Vi provar Agitator!

Agitator Single Malt och Agitator Kastanj

Agitator Whiskymakare släppte i dagarna sitt första släpp på Systembolaget. Ett släpp som har fått enastående lovord från whiskybloggare och branschfolk. Stämmer det att drycken är så fantastisk? Det finns bara ett sätt att ta reda på det – genom att prova! Vi har kommit över två samples av Agitator Single Malt Whisky och Argument: Kastanj. Häng med!

Citat från bloggosfären

Ett litet urval av lovord från våra bloggvänner om det nya släppet. Alla lovorden gäller Agitator Single Malt (men vi har fått chansen att provsmaka även Argumet: Kastanj som släpps på Systembolaget den 26 November).

Henrik Aflodal från Spiritnews.se:

Det här är den bästa premiären ett svenskt destilleri begått… Agitator är den mest givna huswhisky ett svenskwhiskyfan kan ha i sitt barskåp

Bloggaren Samuel Lindlöffacebook.com/samuelwhisky

…this is a very, very good first release, and definitely the best first whisky from a Swedish distillery that I’ve tasted so far.

Daniel Speijer på videopodden Whiskyweekly.se:

Att få fram en sådan här produkt på tre år, det är mäkta imponerande…

Låt oss prova!

Agitator Single Malt Whisky

Fyra sorters fat har använts vid tillverkningen av denna whisky: First-fill Bourbonfat, Sherryfat, nya fat av amerikansk ek, och slutligen kastanjefat. Alkoholstyrka 43%. Hur smakar det då?

I näsan: Vanilj, ett uns av rök, frukt, ved och gammal skinnsoffa. I munnen lite spritig på tungan, blommig sherrysötma, lite mer av trä men ingen rök alls. Med en droppe vatten kommer mer av vedsmaken fram. Lång balanserad eftersmak som fyller upp hela gomen, ingen rök. I tomglaset hittar vi dock sälta och rök.

Det här är en mycket välbalanserad whisky, och jag kan bara hålla med i lovorden ovan. Det finns inget alls som spretar i den här drycken, som det brukar göra på treåriga whiskies. Det här smakar som en 10-årig premiumskotte, och 70 cl för priset 479 kronor på Systembolaget är detta ett riktigt klipp!

Agitator Argument: Kastanj

Nästa vecka, den 26 November, släpper Agitator sin andra flaska, Argument: Kastanj på Systembolaget. Denna whisky har först lagrats på vanliga bourbonfat och sedan slutlagrats i drygt ett år på kastanjefat. 46% alkohol. Fantastisk färg! Spännande!

I näsan: Det doftar park i regnväder, äpple, vanilj, honung och aprikos. Pigg alkohol. Mer doft än smak, i munnen en rund smak med ett uns av rök, en hel del trä, frukt (men mindre frukt än i doften). Mjuk, dov lång eftersmak, lite fet, lite vanilj.

En jättefin “sitta vid brasan en vinterdag och värma sig med en god whisky”-whisky. Fattar inte heller att detta är en treåring! Imponerande hantverk och så kul att destilleriet experimenterar med olika sorters fatlagringar, och lyckas så himla bra!

Vidare läsning

  1. Vi har provat många fler sorter från Agitator – här hittar du alla Agitatortesterna!
  2. Mycket snack om olika fat i ovanstående text! Vill du lära dig mer om fatlagring så har vi en artikel om detta ämne här.
  3. Förutom fatlagringarna så är Agitator unika med sin vakuumdestillering. Läs vår artikel om Agitator Whisky här.
  4. Hasse Nilsson släppte i dagarna en fantastisk bok “Historier jag hört i Skottland”. Vi fångade Hasse för en intervju.
  5. På tal om intervju – läs vår intervju med Johan Gillström om hur SAS resonerar med whisky och annan alkohol ombord på flygplanen!

 

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.