Bra whisky för nybörjare

Nybörjarwhisky: Tre bra whisky för nybörjare

Vad kännetecknar en bra whisky för nybörjare? Det är en fråga vi ofta får. Här är en sammanfattning av vad man ska tänka på som nybörjare. Vi låter också en smakpanel av nybörjare testa några flaskor nybörjarwhisky: Dewar’s White Label, The Famous Grouse och Grant’s The Family Reserve.

En bra nybörjarwhisky är en whisky som inte är rökig. Den är troligen en blended malt eller en Bourbon, och serveras kanske kyld. En bra whisky för nybörjare har inte heller en alltför hög prislapp på sig!

Välj ingen rökig whisky

Väldigt få nybörjare inom whisky tycker att rökig whisky är gott. Givetvis finns det undantag – vi är ju alla olika – men ett gott råd är att undvika rökiga sorter. Det finns något i röksmaken, och framför allt i röklukten, som stoppar en nybörjare från att njuta av drycken. Whisky i sig är en “jobbig dryck” i och med alla komplexa smaker som uppstår vid fatlagringen av drycken. Då ska vi inte göra det hela ännu svårare genom att välja en “rökbomb”.

Vill du lära dig mer om rökig whisky, och vilka flaskor du ska undvika, så kika in den här artikeln. (Vår korrekturläsare Fredrik kommenterade här att han hade svårt för blended i början, men fastnade för rökig. Han är inte som de flesta. Men vi älskar honom ändå.)

Välj en blended malt whisky

Whiskyvärlden kryllar av olika uttryck. Single Malt, Blended malt whisky eller Single Cask. Vad allt betyder kan du läsa här. Men i korthet så ska du välja en blended malt whisky. En blended är när någon – ofta utomstående – blandar ihop en whiskyblandning av olika tunnor från olika destillerier. Det är en konst att göra detta så att blandningen år efter år smakar på samma sätt! En blended whisky är alltså väl sammansatt för att tilltala så många som möjligt, utan att “sticka ut”. Köper du däremot en Single Malt så är flaskan (en blandning av olika fat) från ett enda destilleri. Ibland är det då mer “experimentiella” utgåvor, där destilleriet vill visa vad de kan. Det kan vara lagringar på fat som tidigare innehållit andra drycker, eller till och med fat av andra träslag än ek.  Precis sådant som vi whiskynördar går igång på – men som en nybörjare kanske inte kommer att gilla.

Servera din nybörjarwhisky kyld

En blended whisky håller sig ofta kring 40% alkohol. Väljer du en Single Malt (eller “ännu värre” en Single Cask) så kan alkoholhalten sticka iväg. Ju mer alkohol i, desto svårare kommer nybörjaren ha för den. En bra whisky för nybörjare ligger alltså kring 40%-strecket (det finns inga svagare whisky – då är det inte whisky längre).

Kyler du ned whiskyn med isbitar eller whiskystenar (mer om detta här) så kommer “spritigheten” att minska i glaset. Du kan också – även om jag avråder – droppa i lite vatten i glaset. Jag anser att det är att nedvärdera master blenderns yrkesskicklighet att “förstöra” hans blandning med vatten.

En bra whisky för nybörjare är ofta storsäljare

Ovanstående  punkter bör sammanfatta varför vi ska titta bland storsäljarna när vi letar efter en bra whisky för nybörjare. En hög prislapp på whiskyn är ofta endera limiterade single cask eller single malt-utgåvor, eller whisky som är lagrad på fat väldigt länge. Storsäljarna däremot är ju storsäljare av ett skäl – de är blended whiskys framtagna för att passa smakpaletten hos så många köpare som möjligt, och är därför ofta bra whisky för nybörjare.

Nybörjarwhisky: Tre bra whisky för nybörjare
Nybörjarwhisky: Vi testar tre bra whisky för nybörjare (miniflaskor från våra flygresor)

Vi testar tre Blended Scotch Whisky

Våra grannar, Herr och Fru B, är inga vana whiskydrickare. Perfekta kandidater att testa en trio Blended Scotch Whiskys som vi valt ut för detta test:

  1. Dewar’s White Label. Världens mest prisbelönta skotte (med mer än 1000 medaljer i olika tävlingar)  och leverantör till det brittiska kungahuset. Den går lite “under radarn” här i Sverige då Dewar’s White Label inte finns på Systembolaget. Du hittar den däremot på flygplatser eller i taxfreen på kryssningsbåtar. 40%.
    Smakpanelens betyg: “Luktar alkohol och bröd, smakar ek, vanilj och lite honung”.
  2. The Famous Grouse. Detta är den mest säljande skottska whiskyn i Skottland sedan 1980. Man kan tycka att skottarna borde veta vilken skotte som smakar bäst – vi provar! 40%
    Smakpanelens betyg: “Luktar söt desinfektionssprit. Smakar mer alkohol och ek och honung/sötma”.
  3. Grant’s The Family Reserve. Det är något med den ikoniska trekantiga flaskan som gör att man gärna köper denna whisky. 40% på Systembolaget (men vår testflaska håller 43%).
    Smakpanelens betyg: “Luktar sött, ek, plommon, vanilj och choklad. Smakar sött, äpple, honung”. En mjukare alkoholsmak än de övriga, en mild whisky på tungan. Testets vinnare av smakpanelen.

En liten fördel med att börja med billig blended whisky är att om man absolut inte gillar drycken så kan man enkelt göra en whiskydrink av den utan att känna att man kastar bort alldeles för fin whisky.

Vidare läsning

  1. Har du lust att gå på en whiskyprovning? Vi har lite olika förslag här.
  2. Is eller inte is i whiskyn? Svaret är whiskystenar! Läs mer här!
  3. Skottland har fem – eller sex – whiskyregioner. Läs mer om dessa här.
  4. Har du koll på de två sorternas whiskyglas som det finns? En perfekt present till dig själv eller någon du tycker om! Läs vår artikel om whiskyglas här.
  5. Ombord på flygbolag serveras whisky som ska falla de flesta i smaken. En bra utgångspunkt för en nybörjare kan alltså vara att kolla vad som serveras i luften, och välja en flaska utefetr det. Vilken tur att vi har en artikel om vilka whiskysorter som serveras ombord på Europas flygbolag!

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]