Parallellprovning: Jack Daniels No 7, Gentleman Jack och Single Barrel Select!

Single Barrel Select, Jack Daniels Old no. 7 och Gentleman Jack
Single Barrel Select, Jack Daniels Old no. 7 och Gentleman Jack. Foto: Henrik Nilsson

En sorts whiskeyprovning jag tycker väldigt mycket om är att testa ett par tre fyra likande whiskeys och finna likheter, och skillnader, mellan dem. Det kan exempelvis vara samma destillat lagda på olika fat, eller samma lagring fast olika ålder. Idag ska testar vi tre (av de fyra) Jack Danielsvarianterna som finns på Systembolaget. Dessa är i grunden är samma whiskey, men med lite olika tillverkningsmetoder:

  1. Jack Daniels Old No. 7
  2. Gentleman Jack och
  3. Jack Daniels Single Barrel Select

Den fjärde varianten på Systembolaget, whiskeylikören Tennessee Honey, har vi redan tidigare testat här.

Vad har vi i glasen?

Jack Daniel’s Tennessee whiskey är i grunden en Bourbon (det vill säga whiskey som är gjord av minst 51 % majs). Den ikoniska Jack Daniel’s Old No 7 med den svarta etiketten lagras under “en ospecificerad tid” på nya kolade fat av amerikansk ek. När lagringen är klar så blandas whiskeyn från massvis med olika fat, för att få en produkt som smakar likadant från år till år.

Jack Daniel’s Single Barrel Select är speciellt utvalda Old No. 7-fat som blivit extra lyckade i lagringen. Oftast har faten mognat på de högsta punkterna i Jack Daniel’s lagringshus. Endast ett fat av hundra avsätts för att tillverka Jack Daniels Single Barrel. Nu handlar det inte om att blanda whiskeyn från olika fat – tvärt om! Ett ensktaka fat räcker till ett par hundra flaskor, sedan är det slut. Per definition blir en single barrel/single cask en limiterad utgåva, när fatet är slut så går det ju inte att återskapa exakt samma innehåll. Nästa upplaga av Single Barrel Select kan komma nära i smak, men aldrig exakt samma!

Slutligen då – Gentleman Jack! En sak som skiljer Jack Daniels whiskey från Bourbon är att den genomgår en filtreringsprocess  – Lincoln County Process – där spriten filtreras genom träkål gjord på sockerlönn efter destilleringen. Det som (framför allt) i sin tur skiljer Gentleman Jack från Jack Daniels Old no. 7 är att Gentleman Jack filtreras genom denna tjocka bädd av lönnvedskol även efter lagringen på ekfaten. Jasper Newton “Jack” Daniel experimenterade med olika sorters filtrering hela sitt verksamma liv. Tack vare hans nedtecknade recept kunde destilleriet därför skapa Gentleman Jack. När “gentlemannen” lanserades 1988 var det den första nya whiskeyn från Jack Daniels Distillery på 125 år!

Jack Daniels Single Barrel Select, Jack Daniels Old No 7, och Gentleman Jack
Jack Daniels Single Barrel Select, Jack Daniels Old No 7, och Gentleman Jack. Foto: Henrik Nilsson

Old no 7 eller Gentleman Jack?

Både Old No. 7 och Gentleman Jack klockar in på standardstyrkan 40%. Doften är extremt lika, möjligen att Gentleman Jack har lite mindre alkohol i doften (fast de har samma styrka). Smakmässigt är de väldigt lika, knappt några skillnader – vi hittar choklad, kola, citrus, sötma och vanilj. Gentleman Jack är däremot påtagligt “rundare” i smaken – där Old no 7 är fyrkantig så är Gentleman Jack avslappnat mjuk, bakåtlutad, nästan lite vattnig om uttrycket tillåts. Eftersmaken i Gentleman Jack är mycket mindre. Den extra filtreringen har polerat drycken så att säga!

Med andra ord: Tydlig skillnad i karraktär, men marginella skillnader i smak och doft. Namnet Gentleman Jack är spot on, det stämmer verkligen, detta är inte en burdus dryck som “sjuan” kanske är.

Old no 7 eller Single Barrel Select?

Single Barrel Select har lite mörkare färg än Old No 7 (och Gentleman Jack). Påtagligt mindre sötma i både doft och smak. Rejält spritig eftersmak. Jag anser att whiskey är som bäst mellan 45% och 50%, och den här drycken klockar in på optimala 45%! Som sagt, nästa utgåva av Single Barrel Select behöver inte alls smaka likadant, men det här är en kaxigare version av Old no 7.

Låt oss jämföra!

Det finns ju väldigt mycket musikassociationer kring Jack Daniels – jag tänker exempelvis på Motörhead och Frank Sinatra. Om vi drar den liknelsen ännu ett steg, så är Old No. 7 Rock ´n Roll. Gentleman Jack är en finstämd jazzlåt. Single Barrel Select slutligen är en improviserad Blueslåt de sena småtimmarna i New Orleans.

Smakskillnaderna mellan de olika flaskorna finns där, även om de är subtila så märker man dom när man ställer som flaska mot flaska. Karraktärsskillnaderna är däremot framträdande.  Däremot är frågan om jag skulle klara av att identifiera dom i ett blindtest, en och en? Tror inte det! Detta betyder såklart att om du tänker blanda någon drink på dessa drycker, så håll dig till Old no. 7! Skillnaden är så liten, så normala människor kommer inte märka skillnad när det kommer andra ingredienser med i bilden. Handlar det däremot om att dricka Jack Daniels rent, så har du ju en tydlig karraktärsskillnad! Vill du ha något smooth, så tar du Gentleman Jack. Vill du ha något som tar ett kliv framåt och tar för sig, så är Single Barrel Select ett bra val!

Vidare läsning

  1. Vi har en lång artikel om Jack Daniels liv och leverne, och hur “arvet efter Jack” har förvaltats i artikeln här.
  2. Jack Daniels kommer från USA i den sk Bourbon-traditionen, dvs whiskey gjord på majs. Läs vår artikel om Bourbon här.
  3. En bra bok om Bourbon och Amerikansk Whiskey hittar du här.
  4. Läs mer om Single Malt, Single Cask/Single Barrel och Blended malt i vår artikel här.
  5. Stavas det whisky eller whiskey? Både ock! Vi reder ut det här (och varför vi i denna artikel stavar ordet med ett E).
Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.