Testat: Blind Seal Straight Rye Whiskey

Inte en blind säl, men väl ett gulligt sjölejon

Nordic Whisky Capital är moderbolaget i koncernen som äger Agitator Whiskymakare. Ett annat varumärke de äger är Blind Seal Whiskey. Notera den amerikanska stavningen av whiskEy – här pratar vi alltså om whiskey i amerikansk stil. Den 15 juni släpper whiskymakarna från Arboga varumärkets första släpp, en Straight Rye Whiskey.

Rye Whiskey, eller rågwhisky som vi kallar det i Sverige, är en whiskeystil med anor från USA. Spritsorten tillverkas med minst 51 % av råg, resten kan vara exempelvis majs, korn eller vete. Blind Seal Straight Rye Whiskey är tillverkad av 60% rågmalt och 40% kornmalt som fått jäsa långsamt och därefter blivit destillerat i Agitators höga och låga vakumpannor.

I amerikansk whiskeytradtion skall lagringen alltid ske på hårt kolade nya fat av amerikansk ek. Även detta har Blind Seal tagit fasta på. Whiskeyn är buteljerad på 46%, är fri från tillsatser och är ej kylfiltrerad.

Blind Seal Whiskey flaska
Blind Seal Whiskey-flaskan påminner om en klassisk fickplunta och plomberingen över flaskans kapsyl föreställer en gammal ”tax strip”, allt för att anspela på de amerikanska rötterna i denna whiskeystil.

Vi testar Blind Seal Straight Rye Whiskey

I näsan: Mycket vanilj som tar över efter en initial spritstuns, körsbär, övermogna äpplen, sötma och någon krydda

I gommen: Liten alkoholstuns, ek, salt och ganska mycket peppar som växer över tiden, bittersötma

Eftersmak: Ekig eftersmak, beska som sitter kvar på tungan och på kinderna ett tag.

Blind Seal Straight Rye Whiskey är helt klart en bra rågwhisky som hör hemma i varje barskåp med självaktning. Det här kan vem som helst sätta i sig med välbehag. Fin färg för att vara en treåring utan tillsatser.

Rågwhisky är en vanlig ingrediens i många whiskeydrinkar (och kan med fördel ersätta Bourbon i alla drinkar). Rågwhisky kan också såklart avnjutas “som den är” enligt amerikansk whiskeytradition i ett Tumblerglasis eller whiskystenar är valfritt!

Vidare läsning

  1. Här hittar du våra andra artiklar om Agitator Whiskymakare och deras whisk(e)y.
  2. Vill du lära dig mer om Rye Whiskey – Rågwhisky? Klicka här i så fall!
  3. Hur är det med stavningen whisky eller whiskEy – vi reder ut begreppen här.

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.