Vi provar Agitator!

Agitator Single Malt och Agitator Kastanj

Agitator Whiskymakare släppte i dagarna sitt första släpp på Systembolaget. Ett släpp som har fått enastående lovord från whiskybloggare och branschfolk. Stämmer det att drycken är så fantastisk? Det finns bara ett sätt att ta reda på det – genom att prova! Vi har kommit över två samples av Agitator Single Malt Whisky och Argument: Kastanj. Häng med!

Citat från bloggosfären

Ett litet urval av lovord från våra bloggvänner om det nya släppet. Alla lovorden gäller Agitator Single Malt (men vi har fått chansen att provsmaka även Argumet: Kastanj som släpps på Systembolaget den 26 November).

Henrik Aflodal från Spiritnews.se:

Det här är den bästa premiären ett svenskt destilleri begått… Agitator är den mest givna huswhisky ett svenskwhiskyfan kan ha i sitt barskåp

Bloggaren Samuel Lindlöffacebook.com/samuelwhisky

…this is a very, very good first release, and definitely the best first whisky from a Swedish distillery that I’ve tasted so far.

Daniel Speijer på videopodden Whiskyweekly.se:

Att få fram en sådan här produkt på tre år, det är mäkta imponerande…

Låt oss prova!

Agitator Single Malt Whisky

Fyra sorters fat har använts vid tillverkningen av denna whisky: First-fill Bourbonfat, Sherryfat, nya fat av amerikansk ek, och slutligen kastanjefat. Alkoholstyrka 43%. Hur smakar det då?

I näsan: Vanilj, ett uns av rök, frukt, ved och gammal skinnsoffa. I munnen lite spritig på tungan, blommig sherrysötma, lite mer av trä men ingen rök alls. Med en droppe vatten kommer mer av vedsmaken fram. Lång balanserad eftersmak som fyller upp hela gomen, ingen rök. I tomglaset hittar vi dock sälta och rök.

Det här är en mycket välbalanserad whisky, och jag kan bara hålla med i lovorden ovan. Det finns inget alls som spretar i den här drycken, som det brukar göra på treåriga whiskies. Det här smakar som en 10-årig premiumskotte, och 70 cl för priset 479 kronor på Systembolaget är detta ett riktigt klipp!

Agitator Argument: Kastanj

Nästa vecka, den 26 November, släpper Agitator sin andra flaska, Argument: Kastanj på Systembolaget. Denna whisky har först lagrats på vanliga bourbonfat och sedan slutlagrats i drygt ett år på kastanjefat. 46% alkohol. Fantastisk färg! Spännande!

I näsan: Det doftar park i regnväder, äpple, vanilj, honung och aprikos. Pigg alkohol. Mer doft än smak, i munnen en rund smak med ett uns av rök, en hel del trä, frukt (men mindre frukt än i doften). Mjuk, dov lång eftersmak, lite fet, lite vanilj.

En jättefin “sitta vid brasan en vinterdag och värma sig med en god whisky”-whisky. Fattar inte heller att detta är en treåring! Imponerande hantverk och så kul att destilleriet experimenterar med olika sorters fatlagringar, och lyckas så himla bra!

Vidare läsning

  1. Mycket snack om olika fat i ovanstående text! Vill du lära dig mer om fatlagring så har vi en artikel om detta ämne här.
  2. Förutom fatlagringarna så är Agitator unika med sin vakuumdestillering. Läs vår artikel om Agitator Whisky här.
  3. Hasse Nilsson släppte i dagarna en fantastisk bok “Historier jag hört i Skottland”. Vi fångade Hasse för en intervju.
  4. På tal om intervju – läs vår intervju med Johan Gillström om hur SAS resonerar med whisky och annan alkohol ombord på flygplanen!

 

Mer från bloggen

Ängöl Imperial Stout Romfat och Ängöl Imperial Stout Whiskyfat
Öl

Ängöl Imperial Stout Romfat och Whiskyfat

Jag har precis tillsammans med Podden om Hantverksbira spelat in ett tredje avsnitt om fatlagrade öl. När detta inlägg publiceras så har Victor klippt klart avsnittet, och du hittar länken till avsnittet här (och alla […]

Artikel om Japansk Whisky
Whiskyskolan

Japansk Whisky

Japansk whisky har blivit omåttligt populär bland finsmakare. Detta mycket på grund av att konnässörer prisar whisky från Japan för sin unika smak som är ett resultat av egentillverkade ingredienser, unika destillerier runtom i landet, […]

Whiskytillverkning: Whiskyn ska lagras på ekfat under flera år. På bilden fina fat från Woodford Reserve destillery, amerikansk Bourbon whiskey.
Whiskyskolan

Whiskytillverkning – läs om hur det går till!

När det gäller whiskytillverkning har speciellt maltwhisky mycket gemensamt med ölbryggning. Processen rörande whisky avslutas dock med destillation. Ingredienserna är faktiskt bara tre till antalet: Spannmål, jäst och vatten. När det gäller just maltwhisky får […]

Malt Whisky Yearbook 2023
Böcker om whisky

Malt Whisky Yearbook 2023

Whiskyälskare i hela världen kan se fram emot den fantastiska boken “Malt Whisky Yearbook” varje höst. Den senaste utgåvan är reviderad och uppdaterad med en hel del ny information om mer än 770 destillerier. Ta […]

Exempel på hur man egentligen inte ska förvara whisky
Whiskyskolan

Förvara whisky på rätt sätt

När whiskyn buteljerats efter lagringen på ekfat så avstannar mogningsprocessen. Om det står på en whiskyflaska att den är “tio år gammal” så betyder detta att whiskyn har lagrats på whiskyfat i tio år. Är […]