Whiskystenar

Whisky on the rocks! Vi har alla hört uttrycket innan. Traditionellt betyder det whisky serverad med isbitar. Men vissa av oss vill ju inte har vår whisky utspädd med vatten! Is smälter ju, som bekant. Det är här whiskystenar kommer in i bilden. Men vad är whiskystenar egentligen?

Den här artikeln innehåller länkar till Cervera.

Whisky och vatten

En stor fråga när man ricker whisky är isens vara eller inte vara i whiskyn. I och med att kylan kan dämpa smaken och lukten menar de flesta kännare att is ska undvikas. Dessutom blandas whiskyn också ut med smältvatten i ditt whiskyglas allteftersom isen smälter. Å andra sidan kan ett par droppar vatten i whiskyn för vissa sorters whisky verkligen förhöja smaken.

Rumours whiskystenar i granit
Granit är ett bra materialval. Bilden visar Rumours whiskystenar från Table Top Stories

Somliga föredrar så kallade täljstenar (whiskystenar) för att komma undan det problemet med smältvatten. Whisky ”on the rocks” är ju ett ganska vedertaget begrepp. Men det man kan tänka på då är att helst använda en stor isbit (eller, återigen, täljstenar) då du undviker snabb utspädning. Små isbitar smälter ju fortare. Så vad är då kontentan här? Ja, om detta lär man fortsätta att tvista.

Whiskystenar

Whiskystenar finns i olika material. Det klassiska är såklart sten – det hörs ju på namnet! Små fyrkantiga granitkuber i ungefär storlek som två sockerbitar. Ett annat vanligt alternativ är att de är tillverkade i rostfritt stål. Med dessa stenar får du din dryck kyld utan att späda ut den med det smälta isvattnet.

Whiskeystenar i rostfritt stål från Orrefors
Whiskeystenar i rostfritt stål från Orrefors: City Iskuber

Du lägger stenarna i frysen ett par timmar före användning, och diskar av dom efteråt. Stålstenar behöver du bara snabbt skölja av. Du kan återanvända stenarna gång efter gång – du kommer aldrig att ”slita ut dom”. Whiskystenar är också en perfekt gåva att ge bort i present till någon som fyller år. Även om födelsedagsbarnet inte är en whiskynörd så går presenten att använda utmärkt i stället för is i alla sorters drinkar. Då kallar vi bara stenarna för iskuber i stället.

Förslag på whiskeystenar

Tre förslag på bra whiskystenar
  1. Rumours Whiskystenar i Granit, 8-pack, klassiskt utförande i sten.
  2. Orrefors City Iskuber i rostfritt stål 4-pack, fin svensk design.
  3. Georg Jensen Sky Iskuber i rostfritt stål, 4-pack, en läcker gåva till födelsedagsbarnet.
Snygga whiskystenar, design av Georg Jensen
Snygga whiskystenar, design av Georg Jensen