Bra whisky för nybörjare

Nybörjarwhisky: Tre bra whisky för nybörjare

Vad kännetecknar en bra whisky för nybörjare? Det är en fråga vi ofta får. Här är en sammanfattning av vad man ska tänka på som nybörjare. Vi låter också en smakpanel av nybörjare testa några flaskor nybörjarwhisky: Dewar’s White Label, The Famous Grouse och Grant’s The Family Reserve.

En bra nybörjarwhisky är en whisky som inte är rökig. Den är troligen en blended malt eller en Bourbon, och serveras kanske kyld. En bra whisky för nybörjare har inte heller en alltför hög prislapp på sig!

Välj ingen rökig whisky

Väldigt få nybörjare inom whisky tycker att rökig whisky är gott. Givetvis finns det undantag – vi är ju alla olika – men ett gott råd är att undvika rökiga sorter. Det finns något i röksmaken, och framför allt i röklukten, som stoppar en nybörjare från att njuta av drycken. Whisky i sig är en “jobbig dryck” i och med alla komplexa smaker som uppstår vid fatlagringen av drycken. Då ska vi inte göra det hela ännu svårare genom att välja en “rökbomb”.

Vill du lära dig mer om rökig whisky, och vilka flaskor du ska undvika, så kika in den här artikeln. (Vår korrekturläsare Fredrik kommenterade här att han hade svårt för blended i början, men fastnade för rökig. Han är inte som de flesta. Men vi älskar honom ändå.)

Välj en blended malt whisky

Whiskyvärlden kryllar av olika uttryck. Single Malt, Blended malt whisky eller Single Cask. Vad allt betyder kan du läsa här. Men i korthet så ska du välja en blended malt whisky. En blended är när någon – ofta utomstående – blandar ihop en whiskyblandning av olika tunnor från olika destillerier. Det är en konst att göra detta så att blandningen år efter år smakar på samma sätt! En blended whisky är alltså väl sammansatt för att tilltala så många som möjligt, utan att “sticka ut”. Köper du däremot en Single Malt så är flaskan (en blandning av olika fat) från ett enda destilleri. Ibland är det då mer “experimentiella” utgåvor, där destilleriet vill visa vad de kan. Det kan vara lagringar på fat som tidigare innehållit andra drycker, eller till och med fat av andra träslag än ek.  Precis sådant som vi whiskynördar går igång på – men som en nybörjare kanske inte kommer att gilla.

Servera din nybörjarwhisky kyld

En blended whisky håller sig ofta kring 40% alkohol. Väljer du en Single Malt (eller “ännu värre” en Single Cask) så kan alkoholhalten sticka iväg. Ju mer alkohol i, desto svårare kommer nybörjaren ha för den. En bra whisky för nybörjare ligger alltså kring 40%-strecket (det finns inga svagare whisky – då är det inte whisky längre).

Kyler du ned whiskyn med isbitar eller whiskystenar (mer om detta här) så kommer “spritigheten” att minska i glaset. Du kan också – även om jag avråder – droppa i lite vatten i glaset. Jag anser att det är att nedvärdera master blenderns yrkesskicklighet att “förstöra” hans blandning med vatten.

En bra whisky för nybörjare är ofta storsäljare

Ovanstående  punkter bör sammanfatta varför vi ska titta bland storsäljarna när vi letar efter en bra whisky för nybörjare. En hög prislapp på whiskyn är ofta endera limiterade single cask eller single malt-utgåvor, eller whisky som är lagrad på fat väldigt länge. Storsäljarna däremot är ju storsäljare av ett skäl – de är blended whiskys framtagna för att passa smakpaletten hos så många köpare som möjligt, och är därför ofta bra whisky för nybörjare.

Nybörjarwhisky: Tre bra whisky för nybörjare
Nybörjarwhisky: Vi testar tre bra whisky för nybörjare (miniflaskor från våra flygresor)

Vi testar tre Blended Scotch Whisky

Våra grannar, Herr och Fru B, är inga vana whiskydrickare. Perfekta kandidater att testa en trio Blended Scotch Whiskys som vi valt ut för detta test:

  1. Dewar’s White Label. Världens mest prisbelönta skotte (med mer än 1000 medaljer i olika tävlingar)  och leverantör till det brittiska kungahuset. Den går lite “under radarn” här i Sverige då Dewar’s White Label inte finns på Systembolaget. Du hittar den däremot på flygplatser eller i taxfreen på kryssningsbåtar. 40%.
    Smakpanelens betyg: “Luktar alkohol och bröd, smakar ek, vanilj och lite honung”.
  2. The Famous Grouse. Detta är den mest säljande skottska whiskyn i Skottland sedan 1980. Man kan tycka att skottarna borde veta vilken skotte som smakar bäst – vi provar! 40%
    Smakpanelens betyg: “Luktar söt desinfektionssprit. Smakar mer alkohol och ek och honung/sötma”.
    Tips: Läs vårt “riktiga” test av The Famous Groude här!
  3. Grant’s The Family Reserve. Det är något med den ikoniska trekantiga flaskan som gör att man gärna köper denna whisky. 40% på Systembolaget (men vår testflaska håller 43%).
    Smakpanelens betyg: “Luktar sött, ek, plommon, vanilj och choklad. Smakar sött, äpple, honung”. En mjukare alkoholsmak än de övriga, en mild whisky på tungan. Testets vinnare av smakpanelen.

En liten fördel med att börja med billig blended whisky är att om man absolut inte gillar drycken så kan man enkelt göra en whiskydrink av den utan att känna att man kastar bort alldeles för fin whisky.

Tips – Whiskynybörjare eller whiskynörd? Vill du lära dig mer om whisky? Tidningen Allt om Whisky har alltid spännande reportage och insiktsfulla intervjuer. Nytt nummer ute nu! Prenumerera här till ett pangpris!

Prenumerera på Allt om Whiskt


Vidare läsning

  1. Har du lust att gå på en whiskyprovning? Vi har lite olika förslag här.
  2. Is eller inte is i whiskyn? Svaret är whiskystenar! Läs mer här!
  3. Har du koll på de två sorternas whiskyglas som det finns? En perfekt present till dig själv eller någon du tycker om! Läs vår artikel om whiskyglas här.
  4. Ombord på flygbolag serveras whisky som ska falla de flesta i smaken. En bra utgångspunkt för en nybörjare kan alltså vara att kolla vad som serveras i luften, och välja en flaska utefter det. Vilken tur att vi har en artikel om vilka whiskysorter som serveras ombord på Europas flygbolag!
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.