Allt om Whiskystenar

whiskystenar whiskeystenar från Georg Jensen
Läckra whiskystenar från Georg Jensen, Sky Iskub

Whisky on the rocks! Vi har alla hört uttrycket innan. Traditionellt betyder det whisky serverad med isbitar. Men vissa av oss vill ju inte har vår whisky utspädd med vatten! Is smälter ju, som bekant. Det är här whiskystenar kommer in i bilden. Men vad är whiskystenar egentligen? Låt oss gå igenom det hela! Jag vill också tipsa om mina egna favoriter.

Den här artikeln innehåller reklamlänkar till Cervera.

Whiskystenar tillverkas av antingen sten eller metall. Det klassiska är såklart sten – det hörs ju på namnet! Stålstenar (kallas ibland för iskuber) kan du å andra sidan få i flera olika utföranden. Med dessa stenar får du din dryck kyld utan att späda ut den med det smälta isvattnet. Vilken variant du väljer är en fråga om tycke och smak.

whiskystenar whiskeystenar

Whiskystenar är en perfekt gåva att ge bort i present till någon som fyller år. Även om födelsedagsbarnet inte är en whiskynörd så går presenten att använda utmärkt i stället för is i alla sorters drinkar. Då kallar vi bara stenarna för iskuber i stället. Smakmässigt är det ingen skillnad mellan sten eller stål.

Whiskystenar av sten

Jag personligen föredrar whiskystenar gjorda av sten. De finns i flera varianter, till exempel granit och täljsten. Jag gillar det visuella med sten i glaset. Dessutom gillar jag just grejen med “whisky on the rocks“. Du lägger stenarna i frysen ett par timmar före användning, och diskar av dom efteråt. Storleken varierar, men tänk dig att de är ungefär i en eller två sockerbitars storlek. Två-tre stycken i varje glas blir lagom. Personligen föredrar jag stenar av granit.

Rumors whiskystenar
Sagaform whiskeystenar

Rumors whiskystenar

 • Granit

 • 8-pack

 • Lågt pris

Sagaform whiskeystenar

 • Täljsten

 • 9-pack

 • Klassiker

Whiskeystenar av stål

Ett annat vanligt alternativ är att stenarna är tillverkade i rostfritt stål. Även stålstenarna lägger du i frysen några timmar före användning. Efteråt behöver du bara skölja av dem, innan du använder de igen. Eftersom de är av stål så är det vanligt att de är designade i andra former än just “fyrkantiga sockerbitar”. Jag föredrar stålstenar framför de av sten om jag ska ge bort stenarna som present. Det är nämligen lättare att förklara för en oinvigd finessen med stålstenar har jag märkt! Stålstenarna jag rekommenderar nedan är lite större än de som är gjorda av sten, vilket gör att det räcker med en eller kanske två sten(ar) per glas.

Orrefors City Iskub
Jensen iskub

Orrefors City Iskub

 • Rostfritt stål 

 • 4-pack

 • Svensk design

Georg Jensen Sky iskub

 • Rostfritt stål

 • 4-pack

 • Läcker design

Whisky och vatten

En stor fråga när man dricker whisky är isens vara eller inte vara i whiskyn. I och med att kylan kan dämpa smaken och lukten menar de flesta kännare att is ska undvikas. Dessutom blandas whiskyn också ut med smältvatten i ditt whiskyglas allteftersom isen smälter. Å andra sidan kan ett par droppar vatten i whiskyn för vissa sorters whisky verkligen förhöja smaken.

Whisky från Skottland dricks traditionellt “som den är”, utan is eller vatten. Whiskey från USA, exempelvis Bourbon, kyls däremot gärna ner med is. Hur du ska dricka din whisky är däremot helt upp till dig! Gillar du den kyld, så använd is eller whiskystenar. Vill du ha vatten i din whisky, så varsågod, späd ut den med vatten! Ingen kan säga att “detta är rätt och detta är fel”.

Ett bra tips jag lärde mig på en whiskykryssning en gång var att skölja runt i munnen med vatten, och sedan smutta på whiskyn. Det är då tillräckligt mycket vatten på insidan av munnen för att avgöra om man tycker bättre om drycken med vatten. För det är ju enkelt att stoppa vatten i whiskyn, men omöjligt att få bort vattnet om man inte gillade blandningen!

Whiskeystenar i rostfritt stål från Orrefors, snygga whiskystenar
Whiskeystenar i rostfritt stål från Orrefors: City Iskuber

Vidare läsning

 1. Ett annat bra presenttips är ett par snygga whiskyglas. Läs vår uttömmande artikel om whiskyglas här.
 2. Eller varför inte ge bort en whiksyprovning? Det vinns många varianter, både online och “live”. Läs mer om whiskyprovningar här.
 3. En god bok är också en bra “gå-bort-present”. Se vår sektion om whiskyböcker för inspiration!
 4. Heter det whisky eller whiskey? Med eller utan E? Svaret är: “det beror på”! Vi reder ut begreppen i denna artikel!

Mer från bloggen

Poppels fatlagrad öl
Öl

Fatlagrad öl à la Poppels

Poppels fatlagrade öl “Rhum & Bourbon Stout” är en av mina topp tre öl någonsin! Som whiskyälskare känner du självklart till fatlagring, det är ju något av en förutsättning i sammanhanget. Men visste du att […]

Smögen Whisky tunnor i pyramid
Älskade Destillerier

Smögen Whisky

Whiskyentusiasten och skribenten Pär Caldenby grundade Smögen Whisky år 2009. Belägen på en gård mellan Smögen och Hunnebostrand finner du en liknande natur som i Skottland –  det var här som Caldenby kände att han […]

Svensk whisky för Ukraina
Allmänt om whisky

Testat: Svensk Whisky för Ukraina

I måndags 11 juli 2022 klockan 10.00 så smällde det! Man var tvungen att hänga på låset på systembolaget.se för då släpptes det ett helt unikt samarbete – nio svenska whiskydestillerier har gått samman och […]

Inte en blind säl, men väl ett gulligt sjölejon
Agitator Whiskymakare

Testat: Blind Seal Straight Rye Whiskey

Nordic Whisky Capital är moderbolaget i koncernen som äger Agitator Whiskymakare. Ett annat varumärke de äger är Blind Seal Whiskey. Notera den amerikanska stavningen av whiskEy – här pratar vi alltså om whiskey i amerikansk […]

Hare
Spirit of Hven

Testat: Spirit of Hven – Old Hare

Nästan all whisky som tillverkas i Skandinavien är Single Malt – det vill säga whisky gjord på mältat korn (från ett enda destilleri). Ett antal tillverkare av rågwhisky finns också, och ibland har det gjorts […]

Jack Daniels Legacy nämner Nathan Green, “Uncle Nearest”, med familj över 50 gånger!
Jack Daniels

Nathan Green – “Uncle Nearest” – vem var han?

1967 skrev författaren och journalisten Ben A. Green en officiell biografi över Jack Daniel med titeln Jack Daniel’s Legacy. I biografin över den mest kända whiskeymakaren i USA, och troligen i hela världen, är det […]