Testat: Gotland Whisky – Gotland

Almedalen i Visby
Almedalen i Visby

Gotland Whisky har vid alla sina tidigare släpp av limiterade utgåvor döpt flaskorna till orter eller platser på den stora ön. När nu destilleriet släpper sin första flaska i det som är tänkt att bli deras standardprodukt framöver på Systembolaget så döper man flaskan till Isle of Lime Gotland. Helt klart logiskt

Batch 1

Gotland är en fyraårig whisky (där äldsta fat är 7 år gammalt), en blandning av Bourbon- (10 st)  och Sherry hogsheadfat (4 st). Fyra av Bourbonfaten ska vara rökiga. Kornet är mältat och rökt på gården Sigdes i den sydöstra delen av ön, i en en hemmagjord mältnings- och rökutrustning som endast finns på Gotland. Malten röks med torv under nio timmar. Det här är ett recept som destilleriet säger sig kunna återskapa framöver, såklart med mindre variationer. Gissar man utefter faten så bör det här ha en vaniljsötaktig doft och smak, med inslag av (torkad) frukt, och en rökighet som är tydlig men inte påträngande. I mitt tycke perfekta 46% – låt oss provsmaka!

GW

I näsan: Spritdoftande torvighet, någon slags frukt, lite rök i bakgrunden. Soltorkat gräs? Ingen vaniljsötma som man skulle kunna förvänta sig från de ingående faten.

I munnen: Torrt gräs, någon svårdefinierad frukt i bakgrunden, lite ekigt. Lite kryddigt. Kan varken placera den som Bourbon eller som cherrylagring. En ganska lätt smak med en ganska rejäl alkoholkick.

Eftersmak: Lång eftersmak, men inget nytt som kommer fram i eftersmaken, det som fanns i munnen ligger kvar så att säga. Liten spritkick som ligger kvar på bak tungan.

En droppe vatten eller två tillför inget till whiskyn.

En helt okej svensk whisky. Jag tycker dock att de senaste limiterade utgåvorna Sangelstain och Kyllaj från destilleriet var bättre. Det ska bli spännande att se hur kommande batcher av den här buteljeringen utvecklar sig allt eftersom whiskyn kommer bli äldre och destilleriet får mer fat att jobba med.

Kommentar

Den här artikeln riskerar att helt och hållet kvadda mitt sökmotoroptimeringsarbete jag har gjort med de tidigare artiklarna kring destilleriets utgåvor. Det är helt enkelt risk att det blir för mycket “Gotland” i texten, och det kan förvirra Google. Jag har därför medvetet hållit texten lite kortare än vanligt. Alla mina andra artiklar om Gotland Whisky och tester av deras whisky finner du här.

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.