Irländsk Whiskey

Irländsk whisky från den gröna ön

Du har säkert hört talas om whiskeysorterna Tullamore Dew, Jameson och Clontarf tidigare. Något du kanske inte visste är att Irland är ett land där det tillverkas whiskey flitigare än någonsin. Du hittar allt från Single Malt till Blended Whiskey, men även kolonndestillerad grainwhiskey som skiljer sig en del från mängden. Detta var dock inte alltid fallet eftersom irländsk whiskey till en början endast fick produceras utifrån stränga regler och bestämmelser.

Den irländska whiskeyn är ofta mer fruktig och lite mildare jämfört med exempelvis Skotsk whisky, men något som också ger den ett mer distinkt uttryck är det omältade spannmålet som används i tillverkningsprocessen. Att den destilleras upp till tre gånger är en ytterligare bidragande faktor till den välkända och lena smaken.

Produktionstakten i Irland har gått upp och ned under alla år som spritsorten har tillverkats och lagrats i landet. Idag finner du över 30 destillerier där samtliga av dem producerar flaskor som skickas till alla världens hörn. Precis som i Skottland måste det lagras i minst tre år för att få kallas whiskey.

Den allra största skillnaden är att den irländska sorten sällan blir rökig då malten inte torkas under torveld. Detta beror helt enkelt på att man istället använder sig av rökfritt kol eller antracitkol som det också kallas. Överraskande nog stavas Irländsk whiskey också med ett extra ”e”,  istället för ordet whisky som används i Skottland, Kanada, Japan och Sverige. Varför det är på detta vis kan du läsa mer om nedan.

Historien bakom whiskeyproduktionen i Irland

Irland, den Gröna Ön, är väldigt intressant när det gäller whiskyns historia då det var där spritsorten fick sin början. Det hela började omkring 500-talet när munkar etablerade sig i landet och började koka sprit, närmare bestämt i Dublin som även benämndes som whiskyvärldens huvudstad en gång i tiden. Det dröjde dock fram till 1800-talet innan produktionen började komma igång på allvar, men den blev även snabbt attraktiv i England då smaken var mer len och mild jämfört med många andra sorter. Skottland och hela Irland lyder båda vid denna tid under kronan i London.

Till en början kallades det för Irish Pot Still Whiskey som destillerades två eller tre gånger innan det buteljerades, samtidigt som både mältat och omältat korn användes som sädesslag på grund av att kornmalten beskattades för högt för att göra det lönsamt.

Jameson Irländsk Whiskey, världens bäst säljande Irish whieksy
Jameson, den bäst säljande irländska whiskeyn

Irländarna hävdade dock bestämt att whiskeyn enbart fick destilleras i kittelpannor. Att blanda drycken med whisky från andra destillerier ansåg irländarna vara befängt. Skottarna började däremot blanda drycken med flera olika sorter som producerades i andra destillerier, främst för att tillverka drycken snabbare och mer effektivt. Detta ledde också till ett slags produktionskrig. Irländska producenter började stava ordet med ett ytterligare ”e”, alltså whiskey istället för whisky. I första hand gjordes det för att särskilja de olika sorterna från varandra, men också som en slags yrkesstolthet där irländarna ansåg att deras produktion var betydligt mer äkta – då de inte blandade whiskysorter med varandra.

Modern irländsk whiskey

Under 1900-talet pågick det i sin tur en turbulent tid då bland annat det Irländska frihetskriget härjade, men även handelsblockaden från England fick en stor påverkan på produktionen av whiskey i landet. Förbudstiden eller ”The Great Prohibition” som påbörjades i USA satte också käppar i hjulen för alkoholtillverkningen under 1920 och 1933. Efter alla dessa motgångar försvann även traditionen av att inte blanda olika whiskysorter med varandra. Samtidigt öppnade man upp möjligheten att använda flertalet olika sädesslag i produktionen.

Den moderna irländska whiskeyn fick alltså sin början någon gång efter 1930-talet och formades sedan om till en sort som är eftertraktad på grund av tillgången till både fylliga och smakrika varianter, men även lätta och delikata sådana.

Irländsk whiskey växer i rekordfart

Enligt en färsk rapport från Irish Whiskey Association förväntas den irländska whiskeyn passera den skotska produktionen under 2030, om tillverkningstakten håller i sig. Det framgår också att Irland är det snabbaste växande landet inom just whiskeytillverkning, något som främst beror på att investerare har lagt ned enorma summor pengar för att öka antalet destillerier.

Irländsk whiskey är populärt och det märks med all tydlighet av tillväxten. I USA är drycken omåttligt tilltalande och där säljs det i enorma mängder där faktiskt upp till 42 % av all försäljning under 2019 bestod av den Irländska sorten.

Tullamore Dew irländsk whiskey

Om vi istället tittar på själva volymen har spritkategorin vuxit med 140 procent, något som motsvarar en årlig tillväxt med cirka 9 procent. Den globala försäljningen har också ökat från 60 miljoner flaskor under 2010 till hela 144 miljoner flaskor under 2019.

En ytterligare aspekt som är väl värd att notera är antalet destillerier i Irland. De ökade från fyra stycken under 2010 till över 30 stycken idag, endast inom loppet av tio år. Överraskande nog ökade också antalet anställda i sektorn under Coronapandemin 2020, vilket går helt emot strömmen jämfört med andra branscher.

Om du föredrar en whiskeysort utan rökig smak är den Irländska att föredra, men även för dig som uppskattar den mjuka sötman och en mer rund karaktär. Drycken är dessutom mildare än många andra sorter, samt att du hittar den både som Single och Blended Malt. Världens mest kända kaffedrink – Irish Coffee – kräver ju whisky från Irland, närmare bestämt Jameson.


Vidare läsning

  1. Vi har andra artilar om olika whiskyproducerande länder. Exempelvis Japan har vi en artikel om här.
  2. Från USA har vi två artiklar: Bourbon och Rågwhisky.
  3. Givetvis har vi en artikel om Skottlands olika whiskyregioner.
  4. Vill du drömma dig bort till fjärran whiskyländer? Boken “Whiskyns Landskap” av Claes Grundsten tar med oss med till 17 länder där whisky produceras. Claes går igenom de fina landskapen med berättelser från kulturen, naturen om alla de fantastiska whiskysorterna. Läs mer om boken här.

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.