Whiskystenar: Vad är det?

Wiskeystenar Whisky on the rocks
Wiskeystenar Whisky on the rocks

Whisky on the rocks! Vi har alla hört uttrycket innan. Traditionellt betyder det whisky serverad med isbitar. Men vissa av oss vill ju inte har vår whisky utspädd med vatten! Is smälter ju, som bekant. Det är här whiskystenar kommer in i bilden. Men vad är whiskystenar egentligen?

Den här artikeln innehåller reklamlänkar till Cervera.

Whiskystenar

Whiskystenar finns i olika material. Det klassiska är såklart sten – det hörs ju på namnet! Små fyrkantiga granitkuber i ungefär storlek som två sockerbitar. Ett annat vanligt alternativ är att de är tillverkade i rostfritt stål. Med dessa stenar får du din dryck kyld utan att späda ut den med det smälta isvattnet.

Du lägger stenarna i frysen ett par timmar före användning, och diskar av dom efteråt. Stålstenar behöver du bara snabbt skölja av. Du kan återanvända stenarna gång efter gång – du kommer aldrig att ”slita ut dom”. Whiskystenar är också en perfekt gåva att ge bort i present till någon som fyller år. Även om födelsedagsbarnet inte är en whiskynörd så går presenten att använda utmärkt i stället för is i alla sorters drinkar. Då kallar vi bara stenarna för iskuber i stället.

Förslag på stenar

Rumours Whiskystenar i Granit, 8-pack, klassiskt utförande i sten
Orrefors City Iskuber i rostfritt stål 4-pack, fin svensk design.
Georg Jensen Sky Iskuber i rostfritt stål, 4-pack, en läcker gåva till födelsedagsbarnet.

Lyxiga rostfria City whiskystenar från Orrefors