Mackmyra – Sveriges första whiskydestilleri

Mackmyras stora lager i Bodås gruva
Mackmyras stora lager i Bodås gruva

Om vi bortser från Vin- & Spritcentralens eskapader med Skeppets whisky på 1960-talet så är Mackmyra Sveriges första whiskydestilleri – ett anrikt varumärke som grundades så tidigt som 1998. För dig som gärna satsar på lokaltillverkat är Mackmyra ett givet val. Det är inte bara produktionskvaliteten som fått entusiasterna att fastna för drycken, utan flaskan MACK by Mackmyra blev faktiskt den näst mest sålda single malt whiskyn på Systembolaget (2017).

Mackmyra lagrar sin whisky på relativt små fat – mellan 30 och 100 liter är deras vanligaste storlekar. De små faten gör att drycken mognar betydligt snabbare och även ger en mer intensiv smak. Som en helsvensk whiskytillverkare är Mackmyra dessutom tämligen unik medan internationella utmärkelser som “World Distiller of the Year”, ”Best Destillery” och ”Most Sustainable”.

Historia och ursprung

Precis som många andra stora idéer skapades den svenska whiskysorten av ett gäng vänner, närmare bestämt i en fjällstuga i Sälen där de brukade träffas en gång om året. Där hörde det även till vanligheterna att de tog några glas whisky då och då. Eftersom det inte fanns några svenska whiskies under sent 90-tal när grabbkvällarna anordnades så funderade de om det vore möjligt att tillverka en whisky på egen hand.

Resten är som sagt historia och idag har Mackmyra sedan 1999 blivit den nya standarden inom svensktillverkad whisky, mycket tack vare de lokala ingredienserna svensk ek, korn och vatten. Till och med röksmaken har en inhemsk prägel via torvet och enriskvistarna som används i tillverkningen.

Till en början producerades whiskyn via Mackmyra Bruk som är både en herrgård och en liten by på samma gång. Den fungerade som ett järnbruk en gång i tiden och det var även härifrån namnet till den svenska whiskyn hämtades. Idag är Mackmyra den äldsta whiskyproducenten i Sverige, något de är väldigt stolta över.

Intressanta tillverkningsmetoder

Numera finns även ett destilleri i den nybyggda “Mackmyra Whiskyby” utanför Gävle där även huvudkontoret är beläget. Produktionen och destilleringstekniken är väldigt intressant då Mackmyra numera använder gravitationen till sin hjälp. Det nya destilleriet är en 35 meter hög byggnad (som heter Gravity) och grundtanken är att lämna ett så litet avtryck som möjligt för att ha en mindre miljöpåverkan.

Mackmyras gravitationsdestilleri - väl värt ett besök!
Mackmyras gravitationsdestilleri – väl värt ett besök!

När drycken produceras skickas den nämligen fram vertikalt så att ingredienserna använder själva gravitationskraften för att färdas framåt (dvs nedåt) i processen. Råvaruintaget är högst upp i byggnaden, och råspritlagret längst ner – gravitationen tar hand om nästan all transport.  Destilleriet släpper inte heller ut några utsläpp vilket är riktigt imponerande. All värme som alstras från produktionsprocessen används till att värma upp lokalerna.

Själva lagringen sker i en gammal gruva belägen i Bodås, ett par mil från destilleriet i Gävle där whiskysorterna tillverkas. Gruvan ligger 50 meter ner i berget vilket innebär att drycken alltid förvaras tryggt och säkert, samtidigt som det bidrar med en tämligen intressant historia. Mackmyra har också en handfull satellitlager på olika platser i landet.

Whiskysorter

I dagsläget hittar du fyra “standardsorter” som du kan välja mellan på Systembolaget. Dessa är Svensk Ek, Brukswhisky, MACK By Mackmyra, samt Svensk Rök. Här nedan går vi igenom samtliga för en lite enklare överblick, men även för att presentera smak, karaktär och andra viktiga egenskaper:

Whiskeyprovning med Mackmyra

  • MACK By Mackmyra: en whisky med frisk och fruktig smak, samt att du även hittar inslag av päron, citrus, vanilj och ek. Det som utmärker MACK är karamellfärgen, men även att den kan drickas som den är eller blandas ihop med cocktails. Alkoholhalten är 40 % och flaskan levereras i storleken 70 cl.
  • Brukswhisky: innehåller en balanserad men fruktig karaktär, men även inslag av svensk torv och enris som kombinerats med kola, citrus och päron. Detta är också en mindre rökig whisky som innehåller en eftersmak av frukt och kryddor. Alkoholhalten är 41,4 % och flaskan levereras i storleken 70 cl.
  • Svensk Ek: tillverkad med hjälp av svensk ek för en mer kraftig och kryddig smak, medan karaktären innefattar inslag av sandelträ, torkad ingefära, svartpeppar, rostade ekfat och örter. Innehåller också en fruktig bas av vanilj och kola som du kanske känner igen från Bourbon, samtidigt som eftersmaken påminner om toner av mörk choklad. Alkoholhalten är 46,1 % och flaskan levereras i storleken 70 cl. Läs vårt test av Mackmyra Svensk ek här.
  • Svensk Rök: för dig som uppskattar en rökigare whisky, men framförallt den svenska rökigheten som är ett signum av Mackmyra. Svensk Rök är dessutom gjord helt med enbart svenska råvaror. Innehåller även toner av enris, anis och gröna frukter kombinerat med torv och enris. Alkoholhalten är 46,1 % och flaskan levereras i storleken 50 cl.

Utöver dessa tillverkar Mackmyra såklart också limiterade utgåvor som Mackmyra Frihet, Expedition, Amerikansk Ek och flertalet andra sorter som kan beställas separat.

Mackmyra Gin

Utöver whiskysorterna finns även tre olika gindrycker: Organic Gin, Kreatör Gin och Kreatör Tonic. Dessa tillverkas i destilleriet Lab+Distillery. Här används även kravmärkta råvaror från Sverige i produktionen för att verkligen satsa helhjärtat på lokaltillverkad sprit.

Givetvis hittas även dessa drycker i Systembolagets sortiment, samtidigt som Mackmyras hemsida bidrar med cocktailtips för den som vill ha lite mer matnyttig information om goda drinkar.

Utmärkelser

Mackmyra är inte bara ett anrikt varumärke, de har även vunnit flertalet utmärkelser som bekräftar kvaliteten. Här nedan finner du ett axplock av dessa:

  • Flera guldmedaljer i Wizard Of The Whisky Award år 2016
  • Silvermedalj för “Världens bästa single malt 2015” i samma tävling
  • Utsedd till ”European distiller of the year 2015”
  • Guldmedalj för flera whiskysorter under ” The international wine and spirit competition” som anordnades 2010, 2011 och 2012
  • Prisad som “Europas bästa single malt whisky” 2015 i tävlingen World Whiskies Award
  • Guldmedaljer på Stockholm Beer and Whiskey Festival (Svensk Ek, Skördetid, Midnattssol mfl.)

Besök till Mackmyra destilleri

Om du vill utforska Mackmyra och prova dryckerna på plats kan du göra det via besök till flertalet orter som Whiskybyn Mackmyra, eller gruvan i Bodås. Du har även chansen att åka till många olika städer i Sverige där drycken lagras, främst för att uppleva både provningar och turer.

Utöver besöken hittar du också specifika evenemang som ”Blender för en dag” där du tillsammans med vänner kan blanda en helt egen whisky. Givetvis deltar du i en liten utbildning om hur den perfekta whiskyn skapas. Som pricken över i:et ingår också lunch och middag hos Mackmyra Bar & Bistro.

Whiskyupplevelse på Mackmyra

Besök på Sveriges första whiskydestilleri – Mackmyra i Gävle! Välkomststänkare med tilltugg, guidning av destilleriet, whiskyprovning i Mackmyras skybar, och slutligen en trerätters middag i Mackmyras whiskybys Bar&Bistro!

Du träffar folk i produktionen och kan ställa frågor kring de sex sorters whisky som provas i skybaren. Pris 995 kr

På hösten kan du också delta i hummerfiske, något som genomförs i Smögen under oktober månad. Där får du följa med personalen på en oförglömlig resa med whiskyprovningar, fiske och hummersupé.

Mackmyra anordnar också onlineprovningar, se denna länk för mer information.

Bli fatägare för en alldeles unik upplevelse

Idag kan du enkelt bli fatägare hos Mackmyra genom att skapa din helt egna whisky, något som sker genom att välja fattyp, recept, lagerplats och namn. Att äga ett fat innebär dels att du får bestämma hur din whisky ska smaka. Du får även ditt namn graverat i en mässingsplakett som gör det hela riktigt speciellt.

Du kan även besöka och provsmaka ditt fat för att följa med på resan, eller låta den lagras i lugn och ro under de år som krävs för att smaken och karaktären ska hinna bli färdigutvecklad. För att det ska få kallas whisky måste du dock vänta minst tre år. Mackmyra är sannerligen en del av den svenska whiskyhistorian och något som bara måste upplevas!


Vidare läsning:

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.