Sangelstain – 2021 års släpp från Gotland Whisky

Sangelstain

Långt ut, på norra Gotland, där halvön börjar, finns en sten, omgiven av sägner. En sten som för oss tillbaks tusen år i tiden. Så börjar Gotland Whiskys video om år 2021 års upplaga av Isle of Lime. Sangelstain. Smaka på namnet! Det smakar historia. Det smakar mytologi. Och det smakar Gotland!

Stenen är en så kallad klangsten i Lärbro socken. Om man kastar en liten sten mot den får man ett märkligt klangljud. Stenen sjunger. Sångsten/sjungsten, man ser var namnet kommer ifrån.

Sangelstein har inspirerat och givit namn åt Gotland Whiskys femte publika utgåva: Isle of Lime Sangelstain! Destilllerad på ekologisk malt från Gotland och gjord med Gotlands källvatten. Lagrad på ekfat – en blandning av totalt 18 olika fat (first-fill Bourbon,  sherryfat, nya amerikanska ekfat och ungerska ekfat). Fyraårig whisky – äldsta ingående fatet är 6 år och 10 månader, yngsta är 4 år 11 månader. Läs vår artikel om hur/varför man lagrar whisky på ekfat via denna länk.

Stor eloge till Gotland Whisky att de är helt transperanta med vilka fat som ingår i whiskyn. Här borde andra tillverkare ta efter och lära sig! Gotland Whisky har inte lämnat något åt slumpen. Det manifesteras bland annat genom valet av fat – hade de väntat två månader innan buteljering så hade de kunnat marknadsföra den här whiskyn som femårig i stället för fyraårig! Men kvaliteten på produkten går tydligen före enkla marknadsföringsmöjligheter.

Smaknoter Sangelstain

Doft: Direkt ur flaskan – en svag men tydlig rökdoft, som dock snabbt klingar av när drycken fått andats lite i glaset. Då framkommer fruktiga dofter i stället.
Smak: Ingen röksmak, men “aska”, salt, peppar men även lite frukt.
Avslut: Bra “bett”, pepprig eftersmak i övre delen av munnen. Efter mycket luftande bleknar detta, blir mer “alkoholstinn” smak.

Kompetent och kompromisslös whisky trogen sitt ursprung från Gotland. Bra hantverk som smakar som att stå i ett kargt landskap mitt i Östersjön.

Sangelstain kan köpas lokalt på de tre systembolagen på Gotland (Visby, Slite och Hemse), eller via Systembolagets beställningssortiment (Artikelnummer: 3609702, 8000 flaskor).

Tips: Missa inte vår specialartikel om Gotland Whisky här.

I dessa kopparpannor har man destillerat Sangelstain...
I dessa kopparpannor har man destillerat Sangelstain…

Mer från bloggen

Pedro Ximenez-fat för Kyllaj
Gotland Whisky

Kyllaj: Gotland Whisky Shareholders Edition nummer sex

Vid sidan om sina publika utgåvor så släpper Gotland Whisky varje år en Shareholders Edition – en begränsad upplaga som enbart aktieägare kan köpa. Namngivningen av släppen följer (med några undantag) Gotland Whiskys vanliga namnval […]

Whiskykryssningen ombord på Viking Line Cinderella
Whiskyprovningar

Årets whiskykryssningar 2022

Efter ett händelsefattigt pandemiår kan vi äntligen se fram emot att Viking Line äntligen planerar för sina omåttligt populära whiskykryssningar ombord Cinderella! Den stora – världens största flytande whiskymässa – seglar med avfärdsdagar 21/4, 22/4 […]

Whisky och Cigarrer passar bra ihop
Allmänt om whisky

Whisky och cigarrer – den kompletta guiden!

Varför passar rom så bra till cigarrer? Det är ju det första man tänker på när man får frågan vad som ska drickas till en fin cigarr. Men faktum är att även whisky passar väldigt […]

whiskytunnor: Hur får whisky sin färg?
Allmänt om whisky

Hur får whiskyn sin färg?

När en whisky kommer från destilleringspannorna så är spriten (mer eller mindre) färglös, och smakar tämligen illa.  När man korkar upp flaskan så smakar den (oftast) ljuvligt gott och har en fin färg. Nästan all […]

Johan Wester
Insändare

Johan Wester: Tyvärr, ni är för framgångsrika

Nedanstående insändare är en debattartikel signerad av Johan Wester, riksdagskandidat för Centerpartiet & Head Distiller på Hernö Gin. Åsikterna är författarens egna och behöver inte nödvändigtvis spegla whisky.nu:s åsikter.   I veckan som gick presenterades den […]