Destillerier i Sverige

Från Agitator Whiskymakare till Gute Destilleri

Agitator Whiskymakare – Själva destilleriet finns i Arboga men bolagets huvudkontor i Stockholm. Agitator sticker ut från mängden så de jobbar mycket med moderna tillverkningsprocesser som vaccuumdestillering och lagring på spännande fat, exempelvis kastanj! Vi har en specialartikel om Agitator här.

Bergslagens Destilleri – Håller till i ett gammalt slakteriområde utanför Örebro. Sommaren 2016 köpte man det kvarvarande fatlagret från Grythyttan Whisky (producerade whisky mellan 2010 och 2013). I nuläget går man igenom dessa fat och planerar för olika “släpp”. Det första destilleriet i Sverige i kategorin “Silent destillery“, det vill säga att det inte kommer att tillverkas mer av denna whisky.

Gammelstilla Whisky – Beläget i Torsåker i Hofors kommun. Tillverkningsstart: 2012. Här vill man att whiskyn ska förmedla omgivningarnas lugn i en dryck. Tillgång till friskt vatten finns via en naturlig vattenkälla.

Gotland Whisky med varumärket Isle of Lime – Beläget i Romakloster på Gotland. Tillverkningsstart: 2012. Tillvägagångssättet går ut på att hålla processen lokal, allt från det ekologiskt odlade kornet till vattnet som hämtas ur kalkstensberget. Den enda importerade ingrediensen är rådgivaren Henry Cockburn från destilleriet Bowmore i Skottland. Vi har skrivit en specialartikel om Gotland whisky på denna länk.

Gute Destilleri – Beläget i Hablingbo på Gotland. Tillverkningsstart 2010. I huvudsak en mikrodestillatör (småskalig verksamhet) vilket ger möjlighet att tillverka små serier. Det gäller både för egen del samt för andra uppdragsgivare.

Roger Melander arbetar på ett av sveriges många destillerier
Roger Melander, Distillery Manager på High Coast Whisky vid destilleriets stora panna. Foto: Rania Rönntoftr

Från High Coast Whisky till Tevsjö Destilleri

High Coast Whisky hette tidigare Box Whisky. Beläget i Bjärtrå i Kramfors kommun. Tillverkningsstart: 2010. Visionen är, helt enkelt, att tillverka världens bästa maltwhisky. Med anledning av detta väljer man såväl råvaror som tillverkningsmetoder med tanke på kvalitet. Därför körs också destillationsprocessen långsammare jämfört med andra destillerier, för att optimera kvaliteten. Läs vår specialartikel om High Coast Destillery på denna länk.

Mackmyra Whisky – Beläget i skogsområdet Kungsbäck, strax utanför Gävle. Tillverkningsstart 1999. Whiskyn tillverkas med grundstenarna i det rena, svenska vattnet och det svenska kornet (bidrar med sötma). Dessutom lagras det mesta i nya fat av svensk ek, vilket ger whiskyn en kärvare smak med en eldig kryddighet. Läs vår artikel om Mackmyra på denna länk.

Nordmarkens Destilleri – i Hornedal utanför värmländska Årjäng ligger det lilla destilleriet med de stora kvalitetsambitionerna. Förutom eget destillat av maltwhisky är Nordmarkens även en oberoende buteljerare av whisky och rom.

Norrtelje Brenneri – Beläget i Söderby, en dryg mil nordväst om Norrtälje. Tillverkningsstart: 2009. Koncentrerar sig i mångt och mycket på ekologiska råvaror, gärna lokalt producerade. Vatten tas från gårdens egna, A-klassade brunn.

Smögen Whisky – Beläget på gården Ståleröd, strax sydväst om Hunnebostrand i Bohuslän. Tillverkningsstart: 2010. Fokus ligger på kvalitet i små ”batcher”. Även här vill man gärna hålla ingredienserna lokala, men det är ändå underordnat den kvalité man vill upprätthålla.

Spirit of Hven – Beläget på ön Ven i Öresund, knappa 5 km från den skånska västkusten. Invigning av destilleri: 2008. Här hittar du ett av världens minsta så kallade ”Pot Still”-destillerier. Det innebär att allt från mäskning, jäsning, destillering, ekfatslagring och buteljering sker under ett och samma tak. Driver, bland annat, även hotell- och konferensanläggning (Backafallsbyn).

Tevsjö destilleri – Destilleriet kan som en av de få i Sverige stoltsera med tillverkning av sin egen bassprit samt att vara helt självförsörjande på både spannmål och rent källvatten. Tevsjö har sedan 2014 tillverkat en svensk variant av Bourbon helt enligt amerikansk tradition.

Mer från bloggen

Poppels fatlagrad öl
Öl

Fatlagrad öl à la Poppels

Poppels fatlagrade öl “Rhum & Bourbon Stout” är en av mina topp tre öl någonsin! Som whiskyälskare känner du självklart till fatlagring, det är ju något av en förutsättning i sammanhanget. Men visste du att […]

Smögen Whisky tunnor i pyramid
Älskade Destillerier

Smögen Whisky

Whiskyentusiasten och skribenten Pär Caldenby grundade Smögen Whisky år 2009. Belägen på en gård mellan Smögen och Hunnebostrand finner du en liknande natur som i Skottland –  det var här som Caldenby kände att han […]

Svensk whisky för Ukraina
Allmänt om whisky

Testat: Svensk Whisky för Ukraina

I måndags 11 juli 2022 klockan 10.00 så smällde det! Man var tvungen att hänga på låset på systembolaget.se för då släpptes det ett helt unikt samarbete – nio svenska whiskydestillerier har gått samman och […]

Inte en blind säl, men väl ett gulligt sjölejon
Agitator Whiskymakare

Testat: Blind Seal Straight Rye Whiskey

Nordic Whisky Capital är moderbolaget i koncernen som äger Agitator Whiskymakare. Ett annat varumärke de äger är Blind Seal Whiskey. Notera den amerikanska stavningen av whiskEy – här pratar vi alltså om whiskey i amerikansk […]

Hare
Spirit of Hven

Testat: Spirit of Hven – Old Hare

Nästan all whisky som tillverkas i Skandinavien är Single Malt – det vill säga whisky gjord på mältat korn (från ett enda destilleri). Ett antal tillverkare av rågwhisky finns också, och ibland har det gjorts […]

Jack Daniels Legacy nämner Nathan Green, “Uncle Nearest”, med familj över 50 gånger!
Jack Daniels

Nathan Green – “Uncle Nearest” – vem var han?

1967 skrev författaren och journalisten Ben A. Green en officiell biografi över Jack Daniel med titeln Jack Daniel’s Legacy. I biografin över den mest kända whiskeymakaren i USA, och troligen i hela världen, är det […]