Agitator Whiskymakare – Rebeller inom fatlagring!

Agitatoe whiskymakare destillerar under vaccuum

Slår man upp Agitator i en ordbok, så är synonymerna bråkmakare, rebell, uppviglare. Någon som bearbetar den allmänna meningen till fördel för en egen åsikt. Bättre går inte att beskriva Agitator Whiskymakare. Med det kaxiga namnet får du en whiskytillverkare som i mångt och mycket agerar bråkmakare, särskilt inom en bransch som ofta värdesätter traditioner framför nya och innovativa lösningar.

Att kalla Agitator Whiskymakare för rebeller är en underdrift då de agerar tvärtemot vad många andra tillverkare gör. Genom att använda sig av vakuumdestilering och lagring i kastanjefat sticker de verkligen ut från mängden – de vägrar att följa gamla traditioner om de inte märker att de de facto främjar smaken!

Utöver detta har de lagt mycket fokus på modernisering genom nytänkande destilleringsprocesser, rutiner för en mer hållbar energikonsumtion, samt skyndsammare lagringstider utan att tumma på själva whiskyupplevelsen.

Agitators historia och bakgrund

Agitator grundades år 2015 i Arboga med en vision om att bli världens mest nyskapande whiskymakare, samtidigt som deras drycker ska älskas av livsnjutare världen över. Bolaget bakom det hela heter Agitator Whiskymakare AB och de är ett helägt dotterbolag till Nordic Whisky Capital. Whisky är den primära produkten och varumärken som ingår i koncernen är Agitator och Blind Seal.

Destilleriet påbörjade verksamheten med en övertygelse om att det går att skapa den klassiska spritsorten på nya och mer spännande sätt. Destillerichefen Oskar Bruno har fått uppdraget att utforma processerna som blickar framåt, utan att tumma på kvaliteten. Han tror också att den bästa whiskyn inte är skapad ännu, något som ger tillverkaren från Arboga goda förhoppningar inför framtiden. De är helt enkelt på väg framåt i en rasande fart, både när det kommer till whiskyfat, mäskning och destilleriprocesser.

Agitator vet att de är nykomlingar, men de bryr sig inte. Kaxigt, men samtidigt imponerande att se av ett företag som tänker fritt när andra är fast beslutna att hålla sig till seder och traditioner.

Nytänk inom destillering och lagring

Agitator jäser under en hel vecka, mot normala två-tre dagar. Destilleringen sker i undertryck under vakuum. Detta innebär två stora skillnader gentemot traditionell destillering – dels är processen mycket mer energisnål då undertrycket sänker kokpunkten, dels plockar processen fram mycket fruktighet hos drycken. Överskottsvärmen används för att värma lagerhusen vilket snabbar upp lagringsprocessen. Nykoket läggs på fat vid 55% istället för 63,5% som är vanligt i Skottland. Även här skiljer de sig från den stora massan. Resultatet med moderniseringen är att de kan få fram buteljerade flaskor redan efter 3 år.

– Studier visar att whiskyn mognar fortare vid lägre alkoholstyrka. Dessutom kommer vi åt andra vattenlösliga aromer som extraheras ur ekfatet. Whiskyn smakar helt enkelt bättre fortare, säger destillerichefen Oskar Bruno.

Hör Oskar Bruno berätta om processen i videon nedan:

En annan mycket bra video när David Kringlund besöker Agitator, och går tillsammans med Oskar Bruno går igenom hela whiskyprocessen. Om ni ska se en enda video om whiskytillverkning, så är det denna ni ska se!

 

Agitator Whiskymakare på Systembolaget

I Agitators första släpp till hyllan på Systembolaget ingår bland annat Argument: Kastanj, en whisky lagrad på något så unikt som kastanjefat! Oskar Bruno kommenterar denna unika flaska :

Whiskyn vid namn Argument Kastanj har tydliga toner av kastanj. Fattypen påminner om amerikansk ek, men ger djupare färg och lite mer taniner/strävhet. Fyllig och med en hint av rök. Kastanjfat har varit med oss sedan projekteringsstadiet 2014. Det är en fattyp det finns mycket forskning kring, och den är bra ur just karaktärsaspekten. Vi har valt att arbeta till stor del med kastanj då vi anser det ger whiskyn en trevlig karaktär. Vi letar även efter andra exotiska träslag för att lagra vår whisky på.

För det här släppet så har whiskyn lagrats i två år på bourbonfat, därefter flyttats till kastanj för en slutlagring på ett år. Det ger en djup färg och tydlig ton av fatet utan att bli för sträv och tannin-rik. Kastanjfaten kommer från vår tunnbindarpartner i Portugal och har lagrats liggandes i vårt andra lagerhus. Just dessa fat är på 150 liter, så lite mindre än en standard Bourbon barrel, säger Oskar.

Tre flaskor från Agitator Whiskymakare

  • Agitator Single Malt Rök: För dig som uppskattar rökighet har Agitator tagit fram en Single Malt som bjuder på precis detta. Dofterna inkluderar även en lätt örtighet, samt att alla fat som använts inom lagringen tidigare har använts för whisky från Islay. Innehåller även tydliga toner av aprikos, halm, och sälta. Flaskan levereras i storleken 70 cl och alkoholhalten är 43 %. Kommer våren 2022.
  • Agitator Single Malt: Denna whisky representerar fruktigheten som även kännetecknar stilen av destilleriet i Arboga. Single malten har lagrats på fyra olika typer av fat, samt att smakerna kännetecknas av vanilj, röda äpplen, citrus och torkade frukter. Rökigheten är ganska lätt medan eftersmaken presenterar dig med inslag av hemkokt kola. Flaskan levereras i storleken 70 cl och alkoholhalten är 43 %.
  • Argument: Kastanj: Whiskyn har lagrats i kastanjeträ vilket gör att den skiljer sig en hel del från mängden, men serien Argument är däremot en samling produkter som är något mer experimentella. Det som utmärker drycken är förmodligen harmonin av dofter och smaker, samt den rejäla potpurrin av frukter, russin, honung och vanilj. Flaskan levereras i storleken 70 cl och alkoholhalten är 46 %.

Planen är att Argument Kastanj i framtiden ska bli en återkommande tillfällig produkt eftersom det har visat sig att Agitator Whiskymakares whisky lagrad på kastanj skapar fantastiska smaker. Argument Kastanj är ett bevis på vad Agitator åstadkommer genom att tänka nytt, fritt och framåt.

Vi har provat Single Malt och Argument: Kastanj, denna provning finner du här. Agitator Rök å andra sidan finner du här.

Ett modernt destilleri som skiljer sig på flera punkter

Det som utmärker Agitator är hur de skapar sin whisky, något som sker med hjälp av vakuumdestillering, dubbla pannpar och en hållbar produktion som är både framtidsvänlig och aktuell.

Med tanke på att spriten destilleras i ett vakuum får det låga trycket i pannorna en lägre kokpunkt, en aspekt som också bidrar med en mildare behandling av råvarorna. Slutprodukten blir därmed med naturtrogen, samtidigt som energieffektiviteten är på topp.

Via deras höga och smala pannor har de dessutom kapaciteten att skapa en större bredd för vilka smaker man får ut i destilleringsfasen. Ambitionen är också att minimera miljöavtryck i samhället genom att destillera med hjälp av energi från fjärrvärmenätet, medan förnyelsebara energikällor används i allra högsta grad.

Restprodukterna används sedan som djurfoder, överskottsvärme och biogas. Buteljering sker också på plats i destilleriet för att minimera onödiga transporter.

Vidare läsning

  1. Läs mer om hur den klassiska tillverkningsprocessen för whisky går till i vår artikel här.
  2. Vill du veta mer om fatlagring? Givetvis har vi en artikel om det!
  3. Sugen på en whiskyprovning? Kika in vår artikel om whiskyprovningar!
  4. Alla våra olika provningar av Agitator – det börjar bli en bunt nu – finner du här.
About Ola Brandborn72 Articles
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.