Fatlagrad öl à la Poppels

Poppels fatlagrad öl

Poppels fatlagrade öl “Rhum & Bourbon Stout” är en av mina topp tre öl någonsin! Som whiskyälskare känner du självklart till fatlagring, det är ju något av en förutsättning i sammanhanget. Men visste du att tekniken även används flitigt av bryggerier? Jag vände mig till Poppels för att få reda på lite mer om deras syn på fatlagring. I den här artikeln tittar vi närmare på vad det är som händer när man lagrar öl på fat, och vad man kan förvänta sig av det man får i glaset.

Nygammal företeelse

Fatlagrad öl så som vi känner den idag är en relativt ny företeelse. För även om öl tekniskt sett lagrats på träfat i flera hundra år, så var det i samband med att hantverksöl slog igenom på bred front någon gång runt slutet av 1990-talet, som trenden att lagra öl på fat för smakens skull exploderade. Poppels Bryggeri utnyttjar fatlagring i sin selection-series, där de med avancerade metoder skapar unika ölupplevelser.

Gregg Hall, bryggmästare på det amerikanska hantverksbryggeriet Goose Island, ses som en av pionjärerna. I börjande av 90-talet fick han ett par använda bourbonfat av Jim Beam och bryggde vad som skulle bli den legendomsusade Bourbon County Stout. På hemmaplan var Närke Kulturbryggeri tidiga med sin Stormaktsporter, en pangsuccé som flera gånger om rankats som ett av världens bästa öl.

Att trenden tog fart i samband med hantverksbryggeriernas framväxt är knappast ett sammanträffande. Nyfikna och kunniga bryggerier försöker ständigt utveckla och förfina vad ett öl kan vara, och fatlagring en utmärkt teknik att applicera den nyfikenheten och expertisen på.

Populariteten visar inga tecken på att avta, tvärtom. När Poppels släppt sina fatlagrade öl i selection-series har de sålt slut mer eller mindre omedelbart.

En smakfull metod – Poppels berättar:

Att lagra öl på fat gör man enkelt sagt för smakens skull. Genom att lagra ölet på whisky-, bourbon- och/eller andra typer av träfat blir ölet både mer komplext och nyanserat. Vissa smaker förstärks, andra smaker blir mer balanserade.

När man brygger öl vill man vanligtvis undvika syresättning i de flesta delar av processen, men vid lagring av öl på träfat bidrar den mycket långsamma syresättning som sker när syre tränger in genom trätunnorna till att utveckla smakerna i ölet.

Lagringen hos Poppels

Det sägs att den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge, men riktigt så enkelt är det inte med lagring av öl. Detta är ingen exakt vetenskap, och att på förhand veta precis hur lång tid ett öl behöver på det valda fatet är svårt. Ölet i faten prövas därför löpande, och det är vanligt att blanda öl från olika fat för att nå den smak man vill ha. För att kunna pröva ölet i faten under lagringens gång slår man in en spik i tunnan. När det är dags att smaka dras spiken ut, ölen sipprar fram och sen sätts spiken tillbaka.

Ölets smakresa

Att dricka en fatlagrad öl är att stifta bekantskap med ölets resa till glaset. De toner som du känner skvallrar om hur ölet lagrats, på vad och hur länge. Och det börjar redan med valet av tunna. För även om ölet lagras på helt oanvända fat så kommer det att ta upp smaker som finns i träet. Oftast används tunnor gjorda av ek från USA eller Frankrike, där den amerikanska eken bjuder på något kraftigare smak av bland annat vanilj och kokos, medan den franska kan tillföra något mildare smaker av choklad och kryddor.

Utöver den smak som finns i fatet från början så påverkas ölet av vad som lagrats där tidigare. På Poppels har vi använt oss av bland annat rom-, Bourbon-, portvins-, marsala-, mustcatel- och bordeauxfat. Flera andra faktorer påverkar smaken, däribland fatets storlek, fatets rostningsgrad, hur många gånger fatet använts tidigare och hur länge ölet ligger på fatet.

Fatlagrad Barley Wine från Poppels
Porter, Barley Wine och Stout är tre öltyper som lämpar sig särskilt väl att fatlagra. Alla tre sorterna brukar vara alkoholstarka, vilket passar för fatlagringen

Balans, djup och njutning

Hur ölet smakar när det hamnar i glaset skiljer sig givetvis åt beroende på vad det är för typ av öl som lagrats, men generellt kan man förvänta sig djupa och komplexa smaker. Ofta är det öl med högre alkoholhalt, då den typen av öl helt enkelt får en bättre smakutveckling genom lagring. Öl med stora mängder humle, så som IPA, gör sig generellt sämre fatlagrade. Porter, barley wine och stout är däremot tre öltyper som lämpar sig särskilt väl.

Ett exempel på det som vi gärna lyfter fram är vår senaste fatlagrade stout, Poppels Rhum & Bourbon Stout, en kraftig stout med mycket smak och en alkoholhalt på 12,5%. Ölet har fatlagrats på både bourbon- och rhumfat (alltså rom ifrån Martinique, Haiti eller Guadeloupes) vilket gett smak, doft, balans och karaktär.
Det här öl att njuta av under en längre period. Inte kylskåpskall, snarare runt 12–14 grader. Låt första klunken rulla runt i munnen, dra in lite luft, känn hur smakerna utvecklas i munnen, toner av choklad, lakrits, bränt socker och vanilj framträder i den mörka stouten.

Som ni säkert märker så finns det många likheter här med whiskyns värld, inte minst i njutningen. Så testa gärna en fatlagrad öl nästa gång då står vid ölhyllan. Om du vill smaka en fatlagrad öl från Poppels så kan du fortfarande hitta vår senaste Rhum & Bourbon stout på vår restaurang, Poppels Öl&Mat, i Jonsered. Följ oss i sociala medier eller prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du veta när vi släpper en fatlagrad öl nästa gång. Du kan läsa mer om Poppels och alla våra andra öl på www.poppels.se.

Vidare läsning

  1. Ett annat ölbryggeri som lagrar öl på fat är Brygghuset Finn, med bland annat Derailed Bourbon Bock.
  2. Brygger du hemma, och vill experimentera med att fatlagra din öl? Sicken tur att vi har en artikel om fatlagring av hembryggd öl då!
  3. Vill du läsa mer om fatlagringen av whisky? Javisst vill du det! Här har vi en artikel om det!

Mer från bloggen

Poppels fatlagrad öl
Öl

Fatlagrad öl à la Poppels

Poppels fatlagrade öl “Rhum & Bourbon Stout” är en av mina topp tre öl någonsin! Som whiskyälskare känner du självklart till fatlagring, det är ju något av en förutsättning i sammanhanget. Men visste du att […]

Smögen Whisky tunnor i pyramid
Älskade Destillerier

Smögen Whisky

Whiskyentusiasten och skribenten Pär Caldenby grundade Smögen Whisky år 2009. Belägen på en gård mellan Smögen och Hunnebostrand finner du en liknande natur som i Skottland –  det var här som Caldenby kände att han […]

Svensk whisky för Ukraina
Allmänt om whisky

Testat: Svensk Whisky för Ukraina

I måndags 11 juli 2022 klockan 10.00 så smällde det! Man var tvungen att hänga på låset på systembolaget.se för då släpptes det ett helt unikt samarbete – nio svenska whiskydestillerier har gått samman och […]

Inte en blind säl, men väl ett gulligt sjölejon
Agitator Whiskymakare

Testat: Blind Seal Straight Rye Whiskey

Nordic Whisky Capital är moderbolaget i koncernen som äger Agitator Whiskymakare. Ett annat varumärke de äger är Blind Seal Whiskey. Notera den amerikanska stavningen av whiskEy – här pratar vi alltså om whiskey i amerikansk […]

Hare
Spirit of Hven

Testat: Spirit of Hven – Old Hare

Nästan all whisky som tillverkas i Skandinavien är Single Malt – det vill säga whisky gjord på mältat korn (från ett enda destilleri). Ett antal tillverkare av rågwhisky finns också, och ibland har det gjorts […]

Jack Daniels Legacy nämner Nathan Green, “Uncle Nearest”, med familj över 50 gånger!
Jack Daniels

Nathan Green – “Uncle Nearest” – vem var han?

1967 skrev författaren och journalisten Ben A. Green en officiell biografi över Jack Daniel med titeln Jack Daniel’s Legacy. I biografin över den mest kända whiskeymakaren i USA, och troligen i hela världen, är det […]