Whisky ombord flygbolag i Europa

Kan man inte flyga runt på grund av Covid-pandemin så får man väl drömma sig bort i tankarna. Jag roade mig att gå igenom hemsidorna för olika flygbolag för att kolla vilken sorts whisky som serveras , och vad de kostar. Den här artikeln fokuserar på vad man kan förvänta sig att kunna köpa i ekonomiklass eller premium ekonomi, under Europaflygningar. Att man kan få en Johnnie Walker Blue Label i First Class över Atlanten på BA är inte fokus, utan vad Mr Smith eller Svenne Trähatt kan köpa när han sitter trångt längst bak i planet, på sin Europaflygning.

Några flygbolag saknas i listan – där har jag inte hittat informationen. Om du är ute och flyger, ta gärna ett foto på menykortet och meddela mig via kontaktformuläret när du kommer hem vad som fanns på din resa!

Listan bygger på de olika bolagens hemsidor och är sammanställd i december 2021. Den är alltså aktuell tills den inte är aktuell längre…Men så himla ofta byter nog inte bolagen spritutbud.

whisky som serveras ombord flygbolag
Ett urval av alla olika sorters whisky du kan köpa ombord olika flygbolag. Avsaknaden av rökbomber är påtaglig.

 

FlygbolagWhisk(e)ysorter:
Aer LingusJack Daniels
Jameson
Air MaltaBallantines
Austrian AirlinesChivas Regal 12yo
(*) Glennfiddish Select Cask
British AirwaysJohnnie Walker Black
EasyjetJack Daniels
Johnnie Walker Black
FinnairKyrö
LOTFamous Grouse
Buschmills Black Bush
LufthansaJack Daniels
(short haul)
Dewar´s 12 yo
(long haul)
NorwegianFamous Grouse
Ryan AirJack Daniels
Jameson
SASHigh Coast Altitud
SwissChivas Regal 12yo
Etter Johnett (2 cl)
TAPDewar´s White Label
FlyUIA
(Ukrainian)
Grants
Johnnie Walker Red
Jameson
Chivas Regal 18yo
Jimsher Saperavi

(*) Sist vi flög Austrian så hade de bytt ut sin standard Chivas Regal 12yo mot Glenfiddich Select Cask. Jag vet inte om de har bytt för all framtid, eller om det var ett test. Undvik den flaskan i alla fall – vi förklarar varför i denna artikel!

Vad hittar vi då?

Jag måste säga att det är bara SAS som sticker ut rejält då de enbart har en Single Malt. Alla andra har standardwhiskys, mestadels blended whiskys. Inget fel i det, det gäller att ha whisky som passar så många som möjligt. Rökbomberna lyser med sin frånvaro. Lite slätstruket ska det vara, många av dessa kan klassas som nybörjarwhiskys. Men absolut inget fel i det!

Finns det någon tanke bakom?

Många av bolagen serverar (bland annat) Jack Daniels. Det är inte så konstigt, jag tippar på att huvudmängden av den whisky som dricks ombord är i form av Whisky och Cola. Jack Daniels är ju den klassiska whiskyn i denna drink.

Två av bolagen är utpräglat irländska (Aer Lingus och Ryanair). De har båda sneglat på varandra, och båda valt den irländska whiskysorten Jameson vid sidan om Jack Daniels. British Airways gör ungeför samma sak, och väljer hemmafavoriten Johnnie Walker. Swiss erbjuder Etter Johnett Swiss single malt, tyvärr bara på 20-ml flaska. SAS går all-in och erbjuder enbart svenska High Coast Altitud. Så viss tanke finns hos några av de olika bolagen att profilera sig mot hemmanationen. Bra!

Edit 2023: Finska Finnair har bytt från Monkey Shoulder till finska Kyrö! En bra trend med lokala märken.

Hade jag varit British Airways så hade jag köpt miniflaskor av många olika whiskydestillerier i Skottland, med egen BA-etikett. Jag hade lastat dessa slumpmässigt ombord flygplanen, och profilerat mig som “flygbolaget från whiskyns hemland”. Dessa flaskor hade då blivit en snackis bland resenärerna. Jag kan garantera att de hade blivit ett samlarobjekt, ungefär som Lufthanas förstaklass gummiankor eller KLM geneverhus. Å andra sidan, en kronas skillnad i inköpspris gör ju säkert miljontals kronor på sista raden hos ett så stort bolag som British Airways!

KLM och Lufthansa flygbolag
Porslinshus med genever från KLM, och gummiankor från Lufthansa (bröllopsversionen), två “samlarobjekt” från dessa flygbolag. Foto: Jakob Rödström

Prissättning

SAS sticker (tyvärr) ut lite med priset på motsvarande 8€ för sin flaska, å andra sidan är det enda bolget som enbart har whisky från ett mindre destilleri. Öststatsländerna Polen (LOT) och Ukraina (FlyUIA) sticker ut åt andra hållet, med lägre prissatta flaskor. De andra klockar in ganska exakt runt €6/flaska (jag har avrundat lite vid omräkningarna mellan tex pund och Euro). FlyUIA år i min bok en guldstjärna över att inte ha mindre än fem olika sorter, varav en (halv)lokal i form av Jimsher Saperavi från Georgien, och en premiumflaska i form av en artonårig Chivas Regal.

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.