Whisky eller whiskey – en smaksak?

Innehåller glasen whisky eller whiskey?
Innehåller glasen whisky eller whiskey?

Hur stavas det egentligen, whisky eller whiskey? Det är en fråga som ganska ofta dyker upp. På ett sätt är det en smaksak (höhö) hur man stavar det, men ur en annan synvinkel är det en tydlig indikation på ursprunget av drycken. Häng med, så försöker vi reda ut begreppen!

Whiskey eller whiskey: En minnesregel är att stavas det whiskey så kommer drycken troligen från Irland eller Nordamerika, medan stavas den whisky så kommer den från någon av de andra whiskyproducerande länderna.

Enligt ordlistorna

I Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, förekommer enbart stavningen whisky (utan E), med definitionen:

whisky [vis´ky el.ois´ky] substantiv ~n • en skotsk sprit­dryck

I Svensk Ordbok (SO) däremot så noteras båda stavningarna, med definitionen:

whisky även whiskey ordklass: substantiv, typ av sprit­dryck som fram­ställs av rökta sädeskorn och lagras flera år i ek­fat ur­sprungligen från Skott­land

Olika stavning i olika länder

Blev vi klokare av det här? Ja, lite faktiskt! För det första ser vi att båda definitonerna hänvisar till dryckens ursprungsland, Skottland. Förvisso är ursprunget för drycken tämligen omtvistat men i slutändan är det Skottland som brukar kallas för whiskyns hemland. Det finns faktiskt fog för detta påstående. Totalt finns 20 miljoner fat med whisky på lagring inom Skottlands gränser! Med tanke på de dryga fem miljoner invånare landet har innebär det alltså cirka fyra fat per person!

När sedan whiskey (såg du vad jag gjorde där – kommer till det nedan) började tillverkas i Irland så lade man till ett extra E i stavningen. Irländarna hävdade bestämt att whiskeyn enbart fick destilleras i kittelpannor. Att blanda drycken med whisky från andra destillerier ansåg irländarna vara befängt. Det irländska E:et var alltså en cocktail beståenede av del yrkesstolthet och en del varumärkesbyggande, för att särskilja sig från whisky från Skottland.

De svenska whiskyproducenterna stavar, kanske med något undantag, ordet utan E. Likadant gör man exempelvis i Japan. I USA däremot stavar man ordet med E (om man inte “stavar” det Bourbon i stället). I Kanada stavar man oftast utan E, men för att röra till det hela lite så klämmer vissa destillerier ibland in ett E, spelciellt om man avser att marknadsföra drycken främst i USA.

whiskey eller whisky
En flaska amerikansk Jack Daniels Tennessee Whiskey har smugit sig in bland en handful whiskyflaskor från Skottland

Hur vi stavar det på whisky.nu

De här två olika stavningarna ställer ju såklart till det lite för oss på whisky.nu. Vi försöker hålla oss till följande regler:

  1. Vi stavar drycken som det stavas i landet vi skriver om. Skriver vi exempelvis om Irland i allmänhet, så stavar vi det med E.
  2. Vi stavar drycken som det specifika destilleriet stavar det, med eller utan E.
  3. Några gånger blandar vi hej vilt. Se exempelvis artikeln om whiskystenar. Här har vi ingen producent att förhålla oss till. Samtidigt vill vi gärna att artikeln ska synas högt på Google på båda sökorden.
  4. I bland är det svårt att bestämma sig. Se artikeln om Rye Whiskey (rågwhisky). Här får vi helt enkelt blanda det amerikanska namnet Rye Whiskey med den svenska översättningen rågwhisky. Inte blir det lättare att finländska Kyrö, som vi illustrerar artikeln med, stavar det Kyrö Malt Rye Whisky (utan E). Då faller vi tillbaks på punkt två och stavar som destilleriet stavar, om vi skriver specifikt om den flaskan.

Vidare läsning

  1. Vill du lära dig mer om whisky från oliak länder? Boken Whiskyns Landskap av Claes Grundsten är en bra början.
  2. Eller boken Malt Whisky Yearbook, det årligen uppdaterade uppslagsverket om whisky (boken är på engelska).
  3. Whisky smakar olika beroende vilket glas du dricker det ur! Läs vår artikel om whiskyglas för att lära dig mer!

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]