The Dalmore – en legend från Highland

En Royal Stag pryder alla flaskor från The Dalmore

The Dalmore är att traditionsrikt destilleri från skottska höglandet som är stolt över sin historia. Sitt fokus på tradition gör att de lägger stor vikt vid sin fatlagring, framförallt avslutningsfaten. The Dalmores smakprofil är en relativt mjuk smak med toner av choklad och apelsin. Med sin lagring på sherryfat ger dessa smaker ett ytterligare djup och nötkaraktär. Det är tydligt att The Dalmore tar sitt hantverk på allvar. Dalmore jobbar med tradition, för dem är tio år som ett år för oss andra. De planerar säkert för vad som kommer att hända om tio, tjugo, kanske hundra år i framtiden.

Historien om The Dalmore

The Highlands är Skottlands största whiskyregion. Ursprungligen delades whisky från Skottland upp i två olika slag, Lowlands och Highlands, beroende på olika skatteregler. Genom åren har fler regioner tillkommit genom att Spreside, Islay och Campbeltown “brutits loss” från The Highlands. Destilleriet The Dalmore ligger i Alness i mellannorra delen av The Highlands, i fjorden Cromarty Firth nära utloppet av floden Averon. Dalmores vatten kommer från denna flod vilken har sitt ursprung i Loch Morie.

Entreprenören Alexander Matheson startade destilleriet år 1839, och licensierade ut tillverkningen till familjen Sunderland. Ett par decennier senare tog Mackenzie-familjen över licensen, och senare köpte de destilleriet. Priset var £14,500 och bröderna Mackenzie gjorde slag i saken år 1891. Familjen Mackenzie tog med sig sitt familjevapen – the Royal Stag – som blev The Dalmores signum. Att pryda flaskorna med en kronhjort låg i tiden, då jakt ökade i popularitet markant i Skottland under 1800-talet.

The Dalmore stannade i familjen Mackenzie’s ägo fram till 1960. En av deras största kunder, Whyte & Mackay, köpte distilleriet från familjen och har mer eller mindre kontrollerat Dalmore sedan dess. Det var tack vare Whyte & Mackay som Dalmores 12-åriga whisky satte en standard för skotsk singelmalt.

The Dalmore på Systembolaget

Sex av The Dalmores flaskor går att beställa från Systembolagets beställningssortiment: Missa inte Dalmore 12 år, gott till mörk choklad med krossade kakaobönor. Förutom tolvåringen så går det att beställa 15- och 18-åringen, samt “profilflaskorna” The Dalmore Port Wood, Cigar Malt Reserve samt slutligen King Alexander III, som är avslutad med lagring i sex olika typer av fat. Cigar Malt Reserve är speciellt intressant för de som tycker om Cognac, då sötman ger whiskyn en tydlig konjakskaraktär.

Foto: The Dalmore
Alla flaskorna bär såklart The Dalmores klassiska signum – en kronhjorthane med 12 taggar. När en kronhjortshane har tolv eller fler taggar kallas den för en Royal Stag på engelska. Foto: The Dalmore

Legenden om Royal Stag

Enligt legenden stormade en tolvtaggare år 1263 rakt mot Alexander III, den siste kungen av Skottland. Den skotske klanhövdingen (ceannard cinnidh), Colin of Kintail, stod upp mot tolvtaggaren och Alexander III överlevde. Som tack för sin nobla insats fick Colin of Kintail landet på ön Elian Donan, blev tilldelat mottot “Luceo Non Uro” (Jag skiner, inte brinner) och inte minst fick Mackenzie-klanen rätten att ha en tolvtaggad kronhjortshane i sitt vapenmäke. Det är den tolvtaggaren som pryder varje flaska av Dalmore!

Att besöka The Dalmore

Under Covid-19 pandemin så har besökscentret vid The Dalmore varit stängt, men man planerar nu för en återöppning. När rundturerna på destilleriet öppnar erbjuds det relativt intima turer med ett mindre antal besökare åt gången, så var noga att ha bokat rundtur med whiskyprovning i förväg. Du kommer få lära dig mer om processen hur Dalmore tillverkar sin whisky, hur de väljer sin malt, och hur de hanterar sitt vatten. Maltning, fermenteringsprocessen, distilleringen samt lagringen på olika fat spelar alla stor roll för den slutgiltiga smaken.

Enklaste sättet att ta sig till destilleriet är att flyga till Inverness via London. Därefter är det 45 kilometer resa med bil eller taxi, eller en tidsmässigt längre resa med buss.

The Dalmores slutlagringar på olika fat

The Dalmore har ett exklusivt avtal med sherryhuset González Byass. Tillsammans har de har samarbetat i över 100 år, vilket ger Dalmore tillgång till några ytterst exklusiva fat att lagra sin whisky på. Exempelvis har de använt fat som tidigare lagrat Matusalem Oloroso Sherry. Dessa fat berikar Dalmore’s signatur med ett djup av nötkaraktär.

Men det är inte bara sherry-fat som intresserar Dalmore. För att skapa ytterligare komplexitet, använder de sig även av exempelvis Bourbon-fat för att fortsätta skapa bättre och bättre whisky. Om det är något som är speciellt för Dalmore, så är det deras fokus på sin fatlagring. Taystas whiskyexpert Frida berättar kort om lagring av whisky hur olika sorters fat påverkar slutresultatet i en flaska.

Även om andra distillerier också använder sig av intressanta fat för att avsluta sin lagringsprocess, så gör Dalmore det på sitt eget sätt. Ett sätt som definierar vad Dalmore’s smak handlar om – choklad, apelsin, med rik och nötaktig karaktär.

Master Distiller Richard Paterson

Man kan inte tala om The Dalmore utan att nämna deras Master Blender Richard ”the Nose” Paterson. För att beskriva hur viktig han är för Dalmore: hans näsa är försäkrad för 22,7 miljoner kronor! Hans smeknamn, ”the Nose”, har också blivit ordet som används för Master Blenders över hela världen.

Richard Paterson med 35-åriga The Dalmore som blev "Supreme Champion 2020" av International Spirits Challenge.
Richard Paterson med 35-åriga The Dalmore vilken utsågs till “Supreme Champion 2020” av International Spirits Challenge. Foto: The Dalmore

Med en far som arbetade som mäklare och upptappare av flaskor fick Richard kännedom om industrin från barnsben. Hans far testade honom ofta, och gav honom språk för att beskriva vad han smakar och luktar. Richard är kreativ och försöker hela tiden nya saker. Det är tack vare hans erfarenhet som de flesta av hans experiment fungerar. Han är extremt passionerad och talangfull, trots det är han snabb med att påpeka hur viktigt det är att arbeta med duktiga kollegor.

Richards karriär har varit parallell med singelmaltens populariserande. Han bjuder på sig själv, sin kunskap, och sin passion. Ett otal antal människor har lärt sig dricka whisky tack vare Richard Paterson. Han är en legend i branschen, och den legenden är ihopkopplad med The Dalmore.

Vidare läsning

  1. Skottland består av fem officiella whiskyregioner – Highlands (där the Dalmore ligger), Lowlands, Campbeltown, Speyside och ön Islay. En sjätte, icke-officiell region är “Islands“. Vill du läsa mer om Skottlands whiskyregioner så har vi en artikel om detta här.
  2. Våra tester av whisky från Skottland hittar du här.
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.