Frida Birkehede: Ett mer inkluderande Whiskysverige – tio topptips!

Frida Birkehede

Nedanstående insändare är en debattartikel signerad av Frida Birkehede, “en helt vanlig whiskyfantast” och bloggerska på whiskybloggen Änglarnas Andel. Åsikterna är författarens egna.  

Enligt Svenska Whiskyförbundet finns det cirka 200 klubbar och 10 000 medlemmar som idag är med i förbundet, och då det kan finnas informella whiskyklubbar och whiskysällskap runt om i landet gissar jag på att siffrorna egentligen skulle kunna vara högre.

Då jag ägnat hela tre blogginlägg (se länkar längst ner i artikeln) åt tre begrepp som enligt mig sätter krokben för den svenska whiskykulturen kommer här några tips på vad förbund, klubbar, sällskap och whiskydrickare kan göra för att bli ännu skönare att hänga med över en dram. Du som också älskar whisky kan säkert komma på fler bra grejer vi alla kan hjälpas åt med, så jag tar tacksamt emot fler tips!

1: Säg ifrån!

När du hör skämt som exkluderar, nedvärderar eller annat som känns allmänt oskönt, säg ifrån! Om ni inte har ett klimat där det är okej att göra det inför alla, mejla din ordförande. Lyssnar inte hen, mejla Svenska Whiskyförbundet så att de kan agera eller ge råd i frågan – eller byt klubb. Det finns massor med härliga, välkomnande whiskyklubbar i Sverige och många av dem har lösningar för medlemmar som bor på annan ort (till och med utomlands!). Det är viktigare att hitta en klubb där man trivs än att den ligger i närområdet, tycker jag. Kanske kan du starta en egen whiskyklubb?

2: Har styrelsen hamnat i “gubbfällan”?

Får de (fåtal) kvinnliga styrelsemedlemmarna endast vara kassör, sekreterare eller vicevicevice-nånting? Om ni känner er för att hamna på rätt sida om 1921 kan ni faktiskt skriva in i stadgan gällande könsfördelning per roll i styrelsen! Och skriv gärna med ickebinära när ni ändå är på gång! Känns det lite väl banbrytande? Googla då på “Sveriges statsminister” och häpnas över att det bara tog oss runt 100 år som nation att rösta fram en kvinnlig sådan.

Vill ni inte vänta 100 år (eller vänta in klubbdöden) med att tänka nytt kan ni ju faktiskt bestämma nytt redan nu. Tar det emot? “Funkar det bra som det är nu”, trots korvfesten i styrelsen? Då skulle jag vara orolig på riktigt, om jag vore ni. Risken är att ni har skapat ett klimat som bara känns inbjudande för en utvald grupp av medlemmarna. Om detta verkligen är en “icke-fråga” borde det gå smärtfritt att skapa några bestämmelser kring saken.

3: Styr upp fler blinda, normbrytande provningar!

Många klubbar har som regel bara blindprovningar för att motverka fördomar bland medlemmarna. Har ni bara maltprovningar? Kör grain! Har ni bara dyr whisky? Kör “Fynd under 500” eller blended! Gillar medlemmarna bara rökigt? Låt hälften av provningarna innehålla endast ickerökig whisky! Föredrar ni skotskt? Låt max en provning om året innehålla skotsk whisky! Säg heller inget till medlemmarna inför eller under provningen gällande vad provningen kommer att innehålla eller ha för tema!

4: Se över klubbens stadgar

Hur kan vi sätta inkluderingen på pränt? Och märk väl, jag är en pragmatiker ut i fingerspetsarna så allt som inte är konkret är dravel, enligt mig. Vill ni att styrelsen ska bestå av 50/50 män/kvinnor? Sätt det på pränt i klubbens stadgar och följ det! Annars blir det mycket snack och alldeles för lite hockey.

5: Rotera i styrelsen

Sätt upp bestämmelser likt Rotary, där ordförande bara får sitta i två år i sträck, sedan måste någon annan väljas till ordförande. Ingen förening mår bra av att samma person håller i taktpinnen år ut och år in. Det kan vara en av anledningarna till varför inte kungen bestämmer mer än vad han gör idag, misstänker jag.

Är det ingen annan som kan tänka sig att vara ordförande, sekreterare eller provningsledare för klubben är det helt seriöst ett varningstecken som klubben bör ta på allvar, för det innebär med stor sannolikhet att klimatet är allt annat än flexibelt, engagerande och tillåtande. Då kan ni stoltsera med en klubb där folk är rädda för att göra fel, inte få medhåll och få mothugg när de kommer med nya idéer.

6: Öppna frågor

Fastnar samtalen kring provningsborden ofta kring “älska/hata”, “snäll/ stark” eller “bra/dålig” där folk antingen ska gilla eller ogilla det som är i glaset och folks åsikter ställs mot varandra? Kanske blir det lätt en raljerande ton där folk försöker knäcka varandra i hur bra eller kass en whisky är?

Testa att dela ut lappar till varje bord med mer öppna, undersökande frågor som folk kan diskutera under provningen, som exempelvis “Hur skulle denna whisky kunna vara bättre?/ I vilket sammanhang hade denna whisky gjort sig bättre och sämre?/ “Vilken buteljering i linan hade du valt som din öde ö-whisky och varför?”. Det finns många fler sådana här frågor man kan ställa, och de kan vara bra för både gamla och nya klubbar.

7: Bryt grupperingarna

Har det bildats grupperingar i klubben som motverkar öppna diskussioner och gör det svårare för nya medlemmar att komma in i gemenskapen? Lotta ut bordsplaceringen inför varje provning så att alla i klubben får sitta med olika personer varje gång. Jag har både deltagit och hållit i provningar där man har gjort på detta vis, och det brukar kunna leda till ett väldigt trevligt klimat i klubben.

8: Variera uppdragen

Är det samma personer som alltid håller i klubbens egna provningar? Lotta ut uppdraget på två eller tre personer per provning så att man dels har någon som kan berätta om tanken bakom provningen även om en eller två av provningsledarna råkar bli sjuk, och dels har andra personer att bolla ideer med när provningens tema och buteljeringar ska planeras. Det är dessutom rätt skönt med gruppredovisningar istället för att ensam tala inför hela klassen. Gör detta med fördel vid varje årsmöte så att alla får tid på sig att tänka ut något roligt koncept. Uppmuntra roliga/knäppa/annorlunda/nya koncept!

9: Fokusera på rätt grupp vid nyrekryteringar

Analysera vilka grupper ni har bland medlemmarna gällande ålder, kön och bakgrund. Den grupp ni har minst av ska få störst fokus när det gäller rekryteringar av nya medlemmar och marknadsföring utåt. Om klubbens marknadsföring består av “ta med en vän/son” eller “mun-till-mun-metoden” behöver ni tänka nytt, för då sitter ni redan i elfenbenstornet och drömmer. Själv har jag sagt till min klubb att nästa provning jag håller i blir en “mor/dotter”-provning, men det finns grupper jag inte har synliggjort än i mina provningskoncept, så där behöver jag också jobba med mig själv.

10: Skapa en anonym “förslagslåda”

Skapa anonyma kanaler för utvärdering, nominering, röstning och idéer. Det finns massor med bra och gratis appar och hemsidor för sådana saker, så det är ärligt talat lättare än man tror. Google forms, https://www.ferendum.com/sv/, https://freesuggestionbox.com/ eller en fysisk brevlåda – valet är ert men det finns inga ursäkter att inte lyssna in er på vad medlemmarna egentligen tycker och tänker.

Frida Birkehede, en helt vanlig whiskyfantast.


Relaterade inlägg av Frida Birkehede i serien “Tre fällor för whiskyklubbarna” på bloggen Änglarnas Andel

  1. Gatekeeping, blogginlägg 14 juli 2022
  2. No True Scotsman, blogginlägg 21 augusti 2022
  3. Ivory Tower, blogginlägg 16 november 2022

Du kan kontakta redaktionen på whisky.nu genom kontaktformuläret du hittar längst ner på sidan.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.