High Coast Distillery – Whisky från Ångermanälven

High Coast Distillery

High Coast Distillery ligger, föga förvånande, vid Ångermanälven i Bjärtrå nära Höga Kusten. Destilleriet tillverkar både rökig och icke-rökig whisky som lagras i olika sorters fat (man använder mycket Bourbonfat och Sherryfat). High Coast Whisky har vunnit många priser i World Whiskies Awards för sin avskalade och eleganta smak.

High Coast Distillery: Historia

Innan produktionen fick sin början låg ett gammalt ångkraftverk på platsen som sedermera byttes till ett vattenverk. Under 2010 byggdes det hela om till ett destilleri, med whiskypannor från Speyside i Skottland. Innan deras nuvarande skepnad så hette företaget Box Whisky, men under 2018 bytte de namn, på grund av likheten till Compass Box som ägs av Bacardi. I november 2010 destillerade High Coast Whisky sina första droppar, som sedan buteljerades 2013 på flaskan Advanced Master Class No 1 år 2013. Året därpå dök The Pioneer upp, och resten är som det brukas sägas – historia!

En unik tillverkningsprocess

Till den rökta whiskyn använder High Coast Distillery korn från Skottland och Belgien. Man röker sedan kornen i Kramfors med torv från Skottland. Till den orökta whiskyn använder man i stället korn från Sverige som man mältar i Halmstad. Mäsken som används har valts ut väldigt noga, men High Coast Distillery har även fokuserat på japanska influenser där en klar vört ofta finns med. Den bidrar bland annat till att undvika bittra smakämnen, något som tar lite längre tid på grund av att processen kräver en mer noggrann mäskning.

Den första delen av vörten recirkuleras, något som också får skalresterna från kornen att skiljas ut. Även jäsningen är tämligen unik med tanke på att den pågår under 82,5 timmar i medel – en metod som bidrar med mer fruktighet. Det ger också friskare och rundare smaker i whiskyn när den väl blivit buteljerad.

Destilleringen sker dessutom oerhört omsorgsfullt där den första skärningen händer redan efter 13 minuter. Den andra tar sedan vid kring 67 % och detta är också betydligt tidigare än hos många andra destillerier. När man avbryter destilleringen  så tidigt så har “tyngre ämnen” inte lika lätt att följa med i whiskyn, vilket resulterar i en förbättrad slutprodukt. Läs mer om tillverkningsprocessen för whisky i denna artikel.

När det väl är dags för lagring används fat från Thorslund Kagge, en tillverkare som använder fat från flera olika sorter av ek. Vissa är från Asien och Europa medan andra är från Sverige, endast för att få till så många smaker som möjligt. Läs mer om olika sorters whiskyfat för lagring av whisky här. High Coast Whisky är också unika i Sverige då de även har en “tillverkningslina” där man lagrar whiskyn i ett kontinueligt Solerasystem, vilket vi har en artikel om här.

High Coast Distillery: The Origins

The Origins är en serie faskor som är High Coast Whiskys hyllning till Höga Kusten. De fyra flaskorna Single Malt har olika karraktärer och smakprofiler och representerar destilleriets ursprung vid den norrländska kusten:

High Coast Whisky - The Origins
High Coast Whisky – The Origins

 

Timmer

Denna whisky är aningen rökig, men dessa toner framgår med all tydlighet via smaken av lägereldsrök och vanilj. Doftar en aning torv, men även citronskal – samtidigt som eftersmaken påminner en del om aska och citrus. Alkoholhalten ligger på 48 %.

Hav

Denna whiskysort är lättrökt och behaglig, men den doftar också aningen kryddnejlika och muskotnöt. Drycken är något kryddig och de distinkta smakerna av svensk och ungersk ek kan tydligt urskiljas vid avnjutning, något som också får den att sticka ut lite från mängden. Smakerna är dock välbalanserade, mycket tack vare kombinationen av inslag av frukt, torv och kryddor. Alkoholhalten ligger på 48 %.

Berg

En sherrylagrad och orökt whisky med röd färg som hyllar ursprunget av Höga Kusten, något som bland annat märks av tonerna du hittar i den röda Nordingrågraniten. Lagrad på fat som har innehållet sherryn Pedro Ximenez. Alkoholhalten ligger på 50 % medan doften påminner om russin, vanilj, knäck och apelsinchoklad. Smaken utmärker sig med söt vanilj, päron och torkade aprikoser.

Älv

Detta är en elegant whisky med karaktär från vanilj, utan rökiga smaker. Den utmärker sig med smak från bourbonfat, men även dofter av vanilj, kokos och sockerkaka vilket är en tämligen intressant kombination. Denna avskalade whisky fick sin början tack vare det kalla vattnet i älven där det även hämtar sitt namn. Smaker av både söt vanilj, äpplen och päron ingår, medan alkoholhalten ligger på 46 %.

Förutom serien The Origins buteljerar High Coast Destillery många andra utgåvor, bland annat så levererar High Coast Whisky till flygbolaget SAS.

Besök High Coast Distillery!

Om du vill få en guidad tur hos High Coast Whisky så  kan du förboka via mejl till besok@highcoastwhisky.se, eller genom spontanbesök. Du kan även övernatta på området med husvagn eller tält. Restaurangen har öppet från och med 10:00 varje dag, förutom söndagar då de öppnar 11:00 och stänger 17:00.

Turerna erbjuder dels en historisk bakgrund om destilleriet, men även lagerhuset. Du får dessutom smaka på olika sorters whiskyn från Origins serien, men även en liten överraskning ingår för alla entusiaster vilket kan vara trevligt att veta.

En visning kostar 175 kronor per person, medan provningarna ligger på 325 kronor. Du kan även boka en Manager Tour som erbjuder en mer fördjupad visning. Besökscentret tar i sin tur alltid emot de som är intresserade av destilleriet, men du hittar även en whiskybar och en uteplats i solen. Det bästa av allt är att de har öppet under alla årstider, oavsett om det gäller kompisgäng, grupper eller företag.

About Ola Brandborn72 Articles
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.