Single malt whisky eller blended – vad är skillnaden?

Single Malt Whisky eller Blended Malt Whisky – vad betyder detta och vad är egentligen skillnaden? I den här artikeln går vi igenom en hel del uttryck som kan vara bra att kunna, oavsett om du är gammal whiskyräv eller nybörjare.

Single Malt Whisky

Single Malt är en maltwhisky som har sitt ursprung i ett enda destilleri.

Enligt United Kingdoms Scotch Whisky Regulations så måste Single Malt Scotch Whisky tillverkas enbart från mältat korn (och eventuellt det naturliga färgämnet sockerkulör, E150a). Vidare måste man ha destillerat drycken med en enkelpanna (pot stills) vid ett enda destilleri. Slutligen har drycken blivit lagrad på fat i minst tre år.

Ordet “single” i “Single Malt” syftar alltså på att whiskyn är tillverkat i ett “single destillery”, dvs ett enda destilleri. Nästan all Single Malt består sedan av en blandning av olika fat från detta enda destilleri. Det tillhör faktiskt ovanligheterna att destilleriets Master Blender inte gör en blandning av olika gamla fat för att få fram önskad doft och smak. Är ursprunget i flaskan inte bara från ett destilleri, utan även från ett enda specifikt fat, så kallar man innehållet för Single Cask.

Om det står på en whiskyflaska att den är ”tolv år gammal” så betyder detta att man har lagrat whiskyn på ekfat i tolv år. Är whiskyn en blandning av olika fat, så avser man med åldersbenämningen det yngsta fatet i blandningen. Ålderssiffran syftar alltså inte till hur länge whiskyn har varit i flaskan.

Nästan all svensk whisky är Single Malt – med ett undantag som vi kommer till nedan!

Laphroaig exempel på Single Malt Whisky
Laphroaig: Ett exempel på Single Malt Whisky från den skottska ön/whiskyregionen Islay

Om du vill förkovra dig mer kring olika Single Malts så rekommenderar vi två engelskspråkiga böcker: Malt Whisky Companion och Malt Whisky Yearbook.

Blended Malt Whisky

Om en whisky består av en blandning från två eller flera olika destillerier så benämner man den Blended Malt Whisky. Äldre namn har varit Vatted Malt eller Pure Malt. Vi pratar här givetvis om whisky gjord enbart på korn (malt), enligt den skottska traditionen.

I Sverige är det ovanligt med Blended Malts, men vi fick vår första (oss veterligen) blandning i slutet av 2020 då Smögen och Hven gjorde ett samarbete vid namnet Bländande.

Ute i den stora världen är det dock inte alls ovanligt med Blended Malt. Johnnie Walker började blanda sin Blended Whisky år 1820 i den skottska staden Kilmarnock. Resten är – som man säger – historia! Den är nu världens kändaste – och mest säljande Blended Malt.  Johnnie Walker Red Label, mixat med mycket vatten, var för övrigt Winston Churchills favoritwhisky.

Johnnie Walker Blended Malt Whisky
Till skillnad från Red Label (som inte har någon årtalsangivelse) så är Johnnie Walker Black Label “tolvårig” – det vill säga den yngsta whiskyn i blandningen har legat på fat i minst 12 år.

Blended Whisky

För att krångla till det hela lite till, så finns det också något som heter Blended Whisky. Detta är när vi har blandat en whisky bestående av malt- och grainwhisky (destillerad från spannmål=grain, som till exempel majs, vete, råg, havre och ris) från ett eller flera olika destillerier. Ett känt märke är Jameson Irish Whiskey, det mest säljande Irish Whiskeyn i världen, känd som en mycket behaglig beståndsdel i Irish Coffee.