlanda och Köpenhamn. I Edinburgh missar ni inte en guidad tour på The Scotch Whisky Experience som ligger precis bredvid Edinburgh Castle. Biljetter köper ni på plats eller förbokar på hellotickets.se.

Från Edinburgh kan ni sedan resa vidare på egen hand med hyrbil eller buss till andra destillerier i Speyside. Det arrangeras också både endagars och tredagars whiskyresor med provningar i Speyside (och Highlands), med utgångspunkt i Edinburgh. Hellotickets.se har biljetter till även några av dessa turer, eller så styr man upp något på plats i Skottland. Givetvis är det många som kombinerar golf på dagarna med whiskyprovningar på kvällarna. All-in på Skottland alltså!

Edinburgh Castle

Islay

Islay är Skottlands femte största ö med 3.000 invånare. Förutom whisky är övrigt jordbruk och turism de stora inkomstkällorna för ön. Du kan ta flyg från Glasgow, eller färja från Kennacraigh (fastlandet) som kör till Islays hamnar Port Ellern och Port Askaig.

Det finns för närvarande nio destillerier på ön Islay, som räknas som ett eget whiskydistrikt i Skottland. Dessa är:

  • Ardbeg
  • Ardnahoe
  • Bowmore
  • Bruichladdich
  • Bunnhabhain
  • Caol Ila
  • Kilchman
  • Lagavulin och
  • Laphroaig.

Vidare finns ett antal “whiskyproducenter” på ön, som exempelvis Port Askaig och Finlaggan. Om man ska sammanfatta whisky från Islay med tre ord ord så är det “rökighet”, “salt” och “sjögräs”. Islay är framför allt känt för sina rökiga whiskysorter, vilket vi har grävt ner oss i en specialartikel här.

Whisky från den skottska whiskyreginoen Islay
Whiskyflaskor från Islay.

Islands

De whiskyproducerande öarna utanför skottska höglandets kust erkänns inte som en egen region av the Scotch Whisky Association, utan anses höra till Highlands… än. Du kan ju dock försöka säga det till en öbo, så kommer du få en helt annan uppfattning. The Islands räknar man därför ofta som en sjätte – inofficiell –  whiskyregion i Skottland.

Kända destillerier från The Islands

  • Abhainn Dearg, på ön Lewis
  • Arran, på ön Arran
  • Highland Park, på ögruppen Orkney
  • Isle of Raasay Distillery på ön Raasay
  • Jura, på ön Jura
  • Scapa, på ögruppen Orkney
  • Talisker, på ön Skye
  • Tobermory distillery på ön Mull (producerar whiskymärkena Tobermory och Ledaig).

Vidare läsning

  1. Bosse “Bildoktorn” Andersson har skrivit boken Whiskyresan om Skottlands destillerier och barer. Läs mer om boken här.
  2. Vill du veta mer om whiskyregionen Campbeltown? Läs mer om boken Campbeltown Whisky av Angus Martin här.
  3. Vad skiljer whisky från Skottland mot grannen Irland? Givetvis har vi en artikel om whiskey från Irland! Läs den här!
  4. Islay är känt för sin rökiga whisky, vilket du kan läsa mer om här.
  5. Skottsk whisky dricks bäst ur Glencairn Whiskyglas, whiskyprovarglas som är vinnare av The Queen´s Award for Innovation. Läs här!

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]