Testat: Blind Seal Straight Rye Whiskey

Inte en blind säl, men väl ett gulligt sjölejon

Nordic Whisky Capital är moderbolaget i koncernen som äger Agitator Whiskymakare. Ett annat varumärke de äger är Blind Seal Whiskey. Notera den amerikanska stavningen av whiskEy – här pratar vi alltså om whiskey i amerikansk stil. Den 15 juni släpper whiskymakarna från Arboga varumärkets första släpp, en Straight Rye Whiskey.

Rye Whiskey, eller rågwhisky som vi kallar det i Sverige, är en whiskeystil med anor från USA. Spritsorten tillverkas med minst 51 % av råg, resten kan vara exempelvis majs, korn eller vete. Blind Seal Straight Rye Whiskey är tillverkad av 60% rågmalt och 40% kornmalt som fått jäsa långsamt och därefter blivit destillerat i Agitators höga och låga vakumpannor.

I amerikansk whiskeytradtion skall lagringen alltid ske på hårt kolade nya fat av amerikansk ek. Även detta har Blind Seal tagit fasta på. Whiskeyn är buteljerad på 46%, är fri från tillsatser och är ej kylfiltrerad.

Blind Seal Whiskey flaska
Blind Seal Whiskey-flaskan påminner om en klassisk fickplunta och plomberingen över flaskans kapsyl föreställer en gammal ”tax strip”, allt för att anspela på de amerikanska rötterna i denna whiskeystil.

Vi testar Blind Seal Straight Rye Whiskey

I näsan: Mycket vanilj som tar över efter en initial spritstuns, körsbär, övermogna äpplen, sötma och någon krydda

I gommen: Liten alkoholstuns, ek, salt och ganska mycket peppar som växer över tiden, bittersötma

Eftersmak: Ekig eftersmak, beska som sitter kvar på tungan och på kinderna ett tag.

Blind Seal Straight Rye Whiskey är helt klart en bra rågwhisky som hör hemma i varje barskåp med självaktning. Det här kan vem som helst sätta i sig med välbehag. Fin färg för att vara en treåring utan tillsatser.

Rågwhisky är en vanlig ingrediens i många whiskeydrinkar (och kan med fördel ersätta Bourbon i alla drinkar). Rågwhisky kan också såklart avnjutas “som den är” enligt amerikansk whiskeytradition i ett Tumblerglasis eller whiskystenar är valfritt!

Vidare läsning

  1. Här hittar du våra andra artiklar om Agitator Whiskymakare och deras whisk(e)y.
  2. Vill du lära dig mer om Rye Whiskey – Rågwhisky? Klicka här i så fall!
  3. Hur är det med stavningen whisky eller whiskEy – vi reder ut begreppen här.

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]