Kyllaj: Gotland Whisky Shareholders Edition nummer sex

Vid sidan om sina publika utgåvor så släpper Gotland Whisky varje år en Shareholders Edition – en begränsad upplaga som enbart aktieägare kan köpa. Namngivningen av släppen följer (med några undantag) Gotland Whiskys vanliga namnval – noga utvalda platser på Gotland som har en intressant historia. 2021 år släpp (december 2021) heter Kyllaj, som är en by och hamn i Hellvi Socken på Gotlands östra kust, nordost om Slite.

Tidigare släpp av Shareholders Editions

  • 2016: Shareholders Edition, treåring på 47,0%
  • 2017: Svaide, treåring på 47,0%
  • 2018: Kutkäldu, fyraåring på  46,2%
  • 2019: Vardbjärg, fyraåring på 50,5%
  • 2020: Shareholders by Shareholders, femåring på 48,5%
  • 2021: Kyllaj, sexåring på 46,0%
Kyllaj mfl Shareholders Editions
Fem av de sex olika Shareholder Editions från Gotland Whisky. Saknas på bilden gör den första utgåvan från 2016. Screenshot från isleoflime.se

Faten i Kyllaj

Kyllaj är buteljerad i 3800 numrerade halvlitersflaskor på 46% som sålts till Gotland Whiskys aktieägare genom Systembolaget. Faten består av två stycken First Fill Bourbonfat på 200 liter vardera, och fem Fresh Pedro Ximenez Sherry hogshead på 250 liter vardera. Samtliga fat är lagda första halvåret 2015, det vill säga sexåriga. Det här bör dofta och smaka sött och fruktigt, eller hur? Vi får väl prova?

Pedro Ximenez-fat för Kyllaj
Kyllaj är tillverkad på whisky som bland annat lagrats på Pedro Ximenez Sherryfat. Bild från Gotlandwhisky.se

I näsan: Honung och muscovadosocker, torkade frukter
I munnen: Häftigt hur smaken utvecklas i munnen – börjar lågt, efter några sekunder kommer en spritig käftsmäll som är långsamt avklingande, och sedan en spritkick till. Vi tas med på en tur på en berg- och dalbana. Svårt att avgöra när övergången mellan smak och eftersmak sker…. Vi hittar i alla fall sötma, vanilj, lite citrus, lite honung.
Avslut: Sherrytoner, vanilj i eftersmaken, underton av sälta och rejäl spritkick.

Kustorten Kyllaj på östra Gotland har en intressant historia med anor från 1700-talet. Platsen har huserat både kalkbrytning, brännvinsbränneri och strandridare (som var dåtidens tulltjänstemän). Whiskyn Kyllaj är sitt namn trogen, det här smakar att stå på stranden och stirra ut över Östersjöns vågor, sötma (mest) och sälta i vågor som kommer och går. Jag kan inte påminna mig att jag har smakat någonting liknande! Det här är en unik whisky, en kompromisslös whisky som jag gärna skulle dricka mer av. Det är en egensinnig whisky på samma sätt som Gotland är en egensinnig del av Sverige, om ni förstår vad jag menar!

Vidare läsning

  1. Läs vår artikel om Gotland Whisky – Isle of Lime! Där kan du bland annat läsa om hur du kan bli aktieägare i destilleriet.
  2.  Vårt förra test av Gotland Whisky var 2021 års publika släpp Sangelstain. Den smakade mumma!
  3. Läs mer om whiskylagring i vår artikel om just det, lagring av whisky.
  4. Hur får whiskyn sin färg? Det kommer just från lagringen, men vi har faktiskt en specialartikel om hur whisky får sin färg!
About Ola Brandborn72 Articles
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.