Sangelstain – 2021 års släpp från Gotland Whisky

Sangelstain

Långt ut, på norra Gotland, där halvön börjar, finns en sten, omgiven av sägner. En sten som för oss tillbaks tusen år i tiden. Så börjar Gotland Whiskys video om år 2021 års upplaga av Isle of Lime. Sangelstain. Smaka på namnet! Det smakar historia. Det smakar mytologi. Och det smakar Gotland!

Stenen är en så kallad klangsten i Lärbro socken. Om man kastar en liten sten mot den får man ett märkligt klangljud. Stenen sjunger. Sångsten/sjungsten, man ser var namnet kommer ifrån.

Sangelstein har inspirerat och givit namn åt Gotland Whiskys femte publika utgåva: Isle of Lime Sangelstain! Destilllerad på ekologisk malt från Gotland och gjord med Gotlands källvatten. Lagrad på ekfat – en blandning av totalt 18 olika fat (first-fill Bourbon,  sherryfat, nya amerikanska ekfat och ungerska ekfat). Fyraårig whisky – äldsta ingående fatet är 6 år och 10 månader, yngsta är 4 år 11 månader. Läs vår artikel om hur/varför man lagrar whisky på ekfat via denna länk.

Stor eloge till Gotland Whisky att de är helt transperanta med vilka fat som ingår i whiskyn. Här borde andra tillverkare ta efter och lära sig! Gotland Whisky har inte lämnat något åt slumpen. Det manifesteras bland annat genom valet av fat – hade de väntat två månader innan buteljering så hade de kunnat marknadsföra den här whiskyn som femårig i stället för fyraårig! Men kvaliteten på produkten går tydligen före enkla marknadsföringsmöjligheter.

Smaknoter Sangelstain

Doft: Direkt ur flaskan – en svag men tydlig rökdoft, som dock snabbt klingar av när drycken fått andats lite i glaset. Då framkommer fruktiga dofter i stället.
Smak: Ingen röksmak, men “aska”, salt, peppar men även lite frukt.
Avslut: Bra “bett”, pepprig eftersmak i övre delen av munnen. Efter mycket luftande bleknar detta, blir mer “alkoholstinn” smak.

Kompetent och kompromisslös whisky trogen sitt ursprung från Gotland. Bra hantverk som smakar som att stå i ett kargt landskap mitt i Östersjön.

Sangelstain kan köpas lokalt på de tre systembolagen på Gotland (Visby, Slite och Hemse), eller via Systembolagets beställningssortiment (Artikelnummer: 3609702, 8000 flaskor).

Tips: Missa inte vår specialartikel om Gotland Whisky här.

I dessa kopparpannor har man destillerat Sangelstain...
I dessa kopparpannor har man destillerat Sangelstain…

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.