Gotland Whisky – Isle of Lime

Gotland Whisky - Isle of Lime
Gotland Whisky huserar nu i fd Roma Sockerbruks gamla lokaler

Sagan om Gotland Whisky  startade redan 2004, året då bolaget tog fram idén om den allra första whiskyn på ön. Det som utmärker smaken är en lätt rökighet med skotska toner, blandat (hehe) med en distinkt lokal karaktär. Åtta år senare, 2012, destillerades de första faten. Den första whiskyn döptes till Isle of Lime, en whisky som lagrats i amerikanska bourbonfat, men även ek från Laphroaig.

Receptet till framgång blev att tillverka en närproducerad whisky där odlingen av korn och destillering sker i samma område, nämligen Roma Sockerbruks gamla lokaler där det finns kapacitet för 60 000 liter ekologisk maltwhisky per år.

Premiärflaskan blev klar 2016 och idag hittar du en uppsjö av olika buteljeringar som Sangelstain, Ullahau, Tjaukle, Midaik och Roma. Alla bär namnet Isle of Lime. Dels är det en beskrivning av kalkstensön som reste sig ur havet, dels är det ett signum för att drycken skapats på plats i Gotland med hjälp av lokala ingredienser och råvaror.

Historia och ursprung

Ursprungsberättelsen kring den Gotländska whiskyn fick sin början redan under 2004 när Roma Sockerbruk gjordes om för destillering. Inga lånade medel har dock använts. I skrivande stund finansieras tillverkningen med hjälp av 2 200 olika aktieägare. Kunskapen har bolaget i sin tur hämtat från Skottland och destilleriet Bowmore, närmare bestämt via rådgivaren Henry Cockburn som pendlar flitigt mellan Gotland och Skottland. Henry är den enda importerade ingrediensen hos Gotland Whisky – resten är lokalt från Isle of Lime!

Sorterna som produceras på destilleriet har dessutom fått väldigt goda vitsord, exempelvis via whiskyexperten och journalisten Henrik Aflodal som kommenterade det på följande vis:

”Med få fat och experimental produktion skapar Gotland Whisky ett strålande resultat. Isle of Lime Midaik sticker verkligen ut.”

Tillverkning

All whisky tillverkas på plats på Gotland, i industrilokalerna som ursprungligen ingick i Roma Sockerbruk. Där finner man både moderna och specialdesignade maskiner för ändamålet. Kornet som används växer alldeles intill destilleriet. Allt är ekologiskt odlat och vattnet hämtas dessutom direkt från kalkstensberget. Torkning, mältning och rökning sker i Ronehamn som är beläget på södra sidan av ön.

Malten röks med hjälp av torv som finns i närheten och allt vatten som används i produktionen är från en helt egen källa. Whiskyn lagras ungefär fyra meter under jorden i en byggnad precis i närheten av gården där tillverkningen sker. Där får drycken sakta men säkert sin unika smak.

Gotland Whisky fina kopparpannor
Gotland Whiskys fina kopparpannor

Isle of Lime: Årliga publika utgåvor

Isle of Lime hittas i begränsade utgåvor, alla med sin helt egna smak som skiljer dem från mängden. Du kan beställa några av dem direkt från Systembolaget, eller genom att bli en aktieägare vilket vi berättar mer om längre ned i denna text.

Namnen på destilleriets produkter kommer alla från berömda platser på Gotland:

  • 2021: Isle of Lime Sangelstain:  Lagrad på 18 olika fat, en blandning av first-fill bourbon, färsk amerikansk ek, sherry fat samt ungerska ekfat. Alkoholhalten är 46,3 % Sangelstain är en berömd “sångsten” med offerskålar under Gotlands uråldriga kultur. Vi har recenserat Isle of Lime Sangelstain här.
  • 2020: Isle of Lime Ullahau, en lätt rökig och ljuv whisky som lagrats på sherry- och bourbonfat.  Alkoholhalten är 46,2 %.  Ullahau är ett nästan ökenliknande landskap med sanddyner mitt i skogen på Fårö i nordligaste delen av Gotland.
  • 2019: Isle of Lime Tjaukle, en handgjord och ekologisk whisky som är mognad i utvalda bourbonfat, men även färska ekfat. Alkoholhalten är 46,5 %. Namnet Tjaukle kommer från en skogsglänta med krusande vattendrag ett (par) stenkast från destilleriet.
  • 2018: Isle of Lime Midaik, whiskyn med nyanser av ek från gamla amerikanska fat. Midaik hamnade på fjärde plats i 2018 Malt Whisky Championship, i kategorin ”Nya världen”. Alkoholhalten är 46,2 %. Namnet Midaik kommer från en medeltida rastplats med två mycket speciella ekar.
  • 2017: Isle of Lime Roma, den första publika utgåvan av Isle of Lime. Alkoholhalten är 50,1 % och storleken på flaskan är 500 ml. Roma ligger mer eller mindre mitt på Gotland, och var för tusen år sedan plats för Gotlands högsta politiska och juridiska instans.

Exklusiva utgåvor för aktieägare

På hemsidan gotlandwhisky.se kan du köpa och sälja aktier, något som även ger dig rätten att beställa hem Shareholders Edition-flaskor av olika buteljeringar. Delen för detta hittar du i sektionen ”Butik” och sedan vidare under ”Köp och sälj aktier”.

Idag hittar du flera olika Shareholders Edition lanseringar, bland annat Kutkäldu, Vardbjärg och Svaide. 2021 års aktieägarutgåva Kyllaj har vi recenserat här.

Isle of Lime - Gotland Whisky
Whisky destillerat 2013 hos Gotland Whisky

Besök till Gotland Whisky

Om du är intresserad av att besöka Gotland Whisky kan du göra detta via en guidad tur under sommaren, eller under specifika veckor ett par gånger i månaden. För att boka en sådan kan du gå till hemsidan och sektionen ”Besök” som du hittar längst upp. Du kan också mejla direkt till guide@gotlandwhisky.se och ta det därifrån.

Vid besöket kommer du dels att få bekanta dig med själva anläggningen, men även hur whiskyn tillverkas vilket alltid är intressant för finsmakare och entusiaster när det handlar om lokalproducerade alternativ. Butiken står också öppen för att bjuda på alla produkter som du hittar i webbshoppen.

Gotland Whisky kan även erbjuda privata visningar utanför säsongstid. Ta tillfället i akt och bekanta dig närmare med äkta svensk single malt direkt från anrika Gotland, eller Isle of Lime som den numera kallas internationellt.

Vidare läsning

  1. Hur provar man whisky? Läs mer om whiskyprovningar.
  2. Det börjar bli en bunt recensioner nu av Gotland Whisky: Du hittar alla recensioner här:

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]