Smögen Whisky

Smögen Whisky tunnor i pyramid

Whiskyentusiasten och skribenten Pär Caldenby grundade Smögen Whisky år 2009. Belägen på en gård mellan Smögen och Hunnebostrand finner du en liknande natur som i Skottland –  det var här som Caldenby kände att han kunde skapa en whisky av hög kvalitet.

Smögen whisky är känd för att vara den “lite rökigare” maltwhiskyn. Några av de bäst säljande är Smögen 8 Years, Single Cask och 100 proof Sherry Quarters. När verksamheten påbörjades fanns det inget bränneri i närheten av västkusten som siktade in sig på en rökigare whiskysort, ett faktum som mynnade ut i den nuvarande platsen för destilleriet.

Målet var att skapa en maltwhisky med karaktär och en stark personlighet, givetvis med hög kvalitet. Detta ledde till torvrökt malt som huvudingrediens – en slags hyllning till det svenska hantverket. Vill du läsa mer om desstilleriet med fokus på kvalitet och noggrannhet hittar du allt detta nedan!

Historia och bakgrund

Smögen Whisky AB producerade sin första sprit år 2010. Fokus låg alltid på ett nybygge i liten skala. Caldenby som själv är advokat såg snabbt till att kontakter med myndigheter flöt på effektivt, specifikt för att få igång verksamheten så fort som möjligt. I det stora hela har alltså hårt arbete lönat sig väl, en aspekt som märks av den efterfrågan som råder.

Destilleriet ligger utanför Hunnebostrand, närmare bestämt åtta kilometer norr om Smögen. Den inspiration som hämtats från Islay, Skye, Campbeltown och Orkney märks. I skrivande stund har runt 40 utgåvor lämnat destilleriet, och fler ska det bli.

Om bränneriet körs på full kapacitet kan den producera 35 000 liter ren sprit, en imponerande mängd med tanke på skalan. Det finns också möjlighet att teckna upp sig för ett eget fat precis som hos en del konkurrenter.

Smögen Whisky Per Caldenby
Pär Caldenby, VD på Smögen Whisky, släpar på ett av “Hummerkungens” privatfat.
Foto: “Hummerkungen” Andersson (som även tagit fotot i toppen på artikeln)

Tillverkning av Smögen Whisky

Närheten till havet ger en högre luftfuktighet, något som spelar in när det gäller whiskyns karaktär. Smakupplevelsen är som bäst när du är ute efter en karaktärsstärk whisky, med intryck av maltighet och torvrök.

Kopparpannorna där allt lagras är från Forsyths i Skottland. Lågvinspannan är i sin tur byggd precis som de som hittas hos Lagavulin, medan spritpannan är tillverkad med kokboll för att ge en renare sprit tack vare den utökade kopparkontakten. Detta bidrar även med en större fruktighet, även om råspriten ska vara både smakrik och rund.

I mäskkaret ryms 1060 liter vatten och målet är att få ut 900 liter mäsk. Den behandlas också mer varsamt än vanligt, endast för att maximera sockeruttaget. Efter detta får jäsningen pågå i minst tre dygn för att få fram den något mer fruktigare tonen.

När pannorna är igång körs de också långsammare för att få mer reflux (när en del av ångan möter den kyligare ytan inuti pannan och förvandlas åter till vätska). På detta vis faller det nedåt och destilleras en ytterligare gång. För att få ut mer läder och tobaksdrag i smaken sker den andra destillationsfasen relativt sent. Här väntar man upp till fyrtiofem minuter, något som även hjälper till att undvika de vassa frukttonerna.

Vid lagring används fat från Thorslunds kagge. Dessa är tillverkade av svensk ek och bourbonfat. De tar också in Sauternesfat från Frankrike, samt sherryfat från Jerez. Policyn kring deras fat är att de ska vara fräscha, antingen helt nya eller first-fill.

Förvisso blir detta dyrare, men kvaliteten tummas inte på när det handlar om Smögen Whisky. I det stora hela är det även urvalet av faten som avgör om du får en bra eller dålig whisky, i alla fall om man frågar Per Caldenby.

Bländande - ett samarbete mellan Smögen och Spirit of Hven

Tillsammans med Spirit of Hven gjorde Smögen Sveriges första (?) blended Malt whisky, en flaska vid namn Bländande.

Whiskysorter

Smögen Whisky producerar en rad med whiskyn, men vi har fokuserat på de som hittas på Systembolaget. De utmärkande faktorerna är den rökiga smaken av faten de lagrats i, men även inslagen av tjära, vanilj, nötter, salmiak och citrus.

  • Smögen 8 Years: 8-årig maltwhisky som utmärker sig med smaker av fat, men även inslag av gula päron, tjära, vanilj, halm, salmiak, nötter och citrus. Inkluderar örtiga smaker som enbär, citrus och havtorn. Drycken serveras i rumstemperatur, oftast med en skvätt vatten. Flaskan levereras i storleken  500 ml, samt med en alkoholhalt på 60 %.
  • Smögen 100 proof Sherry Quarters: Påtagligt rökig maltwhisky med inslag av torkade frukter, vanilj, tjära, kanel och pomerans. Flaskan levereras i storleken 500 ml, samt med en alkoholhalt av 57,1 %.
  • Smögen 90 Proof 9 years: 9-årig whisky med nyanserad smak. Även denna sort är väldigt rökig, samtidigt som du hittar inslag av päron, vaniljfudge, honung, ananas, ostronskal och cederträ. Flaskan levereras i storleken 500 ml, samt med en alkoholhalt av 57,4 %.

Några utmärkelser

Whiskyn ”Smögen Primör” vann silver vid Stockholms öl- och whiskyfestival under 2014. Under samma år påbörjades produktionen av Strane London Dry Gin. Den har i sin tur tävlat i rekordet för den starkaste ginsorten på marknaden, både mellan åren 2015 och 2017 – samt en ytterligare gång år 2018. Vinsten tilldelades destilleriet efter att de uppnått en alkoholhalt på 82,5%.

Du kan besöka Smögen Whisky

I dagsläget har destilleriet öppet för besökare och enligt recensionerna på Google är det många som uppskattar en tur till platsen. Föreläsning ingår och det finns även tid för frågor och funderingar under rundvandringen.

Möjlighet till provsmakning av whiskyn hör givetvis till. Detta sker med hjälp av den kunniga och trevliga personalen. Kontaktinformation finns på Smögen whiskys hemsida.

Vidare läsning

  1. Hur tillverkar man egentligen whisky? Vi har en förklarande artikel här.
  2. Hur får rökig whisky sin röksmak? Läs mer här.
  3. Hur avnjuter du din whisky? Glaset spelar roll! Läs vår artikel om whiskyglas här!
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.