Bländande blandning från Smögen och Hven

Två av Sveriges mindre destillerier – Spirit of Hven och Smögen Whisky – släpper ett unikt samarbete som är bländande! Vi tror dessutom att det är Sveriges första blended malt?

Bländande initiativ

Det är ingen hemlighet att vi på whisky.nu framför allt gillar svensk whisky. Men ännu roligare tycker vi det är när svenska destillerier tänker i nya banor. Vad händer om man tar fyra fat av virgin Chinkapin från Hven, fyra first fill Bourbon barrels från Smögen och toppar det hela med en first fill Sherry hogshead från Smögen, blandar ihop det och låter det gifta ihop sig i en månad? Vi blir lovade en åtta-årig rökare på 55,5% som är komplex, len och väl sammansatt. En whisky vi verkligen ser fram emot att få prova!

Henric Molin från Hven som Pär Caldenby från Smögen glada och stolta över det som blandningen Bländande har blivit.  Vid sidan av de ingående respektive singelmalterna från Hven och Smögen skapar det en egen, svensk västkustidentitet. Buteljering har gjorts på Smögen och distributionen sköts av Hven.

Nyanserad, maltig smak med fatkaraktär och tydlig rökighet, inslag av apelsinskal, halm, nougat, vaniljfudge, aprikosmarmelad, ostronskal och smörkola.

 

Bländande - ett samarbete mellan Smögen och Spirit of Hven

När vi ändå talar om Spirit of Hven och samarbeten: Brygghuset Finns årliga släpp av Derailed Bourbon Bock-öl är i år lagrat runt ett halvår på rågwhiskyfat från Spitit of Hven. Eftersom det är första ölfyllningen på dessa fat så utlovas gott om smak både från träet och whiskyresterna. Mumsfillibabba!

Vidare läsning

  1. Läs vår heltäckande artikel om Spirit of Hven – Backafallsbyn här.
  2. Och vår artikel om Smögen Whisky här.
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.