Spirit of Hven – Backafallsbyn

Spirit of Hven Backafallsbyn

Destilleriet Spirit of Hven som är placerad mitt emellan Sverige och Danmark på den lilla ön Ven är sannerligen speciellt. På den lilla ön med endast 370 bofasta invånare skapas drycker som S:t Raphael Single Malt Whisky, Majas Hallonvodka, Landskrona Akvavit och många fler.

Det är en salig blandning av spritsorter som levereras från denna plats. Flertalet av dessa har vunnit priser på World Whiskies Awards och World Whiskey Reviews. Whiskybaren på området har dessutom blivit utsedd till Årets Whiskykrog 2016 av Svenska Whiskyförbundet vilket är mäkta imponerande med tanke på storleken av verksamheten. Vidare vann Spirit of Hven utmärkelsen Guldnubben år 2020, Svenska Spritakademiens årliga pris för de som “gjort den Svenska spritkulturen gott”.

Platsen inkluderar också ett 4-stjärnigt hotell vilket ger dig förutsättningarna för guidade turer i kombination med lite semester, eller varför inte några övernattningar under en helg när du vill koppla av en stund. Förutom boendet finner du även whiskyprovningar, gourmetprovning, möjlighet att bli fatägare, samt flera olika evenemang som Julbord, Mårtensafton och Alla Hjärtans Dag.

Ven
Ön (H)Ven utanför Landskrona, där Spirit of Hven håller hus

Spirit Of Hven

Spirit Of Hven drivs av Backafallsbyn AB, ett bolag som i dagsläget är ett av de minsta kommersiella Pot Still destillerierna i världen. Allt från mäskning, jäsning, destillering, lagring och buteljering sker under samma tak vilket är tämligen unikt sett till den geografiska placeringen.

De har även lagt mycket kraft på långa jästider för att få fram rätt doft och smak, men pannorna är även designade för att få ut alla smakämnen på bästa möjliga sätt. Allt lagras sedan i noga utvalda ekfat under översyn av ägarna Anja och Henric Molin.

Spirit of Hven använder främst lokalt korn odlat på den lilla ön. Stöpning, mältning och torkning sker på plats i destilleriet för att förbereda själva mäskningen. Spriten läggs på fat vid 68 % alkoholstyrka, där flera olika fat används för att skapa de olika sorterna av whisky. Beroende på hur hårt de har blivit brända tillkommer också de unika och rökiga smakerna som kännetecknar spritsorten.

Flera olika spritsorter på Systembolaget

Spirit of Hven tillverkar allt från whisky, vodka, Akvavit och Gin. Bland whiskystilarna hittar vi bland annat rågwhisky, Single Malt och Corn Whisky, en sorts svensk Bourbon. De allra flesta flaskor går att beställa på Systembolaget, ett stort plus för dig som inte har möjligheten att besöka dem på plats.

Spirit of Hven Backafallsbyn har ett stort sortiment sprit i smått ikoniska trekantiga flaskor
Spirit of Hven har ett stort utbud av olika sorters sprit i sina smått ikoniska trekantiga flaskor

Ön Ven (äldre stavning Hven) är känd för den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe, hans slott Uraniborg och hans stjärnobservatorium Stjerneborg. Anspelningar till Tycho Brahe eller till stjärnor och planeter återfinns i många av företagets spritsorter, som alla säljs på den unika trekantiga flaskan.

Här nedan presenterar vi ett axplock, även om det givetvis finns många fler:

  • Hvenus Rye Whisky: En rågwhisky stil skapad av Master Distiller Henric Molin med elegans och sammetslen smak, men med kraft nog att prestera. Buteljering sker vid 45,6 % alkoholhalt. Alltid lagrad i amerikanska ekfat, där den fått mellan tre och sex år, främst för att skapa en unik rondör och bouquet. Flaskans storlek ligger på 500 ml och smaker du hittar i denna whisky är bland annat röda äpplen, vanilj, torkad frukt och farinsocker.
  • St Raphael Single Malt: Den första single malt whiskyn som producerats i Spirit of Hvens nya serie Seven Angels. Med en nyanserad och kryddig smak hittar du inslag av apelsin, aprikos, hasselnötter, smörkola, honung och halm. Alkoholhalten är något lägre på 40,9 %..
  • Tycho´s Star Single Malt Whisky: Namnet är hämtad av supernovan som Tycho Brahe observerade redan år 1572. Som dryck är den mellanrökig och vällagrad Single Malt, medan tillverkningen sker med hjälp av tre olika maltkorn. Smakbilden inkluderar bland annat kola, rökig whiskymalt, lakrits och tjära. Levereras med en alkoholhalt på 41,8 %.
  • Hven Organic Distilled Gin: Denna gin är handgjord och producerad med färska örter, samt att den alltid är ekologiskt ekfatslagrad. En riktig premium gin med aromer av citrus, enbär och vanilj. Pepprigheten levereras i sin tur av lakritsen som du märker av på en gång vid provsmakning. Levereras i flaskor i storleken 500 ml, med en alkoholhalt på 40 %

Whiskybaren

Baren som blev utsedd till Sveriges Bästa Whiskykrog 2016 har över 1,000 olika whiskyn att bjuda på. Du hittar även 30 till 50 olika ölsorter bland utbudet, men huvudfokus alltid ligger alltid på whisky. Du hittar allt från whiskyn som destillerats under tidigt 30-tal och de som är både unga och nya, ett bevis på att sortimentet är både enormt och varierat.

Whiskyflaskor från alla världens hörn finns i baren, även från udda platser som Indien, Nya Zeeland, Thailand och Japan. Detta är också en av anledningarna till varför Whiskybaren är väl värt ett besök!

Hotellet

Spirit of Hven Backafallsbyn är ett 4-stjärnigt hotell med konferensanläggning, restaurang och boutique. Där kan du exempelvis spendera en helg med nära och kära, eller varför inte boka in dig på ett julbord.

Hotellet passar även bra för konferenser, whiskyprovningar, visningar eller gastronomiska upplevelser med 9-rätters menyer.  Bokningar kan genomföras direkt via hemsidan där du hittar många olika paket som är anpassade för två till tre gäster, eller hela vägen upp till fyra stycken.

Priserna varierar beroende på antalet personer, men i vanliga fall kostar det 1495 till 1695 kronor per rum. Tillägg whiskyprovningar och guidade visningar kan läggas till, samt att frukostbuffé alltid ingår i priset.

Whiskyfat på lagring hos Spirit of Hven
Whiskyfat på lagring hos Spirit of Hven

Möjlighet att bli fatägare hos Spirit of Hven

Vill du äga ett fat? Då kan du bli en av de lyckliga 100 personerna som får tillgång till helt egna sådana. Det enda du behöver göra är att kontakta Spirit of Hven och hinna före de andra intressenterna, mycket tack vare att detta är en begränsad möjlighet. Provsmakning och buteljering kan självklart anordnas också, men de behöver dock lagras i minst 36 månader för att få kallas whisky.

Destilleriet har även en guide i 10 steg där de går igenom hela processen från början till slut, något du verkligen bör spana in om du brinner för svensktillverkad whisky.

Vidare läsning

  1. Vill du lära dig mer om hur man tillverkar whisky, från ax till färdig flaska? Givetvis har vi en artikel om whiskytillverkning.
  2. Hvenus Rye Whisky är en rågwhisky i nygammal Amerikansk stil. Vill du lära dig mer om denna whiskystil så har vi såklart en artikel om Rye Whiskey här.
  3. Spririt of Hven gjorde tillsammans med Smögen Whisky Sveriges första (vad vi känner till) Blended Malt Whisky. Läs mer om denna bländande blandning här.
  4. Vill du lära dig med om hur lagring på olika sorters whiskyfat påverkar smaken. Läs då vår artikel!
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.