Rökig whisky

Highland Cattle på Islay, ön där rökig whisky kommer ifrån

Många whiskyälskare uppskattar rökig whisky på grund av att dessa skiljer sig en hel del från andra spritsorter, samtidigt som de är lite tuffare än blended whisky. Karaktären i rökig whisky kommer från brinnande torv – smaken och doften sätter sig på malten under torkningsprocessen. Några exempel på rökiga whiskies är bland annat Ardbeg, Laphroaig, Bruichladdich och Bowmore.

I denna artikel går vi igenom både tillverkningen och vilka sorter som är vanligt förekommande, samt att vi tittar lite på historien kring det hela. Rökig whisky är dessutom synonymt med den råa och brutala naturen i Islay där många rökiga whiskysorter tillverkas idag.

Rökig whisky härstammar från Islay:

För att hitta svaret på hur rökig whisky blev till måste vi bege oss till Islay, en ögrupp vid Skottlands västkust. Där finner vi en lantlig idyll med betande Highland Cattle kor, samt gott om torvmossar som används i tillverkningen för att få fram den rökiga doften och smaken.

På ön finns nio destillerier och den äldsta av dem är Bowmore som du säkert känner till sedan tidigare. De andra är Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin, Caol Ila, Bunnahabhain, Kilchoman, samt Bruichladdich. Slutligen har vi även Ardnahoe som öppnade 2019. Det första destilleriet (dvs Bowmore) grundades redan 1779 och drycken har sedan dess förknippats med ön. Det skiljer alltså 240 år mellan det yngsta och det äldsta destilleriet på Islay!

Förutom Skottland finner du även utmanaren Irland som tillverkar rökig whiskey på en del av alla sina destillerier. En av de mer rökiga sorterna som härstammar från landet heter Connemara Peated Malt, en något ovanligare whiskey jämfört med de Skotska alternativen. Värt att nämna är dock att all Irländsk whiskey inte är rökig – snarare tvärt om, de icke-rökiga varianterna är i stor majoritet.

Lite intressant kuriosa är att Islay endast är beläget fem mil från Irlands kust. Andra områden som tillverkar rökig whisky är Orkney, Speyside och delar av the Highlands. Indien, Japan och New Zealand är också länder som tillverkar rökig whisky.

Torv används vid tillverkningen av rökig whisky
Torv på torkning för att användas vid whiskytillverkning.

Tillverkningsprocessen för rökig whisky

För att tillverka whisky behövs korn, vatten och jäst. Skillnaden när man gör rökig whisky är att torkningen av malten sker på ett alldeles speciellt vis.

Kornen blötläggs nämligen i några dagar tills stärkelsen omvandlas till socker via mältning, samt att de sedan torkas med hjälp av torveldning – själva hemligheten till rökigheten. Vanligtvis torkas malten med hjälp av varmluft, kol eller koks, vilket innebär att du inte får den distinkta karaktären av rökiga aromer som du får med torv.

När detta är klart mals sedan kornen ned till mjöl som blötläggs flera gånger i allt varmare vatten, samtidigt som mjölet silas och jäst tillsätts. Resultatet blir en alkoholsvag mäsk som får ligga och jäsa ett par dagar innan det är dags för destillering, något som görs i stora kopparpannor. I Skottland brukar man destillera whisky två gånger för att behålla mer av smaken, medan tillverkningsmetoderna i Irland kan innefatta upp till tre gånger.

Drycken lagras sedan i ekfat i minst tre år för att whiskyn ska få sin gyllenbruna färg, oftast i gamla ekfat där Bourbon och Sherry har funnits tidigare. Jag har skrivit en artikel om hur  tillverkningsprocessen av whisky går till här.

Hur man mäter rökigheten

Rökig whisky mäts i allmänhet med ett mått på fenoldelar per miljon (PPM). Detta avser mängden fenoler i själva maltet snarare än innehållet i den färdiga whiskyen. Vissa lättare whiskyer kan mäta upp till 20 PPM. Bruichladdich har varit väldigt aktiva i andra änden av skalan med sina Octomore-whiskies från 167 ppm till över 300 PPM i ett fall. PPM-måttet är dock ett trubbigt verktyg och whisky med liknande PPM kan fortfarande smaka väldigt olika.

Rökig whisky från Mackmyra
Mackmyra Svensk Rök – torv och eneris har använts i tillverkningen för att få fram röksmaken.

Populära “rökare”

Nedanstående lista är bara ett urval av olika rökiga whiskysorter. De allra flesta av dem tillverkas på Islay, men vi har även tagt med ett par utmanare.

  • Bowmore Single Malt 12 years: Tydlig och nyanserad rökig doft med inslag av honung, aprikoser, lakrits och tjära. Innehåller smaker av pomerans, vaniljfudge och tjära, samt att den utmärker sig med den guldbruna färgen. Alkoholhalten ligger på 40 % och flaskan säljs i storleken 70 cl.
  • Lagavulin 16 years: En maltig smak med inslag av choklad, nötter, apelsin, tjära och smörkola. Utmärks av en gyllenbrun färg, samt den höga graden av rökighet. Alkoholhalten ligger på 43 % och flaskan säljs vanligtvis i storleken 70 cl.
  • Laphroaig 10 years: Påtagligt rökig med nyanserad och blommig smak, samt med inslag av päron, tjära, citrus och vanilj. Mörk och gyllengul färg, med en alkoholhalt på 40 % och flaskstorlek på 70 cl.
  • Ardbeg: Väldigt rökig whisky med smaker av tjärpastiller, torkad frukt, salmiak, choklad och nötter. Alkoholhalten är något högre med 52,2 %, medan flaskans storlek brukar vara 70 cl.
  • Bruichladdich Octomore: En serie olika whiskies som “sätter världsrekord” i rökighet, mätt i PPM.
  • Connemara Peated Single Malt: Irländsk whiskey som vunnit guldmedalj för ”Worlds Best Irish Single Malt”. Detta är även en dryck som utmärker sig med smaker av vanilj och en snällare rökighet, samt att den innehåller en alkoholt av 40 %. Levereras i storleken 70 cl.
  • Mackmyra Svensk Rök: Lätt rökig doft, men en betydligt rökigare smak. Rökigheten har lockats fram genom att röka malten med både torv och enris. Halvlitersflaska på 46,1%.

Vidare läsning

  1. Rökig whisky dricks bäst ur tulpanformade whiskyglas, för att bevara aromen. Läs mer om whiskyglas här.
  2. En artikel om hur hela tillverkningsprocessen för whisky går till finns här.
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.