Destillerier i Sverige

Från Agitator Whiskymakare till Gute Destilleri

Agitator Whiskymakare – Själva destilleriet finns i Arboga men bolagets huvudkontor i Stockholm. Agitator sticker ut från mängden så de jobbar mycket med moderna tillverkningsprocesser som vaccuumdestillering och lagring på spännande fat, exempelvis kastanj! Vi har en specialartikel om Agitator här.

Bergslagens Destilleri – Håller till i ett gammalt slakteriområde utanför Örebro. Sommaren 2016 köpte man det kvarvarande fatlagret från Grythyttan Whisky (producerade whisky mellan 2010 och 2013). I nuläget går man igenom dessa fat och planerar för olika “släpp”. Det första destilleriet i Sverige i kategorin “Silent destillery“, det vill säga att det inte kommer att tillverkas mer av denna whisky.

Gammelstilla Whisky – Beläget i Torsåker i Hofors kommun. Tillverkningsstart: 2012. Här vill man att whiskyn ska förmedla omgivningarnas lugn i en dryck. Tillgång till friskt vatten finns via en naturlig vattenkälla.

Gotland Whisky med varumärket Isle of Lime – Beläget i Romakloster på Gotland. Tillverkningsstart: 2012. Tillvägagångssättet går ut på att hålla processen lokal, allt från det ekologiskt odlade kornet till vattnet som hämtas ur kalkstensberget. Den enda importerade ingrediensen är rådgivaren Henry Cockburn från destilleriet Bowmore i Skottland. Vi har skrivit en specialartikel om Gotland whisky på denna länk.

Gute Destilleri – Beläget i Hablingbo på Gotland. Tillverkningsstart 2010. I huvudsak en mikrodestillatör (småskalig verksamhet) vilket ger möjlighet att tillverka små serier. Det gäller både för egen del samt för andra uppdragsgivare.

Roger Melander arbetar på ett av sveriges många destillerier
Roger Melander, Distillery Manager på High Coast Whisky vid destilleriets stora panna. Foto: Rania Rönntoftr

Från High Coast Whisky till Tevsjö Destilleri

High Coast Whisky hette tidigare Box Whisky. Beläget i Bjärtrå i Kramfors kommun. Tillverkningsstart: 2010. Visionen är, helt enkelt, att tillverka världens bästa maltwhisky. Med anledning av detta väljer man såväl råvaror som tillverkningsmetoder med tanke på kvalitet. Därför körs också destillationsprocessen långsammare jämfört med andra destillerier, för att optimera kvaliteten. Läs vår specialartikel om High Coast Destillery på denna länk.

Mackmyra Whisky – Beläget i skogsområdet Kungsbäck, strax utanför Gävle. Tillverkningsstart 1999. Whiskyn tillverkas med grundstenarna i det rena, svenska vattnet och det svenska kornet (bidrar med sötma). Dessutom lagras det mesta i nya fat av svensk ek, vilket ger whiskyn en kärvare smak med en eldig kryddighet. Läs vår artikel om Mackmyra på denna länk.

Nordmarkens Destilleri – i Hornedal utanför värmländska Årjäng ligger det lilla destilleriet med de stora kvalitetsambitionerna. Förutom eget destillat av maltwhisky är Nordmarkens även en oberoende buteljerare av whisky och rom.

Norrtelje Brenneri – Beläget i Söderby, en dryg mil nordväst om Norrtälje. Tillverkningsstart: 2009. Koncentrerar sig i mångt och mycket på ekologiska råvaror, gärna lokalt producerade. Vatten tas från gårdens egna, A-klassade brunn.

Smögen Whisky – Beläget på gården Ståleröd, strax sydväst om Hunnebostrand i Bohuslän. Tillverkningsstart: 2010. Fokus ligger på kvalitet i små ”batcher”. Även här vill man gärna hålla ingredienserna lokala, men det är ändå underordnat den kvalité man vill upprätthålla.

Spirit of Hven – Beläget på ön Ven i Öresund, knappa 5 km från den skånska västkusten. Invigning av destilleri: 2008. Här hittar du ett av världens minsta så kallade ”Pot Still”-destillerier. Det innebär att allt från mäskning, jäsning, destillering, ekfatslagring och buteljering sker under ett och samma tak. Driver, bland annat, även hotell- och konferensanläggning (Backafallsbyn).

Tevsjö destilleri – Destilleriet kan som en av de få i Sverige stoltsera med tillverkning av sin egen bassprit samt att vara helt självförsörjande på både spannmål och rent källvatten. Tevsjö har sedan 2014 tillverkat en svensk variant av Bourbon helt enligt amerikansk tradition.

Vidare läsning:

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]