Bländande blandning från Smögen och Hven

Två av Sveriges mindre destillerier – Spirit of Hven och Smögen Whisky – släpper ett unikt samarbete som är bländande! Vi tror dessutom att det är Sveriges första blended malt?

Bländande initiativ

Det är ingen hemlighet att vi på whisky.nu framför allt gillar svensk whisky. Men ännu roligare tycker vi det är när svenska destillerier tänker i nya banor. Vad händer om man tar fyra fat av virgin Chinkapin från Hven, fyra first fill Bourbon barrels från Smögen och toppar det hela med en first fill Sherry hogshead från Smögen, blandar ihop det och låter det gifta ihop sig i en månad? Vi blir lovade en åtta-årig rökare på 55,5% som är komplex, len och väl sammansatt. En whisky vi verkligen ser fram emot att få prova!

Henric Molin från Hven som Pär Caldenby från Smögen glada och stolta över det som blandningen Bländande har blivit.  Vid sidan av de ingående respektive singelmalterna från Hven och Smögen skapar det en egen, svensk västkustidentitet. Buteljering har gjorts på Smögen och distributionen sköts av Hven.

Nyanserad, maltig smak med fatkaraktär och tydlig rökighet, inslag av apelsinskal, halm, nougat, vaniljfudge, aprikosmarmelad, ostronskal och smörkola.

 

Bländande - ett samarbete mellan Smögen och Spirit of Hven

När vi ändå talar om Spirit of Hven och samarbeten: Brygghuset Finns årliga släpp av Derailed Bourbon Bock-öl är i år lagrat runt ett halvår på rågwhiskyfat från Spitit of Hven. Eftersom det är första ölfyllningen på dessa fat så utlovas gott om smak både från träet och whiskyresterna. Mumsfillibabba!

Vidare läsning

  1. Läs vår heltäckande artikel om Spirit of Hven – Backafallsbyn här.
  2. Och vår artikel om Smögen Whisky här.

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]