Testat: Ingelred Ben Nevis PX Sherry Cask

Ingelred Ben Nevis PX Sherry Cask finish

Ingelred är en svensk oberoende buteljerare av whisky från Skottland. Ben Nevis verkar vara deras “husdestilleri”.  Jag har fått fyra olika samples av deras senaste serie-släpp. Först ut i testrundan var en 21-åring (slut)lagrad på rödvinsfat från Kalifonien. Idag testar vi i stället en 15-åring Pedro Ximénez-sherrybalja. Häng med!

Ben Nevis använder sig väldigt ofta av just sherryfat för sina slutlagringar. Vad säger Ingelred själva om just denna whisky?

Soaked in Pedro Ximénez

År 2021 överfördes denna whisky, som hade mognat i Bourbonfat, till en Pedro Ximenez sherryfat. Avsikten var att låta den vila där i sex månader med målet att göra en redan god whisky ännu bättre. Emellertid kom pandemin i vägen, och det var inte förrän ett och ett halvt år senare som den kunde buteljeras. Resultatet är en whisky med tydliga karaktärsdrag från sherryfatet.
/Ingelred

Planen var alltså att släppa den som en 13-14 åring, men det blev en “byxmyndig” whisky till slut. Låt oss testa!

Etiketten till Ingelred Ben Nevis 15yo

Vi testar PX Sherry Cask Finish 609

15 årig whisky, fatstyrka på 50,2%, 302 flaskor totalt på denna single caskutgåva. Testet bygger på ett sample jag fått från Ingelred.

I näsan: Alkoholstick, söt vanilj typisk från Bourbonfat, vindruvor. Jordig källare och tom vinflaska.

I munnen: Värmande alkohol men ej spritig. Laktrisrot och obestämbara frukter (men inte mycket). Tämligen klen smak förutom lite kanel som pepprar till det.

Eftersmak: Det är i eftersmaken det hela händer: Lite rökig eftersmak, vilket är konstigt då det är noll rök i doft och smak. Sötma, någon sorts medicinaltoner (som jag inte gillar riktigt). torkade plommon, fikon, sur ved (på ett positivt sätt).

Något obalanserad whisky, som inte vinner något på att vattnas. Hade gärna fått ha ännu mer influenser från Sherryfatet tycker jag.


Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*