Skottlands whiskyregioner

Skottland är, utan tvekan, whiskyns hemland. Totalt finns 20 miljoner fat med whisky på lagring i Skottlands whiskyregioner! Med tanke på de dryga fem miljoner invånare landet har innebär det alltså cirka fyra fat per person!

Skottlands whiskyregioner är officiellt fem till antalet:

  1. Lowlands
  2. Highlands
  3. Campbeltown
  4. Speyside
  5. Ön Islay
  6. Övriga whiskyproducerande öar (Islands) räknas ibland som en sjätte, icke-officiell region (som annars tillhör Highlands).
Whiskyregioner i Skottland
Skottlands fem – eller sex – whiskyregioner, beroende hur man räknar.

Lowlands

Ursprungligen delades whisky från Skottland upp i två delar, Lowlands och Highlands, beroende på olika skatteregler. Gränsen mellan Lowland och Highland (ur ett whiskyperspektiv) går mellan en linke mellan Greenock och Dundee. Lowlands är en tämligen platt region och producerar whisky med en mjukare smakton – den kan vara “eldig” men inte rökig. Det finns fem aktiva destillerier för närvarande; Auchentoshan, Bladnoch, Glenkinchie, Kingsbarns och Ailsa Bay.

Highlands

Whiskyindustrins definition av gräns mellan Highlands och Lowlands skiljer sig alltså från den gängse geografiska definitionen, där gränsen går mellan Stonehaven och Dumbarton. Highlands är Skottlands största whiskyregion och ursprungligen räknades Speyside, Cambeltown och Islay hit, men dessa har sedermera blivit egna whiskyregioner. Whisky från Highlands skiljer sig åt ganska mycket åt mellan de olika märkena.

Highlands är en av whiskyregionerna i Skottland
Highlands kännetecknas av höga berg och djupa dalar. Prefixet glen- förekommer i skotska whiskysorter från höglandet och betyder dalgång.

Campbeltown

Staden Campbeltown på halvön Kintyre kallades (eller rättare sagt kallade sig själv) för “Whisky Capital of the World”.  En gång i tiden fanns det inte mindre än 30 whiskyproducenter i staden med omgivningar. Kvar idag finns bara tre destillerier, alla med anor från 1800-talet: Springbank (1828), Glen Scotia (1832) och Glengyle (1873).

Boken Campbeltown Whisky av poeten och historikern Angus Martin rekommenderas för den som vill grotta ner sig i Campbeltowns whiskyhistoria.

Speyside

Den nyaste av whiskyregionerna i Skottland är Speyside. Så sent som 2014 erkände the Scotch Whisky Association (SWA) Speyside som en egen region. Detta berodde på det stora antalet destillerier som ligger samlad i denna region – inte mindre än 50-talet stora som små destillerier, som exempelvis Balvenie, Glenfiddich, The Macallan och The Glenlivet. Namnet kommer sig från floden Spey, vilken skär rakt igenom regionen och förser många av destillerierna med vatten för produktionen.

Speyside är ett populärt utflyktsmål för whiskyturister då det är relativt enkelt att ta sig dit – exempelvis med direktflyg från Arlanda till Edinburgh så är det sedan 1-2 timmars bil eller bussresa på egen hand. Vill man så arrangeras också endagars och tredagars whiskyturer med whiskyprovningar i Speyside med utgångspunkt i Edinburgh. Single Malts från Speyside kännetecknas av rökighet och komplexitet, med smakord som “sötma”, “karamell”, “fruktig” och “spicy”.

Vill du läsa mer om whisky från Skottland så rekommendras boken Whiskyresan av Bosse “Bildoktorn” Andersson.

Islay

Det finns för närvarande nio destillerier på ön Islay, som räknas som ett eger whiskydistrikt i Skottland. Dessa är Ardbeg, Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnhabhain, Caol Ila, Kilchman, Lagavulin och Laphroaig. Vidare finns ett antal “whiskyproducenter” på ön, som exempelvis Port Askaig och Finlaggan. Om man ska sammanfatta whisky från Islay med tre ord ord så är det “rökighet”, “salt” och “sjögräs”. Islay är framför allt känt för sina rökiga whiskysorter, vilket vi har grävt ner oss i en specialartikel här.

Whisky från den skottska whiskyreginoen Islay
Whiskyflaskor från Islay.

Islay är Skottlands femte största ö med 3.000 invånare. Förutom whisky är övrigt jordbruk och turism de stora inkomstkällorna för ön. Du kan ta flyg från Glasgow, eller färja från Kennacraigh (fastlandet) som kör till Islays hamnar Port Ellern och Port Askaig.

Islands

De whiskyproducerande öarna utanför skottska höglandets kust erkänns inte som en egen region av the Scotch Whisky Association, utan anses höra till Highlands… än. Du kan ju dock försöka säga det till en öbo, så kommer du få en helt annan uppfattning. The Islands räknar man därför ofta som en sjätte – inofficiell –  whiskyregion i Skottland.