Ardbeg Uigeadail – Världens bästa whisky?

Skylt vid destilleriet som tillverkar Ardbeg Uigeadaili

Vänligen notera frågetecknet i rubriken! Nej, Ardbeg Uigeadail är nog objektivt inte världens bästa whisky. Men det är världens bästa whisky i min privata lilla värld! På samma sätt som man kan gilla många olika sorters läsk, men ändå alltid återkommer till Coca Cola “när det verkligen gäller” så fungerar Ardbegs “Uggla” på samma sätt för mig.

Jag provar en hel del olika whiskys. Jag har haft glädjen att prova några fantastiska droppar genom åren. Men flaskan som jag alltid återkommer till, flaskan som är min “huswhisky”, är just ugglan (den kallas så, för Uigeadail är ju omöjligt att lära sig stava till, och att uttala).

Ardbeg

Ardbeg är en av de mest kända och uppskattade single malt whiskymärkena från Skottland. Märket grundades 1798 på den västra kusten av Islay, och började med kommersiell whiskyproduktion år 1815. Sedan dess har Ardbeg blivit en av de mest respekterade producenterna av högkvalitativ whisky. Whiskyproduktionen stoppades 1981, men återkom i mycket begränsad produktion 1989. År 1997 köptes destilleriet av Glenmorangie och man började koka sprit för fulla muggar igen.

Om man ska sammanfatta Ardbegs generella smakprofil så är det jävligt mycket rök och jävligt mycket torv. Det är en smakprofil som man antingen hatar eller älskar.

Ardbeg har en följarskara (Ardbeggians) som okritiskt sväljer all Ardbegs reklam med hull och hår. Ardbeg gör väldigt “häftiga” whiskys, som de säljer med “häftig” reklam. Själv tycker jag brandingen ibland är löjlig. Låt spriten i sig föra talan, tycker jag. Destilleriet gör en hel del fantastiska produkter. Men i mitt tycke gör de också en hel del produker som inte lever upp till prislappen, vilket då paketeras med mördande reklam. Och de säljer såklart slut…

Ardbeg Uigeadail

Ardbeg Uigeadail däremot är värd varenda krona den kostar (strax under 800 kr på Systembolaget). Ugglan är en NAS-whisky, det vill säga en No Age Statement, ingen åldersangivelse. Normalt skryter ju destillerierna om hur gamla deras whisky är. Åldersangivelsen talar om hur gamla de yngsta faten är från fatlagringen. Vid NAS-whisky så har vi ingen aning om hur gammal spriten är, den kan vara treårig lika väl som tioårig.

Tanken med NAS är att man i stället för ålder ska fokusera på smak, och att denna whisky ska smaka likadant år från år. Ardbeg ska alltså kunna botanisera bland sina fat för att hela tiden kunna komma fram med en produkt som smakar lika bra hela tiden. Med det sagt, så säger många att Ardbeg Uigeadail smakade ännu bättre tidigare. Jag är lite ledsen att jag inte fick uppleva detta själv. Om någon har en flaska från tidigt 2000-tal och vill glädja mig, så tar jag gärna emot ett sample!

Ardbeg Uigeadail
En skvätt Ardbeg Uigeadail i ett Glencairn whiskyglas håller väl doktorn borta?

Namnet Uigeadail kommer från Loch Uigeadail som ligger nära destilleriet på Islay, och varifrån Ardbeg tar sitt vatten. Whiskyn är ej kylfiltrerad, och levereras i starka men goda 54,2% alkoholstyrka. Ardbeg Uigeadail är lagrad på en blandning av Bourbon- och sherryfat

I näsan: Mycket rök, mycket tjära, aska, tobak, men också torkade frukter (fikon? russin? aprikoser?) och lite sälta.

I munnen: Tänk dig att du står i motorrummet på en fiskebåt utanför Islay, och slickar på motorblocket som inte är rengjort sedan 1976. Precis så smakar det – på ett positivt sätt! Tjära, lakrits, brandrök, tobak. choklad, russin, aprikos. Peppar och salt. Läder

Eftersmak: Lång eftersmak av sötma, rök, torv, saltlakrits och torkade frukter

Ugglan vann priset som årets bästa whisky år 2021 vid International Whisky Competition, så det är uppenbarligen inte bara jag som håller flaskan högt! Jag har medvetet låtit bli att recensera Ardbeg Uigeadail tidigare för att jag inte klarar av att vara objektiv och opartisk vad gäller denna whisky. Men nu, herrens år 2023, är det äntligen dags.


Tips: I Gamla Stan i Stockholm finns whiskykrogen Ardbeg Embassy som verkligen fokuserar på Ardbeg. Slink in där för en dram, eller hoppa med på någon av de whiskyprovningar som Ardbeg Embassy arrangerar.

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.