Single malt whisky eller blended – vad är skillnaden?

Single Malt Whisky eller Blended Malt Whisky – vad betyder detta och vad är egentligen skillnaden? Och vad är Single Barrel, Single Cask och Blended Whisky? I den här artikeln går vi igenom en hel del uttryck som kan vara bra att kunna, oavsett om du är gammal whiskyräv eller nybörjare.

Single Malt Whisky

Single Malt är en maltwhisky som har sitt ursprung i ett enda destilleri.

Enligt United Kingdoms Scotch Whisky Regulations så måste Single Malt Scotch Whisky tillverkas enbart från mältat korn (och eventuellt det naturliga färgämnet sockerkulör, E150a). Vidare måste man ha destillerat drycken med en enkelpanna (pot stills) vid ett enda destilleri. Slutligen har drycken blivit lagrad på fat i minst tre år.

Ordet “single” i “Single Malt” syftar alltså på att whiskyn är tillverkat i ett “single destillery”, dvs ett enda destilleri. Nästan all Single Malt består sedan av en blandning av olika fat från detta enda destilleri. Det tillhör faktiskt ovanligheterna att destilleriets Master Blender inte gör en blandning av olika gamla fat för att få fram önskad doft och smak.

Om det står på en whiskyflaska att den är ”tolv år gammal” så betyder detta att man har lagrat whiskyn på ekfat i tolv år. Är whiskyn en blandning av olika fat, så avser man med åldersbenämningen det yngsta fatet i blandningen. Ålderssiffran syftar alltså inte till hur länge whiskyn har varit i flaskan.

Nästan all svensk whisky är Single Malt – med ett undantag som vi kommer till nedan!

Laphroaig exempel på Single Malt Whisky
Laphroaig: Ett exempel på Single Malt Whisky från den skottska ön/whiskyregionen Islay. Läs mer om Skottlands whiskyregioner i vår artikel i denna länk.

Om du vill förkovra dig mer kring olika Single Malts så rekommenderar vi två engelskspråkiga böcker: Malt Whisky Companion och Malt Whisky Yearbook.

Single Cask och Single Barrel

Är ursprunget i flaskan inte bara från ett destilleri, utan även en buteljering från ett enda specifikt fat, så kallar man innehållet för Single Cask. Single Cask är alltså en delmängd, en “underrubrik”, till Single Malt. Det här är ofta whisky som “sticker ut” på ett eller annat sätt. Det är noga utvalda fat man anser sig lyckats extra bra med, och där lagringen varit väldigt lyckad.

Per definition så är ju dessa utgåvor limiterade: ett fat räcker till att fylla kanske 200-300 flaskor, och sedan är det ju stopp, det går inte att återskapa exakt samma innehåll. Du kan komma nära – men inte exakt lika. Singel Cask-utgåvor tenderar alltså att intressera samlare likaväl som de som verkligen vill njuta av sin whisky.

Ofta, men inte alltid, buteljeras single cask-utgåvorna i naturlig fatstyrka, alltså i den alkoholhalt som fatet en gång destillerades på. Single Barrel betyder samma sak som Single Cask – i USA och på andra ställen i “den nya världen” använder man ordet barrel i stället för cask.

Jack Daniels Single Barrel är alltså en Single Cask
Jack Daniels Single Barrel är alltså en Single Cask. Just denna flaska stämplar in på starka 65,45% (Barrel Proof – dvs den styrka fatet destillerades på en gång i tiden)

Blended Malt Whisky

Om en whisky består av en blandning från två eller flera olika destillerier så benämner man den Blended Malt Whisky. Äldre namn har varit Vatted Malt eller Pure Malt. Vi pratar här givetvis om whisky gjord enbart på korn (malt), enligt den skottska traditionen.

I Sverige är det ovanligt med Blended Malts, men vi fick vår första (oss veterligen) blandning i slutet av 2020 då Smögen och Hven gjorde ett samarbete vid namnet Bländande, som vi skrivit en bloggpost om här.

Ute i den stora världen är det väldigt vanligt med Blended Malt. Johnnie Walker började blanda sin Whisky år 1820 i den skottska staden Kilmarnock. Resten är – som man säger – historia! Den är nu världens kändaste – och mest säljande Blended Malt.  Johnnie Walker Red Label, mixat med mycket vatten, var för övrigt Winston Churchills favoritwhisky.

Johnnie Walker Blended Malt Whisky
Till skillnad från Red Label (som inte har någon årtalsangivelse) så är Johnnie Walker Black Label “tolvårig” – det vill säga den yngsta whiskyn i blandningen har legat på fat i minst 12 år.

Blended Whisky

För att krångla till det hela lite till, så finns det också något som heter Blended Whisky. Detta är när vi har blandat en whisky bestående av flera olika (minst två) malt- och grainwhisky (destillerad från spannmål=grain, som till exempel majs, vete, råg, havre och ris) från ett eller flera destillerier. Ett känt märke är Jameson Irish Whiskey, det mest säljande Irish Whiskeyn i världen, känd som en mycket behaglig beståndsdel i Irish Coffee.

Kanadensisk whisky är (nästan) alltid blended whisky. Läs mer om whisky från Kanada här.

Vidare läsning

  1. Har du koll på Skottlands olika whiskyregioner? Vi har en artikel!
  2. Har du sett vår avdelning om whiskyauktioner?
  3. Eller vår avdelning om whiskyböcker?
  4. På tal om whiskyböcker – Hasse Nilssons bok “Historier jag hört i Skottland” rekommenderas verkligen!
About Ola Brandborn72 Articles
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.