Testat: Agitator Single Malt Whisky Rök

Agitator Single Malt Whisky Rök

I onsdags släppte Agitator ännu en ny flaska, denna gång en rökig pjäs: Agitator Single Malt Whisky Rök. Ännu ett guldsläpp från svenska Agitator, som än en gång överraskar med kvaliteten på sina treåriga flaskor.

Sjukt bra video!

Agitator har i dagarna också släppt en mycket bra video där David Kringlund besöker Agitator, och går tillsammans med Agitators Master Destiller Oskar Bruno går igenom hela whiskyprocessen. Om ni ska se en enda video om whiskytillverkning, så är det denna ni ska se!

Vi har tidigare skrivit om Agitators lagring på kastanjefat, men i videon får vi berättat oss att det även ligger sprit och gosar till sig på extrema tunnor som före detta Mescalfat, Tripple Sec-fat, och till och med lönnsirapsfat! Vad ska det här sluta, Agitator är verkligen innovativa! Vi har med andra ord många kul innovativa släpp att se fram emot över åren!

Test av Agitator Single Malt Whisky Rök

Agitator Single Malt Whisky Rök är gjort på rejält torvrökt malt. Fenolhalten ligger på 40 ppm vilket borgar för en tydlig rökkaraktär hos den slutliga produkten. Destillatet har lagrats på ekfat från Islay som redan haft rökwhisky i sig samt fat av kastanjefat. 9 av 10 fat är från Islay. Alkoholstyrkan klockar in på 43%. Låt oss smaka!

I näsan: Tydlig men inte kraftig rök, sötma från kastanjefaten(?),men inte Bourbon-söt. Inslag av citrus. Lite läder.

I munnen: Betydligt mer röksmak än rökdoft. Gosiga lilla sötman vi känner igen från doften. Lite sälta, lite pepprighet eller kryddighet, lite “torr” smak, sträv på tungan. Hettar till i gommen och strupen, känns starkare än 43%

Eftersmak: Smaken sitter kvar länge, vandrar runt i gommen, börjar långt bak och slutar på tungspetsen

Några droppar vatten sprider ut smakerna, men tillför inga nya.

Agitator Single Malt Whisky Rök är ännu en mycket bra whisky och kompetent från Agitator, som ingår i deras ordinarie sortimentet. Med tanke på namnet så hade jag förväntat mig en riktig rökbomb, så vi Islay-älskare kanske blir besvikna. Det här är inte en Laphroaig eller en Bruichladdich. Men det här är en mycket bra instegswhisky för den som inte smakat rökig whisky tidigare. Helt enkelt en mycket bra nybörjarwhisky för den som vill lära sig om rökig malt, med andra ord.

 

 

Agitator Rök

Vidare läsning

  1. Läs gärna vår samlingsartikel om Agitator!
  2. Alla artiklar om Agitator ligger här.
  3. Läs mer om lagring på whiskyfat här.
  4. Här kan du läsa om hur rökig whisky blir just det – rökig!

 

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.