Whisky eller whiskey – en smaksak?

Innehåller glasen whisky eller whiskey?
Innehåller glasen whisky eller whiskey?

Hur stavas det egentligen, whisky eller whiskey? Det är en fråga som ganska ofta dyker upp. På ett sätt är det en smaksak (höhö) hur man stavar det, men ur en annan synvinkel är det en tydlig indikation på ursprunget av drycken. Häng med, så försöker vi reda ut begreppen!

Whiskey eller whiskey: En minnesregel är att stavas det whiskey så kommer drycken troligen från Irland eller Nordamerika, medan stavas den whisky så kommer den från någon av de andra whiskyproducerande länderna.

Enligt ordlistorna

I Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, förekommer enbart stavningen whisky (utan E), med definitionen:

whisky [vis´ky el.ois´ky] substantiv ~n • en skotsk sprit­dryck

I Svensk Ordbok (SO) däremot så noteras båda stavningarna, med definitionen:

whisky även whiskey ordklass: substantiv, typ av sprit­dryck som fram­ställs av rökta sädeskorn och lagras flera år i ek­fat ur­sprungligen från Skott­land

Olika stavning i olika länder

Blev vi klokare av det här? Ja, lite faktiskt! För det första ser vi att båda definitonerna hänvisar till dryckens ursprungsland, Skottland. Förvisso är ursprunget för drycken tämligen omtvistat men i slutändan är det Skottland som brukar kallas för whiskyns hemland. Det finns faktiskt fog för detta påstående. Totalt finns 20 miljoner fat med whisky på lagring inom Skottlands gränser! Med tanke på de dryga fem miljoner invånare landet har innebär det alltså cirka fyra fat per person!

När sedan whiskey (såg du vad jag gjorde där – kommer till det nedan) började tillverkas i Irland så lade man till ett extra E i stavningen. Irländarna hävdade bestämt att whiskeyn enbart fick destilleras i kittelpannor. Att blanda drycken med whisky från andra destillerier ansåg irländarna vara befängt. Det irländska E:et var alltså en cocktail beståenede av del yrkesstolthet och en del varumärkesbyggande, för att särskilja sig från whisky från Skottland.

De svenska whiskyproducenterna stavar, kanske med något undantag, ordet utan E. Likadant gör man exempelvis i Japan. I USA däremot stavar man ordet med E (om man inte “stavar” det Bourbon i stället). I Kanada stavar man oftast utan E, men för att röra till det hela lite så klämmer vissa destillerier ibland in ett E, spelciellt om man avser att marknadsföra drycken främst i USA.

whiskey eller whisky
En flaska amerikansk Jack Daniels Tennessee Whiskey har smugit sig in bland en handful whiskyflaskor från Skottland

Hur vi stavar det på whisky.nu

De här två olika stavningarna ställer ju såklart till det lite för oss på whisky.nu. Vi försöker hålla oss till följande regler:

  1. Vi stavar drycken som det stavas i landet vi skriver om. Skriver vi exempelvis om Irland i allmänhet, så stavar vi det med E.
  2. Vi stavar drycken som det specifika destilleriet stavar det, med eller utan E.
  3. Några gånger blandar vi hej vilt. Se exempelvis artikeln om whiskystenar. Här har vi ingen producent att förhålla oss till. Samtidigt vill vi gärna att artikeln ska synas högt på Google på båda sökorden.
  4. I bland är det svårt att bestämma sig. Se artikeln om Rye Whiskey (rågwhisky). Här får vi helt enkelt blanda det amerikanska namnet Rye Whiskey med den svenska översättningen rågwhisky. Inte blir det lättare att finländska Kyrö, som vi illustrerar artikeln med, stavar det Kyrö Malt Rye Whisky (utan E). Då faller vi tillbaks på punkt två och stavar som destilleriet stavar, om vi skriver specifikt om den flaskan.

Vidare läsning

  1. Vill du lära dig mer om whisky från oliak länder? Boken Whiskyns Landskap av Claes Grundsten är en bra början.
  2. Eller boken Malt Whisky Yearbook, det årligen uppdaterade uppslagsverket om whisky (boken är på engelska).
  3. Whisky smakar olika beroende vilket glas du dricker det ur! Läs vår artikel om whiskyglas för att lära dig mer!

Mer från bloggen

Poppels fatlagrad öl
Öl

Fatlagrad öl à la Poppels

Poppels fatlagrade öl “Rhum & Bourbon Stout” är en av mina topp tre öl någonsin! Som whiskyälskare känner du självklart till fatlagring, det är ju något av en förutsättning i sammanhanget. Men visste du att […]

Smögen Whisky tunnor i pyramid
Älskade Destillerier

Smögen Whisky

Whiskyentusiasten och skribenten Pär Caldenby grundade Smögen Whisky år 2009. Belägen på en gård mellan Smögen och Hunnebostrand finner du en liknande natur som i Skottland –  det var här som Caldenby kände att han […]

Svensk whisky för Ukraina
Allmänt om whisky

Testat: Svensk Whisky för Ukraina

I måndags 11 juli 2022 klockan 10.00 så smällde det! Man var tvungen att hänga på låset på systembolaget.se för då släpptes det ett helt unikt samarbete – nio svenska whiskydestillerier har gått samman och […]

Inte en blind säl, men väl ett gulligt sjölejon
Agitator Whiskymakare

Testat: Blind Seal Straight Rye Whiskey

Nordic Whisky Capital är moderbolaget i koncernen som äger Agitator Whiskymakare. Ett annat varumärke de äger är Blind Seal Whiskey. Notera den amerikanska stavningen av whiskEy – här pratar vi alltså om whiskey i amerikansk […]

Hare
Spirit of Hven

Testat: Spirit of Hven – Old Hare

Nästan all whisky som tillverkas i Skandinavien är Single Malt – det vill säga whisky gjord på mältat korn (från ett enda destilleri). Ett antal tillverkare av rågwhisky finns också, och ibland har det gjorts […]

Jack Daniels Legacy nämner Nathan Green, “Uncle Nearest”, med familj över 50 gånger!
Jack Daniels

Nathan Green – “Uncle Nearest” – vem var han?

1967 skrev författaren och journalisten Ben A. Green en officiell biografi över Jack Daniel med titeln Jack Daniel’s Legacy. I biografin över den mest kända whiskeymakaren i USA, och troligen i hela världen, är det […]