Testat: Ingelred Ben Nevis Marsala Cask

Ingelred Ben Nevis Marsala Cask

Ingelred är en svensk oberoende buteljerare av whisky från Skottland. Ben Nevis verkar vara deras “husdestilleri”.  Vi har tidigare fått fyra olika samples av årets serie-släpp. Tidigare har vi testat en 21-åring (slut)lagrad på rödvinsfat från Kalifonien och en 15-åring Pedro Ximénez-sherrybalja och en 17-årig Bourbonlagring. I dag provar vi en 11-årig lagrad på Marsala-fat. Häng med!

Marsala-vin

Marsalavin är en typ av vin som kommer från staden Marsala på Sicilien i Italien. Det är känt för sin rika smak och används ofta vid matlagning, särskilt i olika såser och marinader. Marsala är vanligtvis ett förstärkt vin, vilket innebär att det har förstärkts med sprit, vanligtvis brandy.

Det finns olika typer av Marsalavin, som varierar i sötma och färg, från torr till söt och från ljus till mörk. Italienarna använder vinet i en mängd olika rätter, från traditionell italiensk mat till internationella rätter.

Ingelred Ben Nevis Marsala Cask

Vad skriver då Ingelred själva om denna whisky?

I elva år har denna whisky åldrats i en Marsalatunna. Det ger de karakteristiska egenskaperna hos sicilianskt Marsalavin, inklusive en mörk amberfärg och en söt, uppfriskande doft med antydan till citrus och mandelpasta. Smaken är väl avrundad och inkluderar toner av mörk choklad, rostade mandlar, brunsocker och torkad frukt. Avslutningen klingar av, avslöjande kraftfulla mörka undertoner och en subtil touch av blomsteressens.

Vi testar Ingelred Ben Nevis Marsala Cask

Testet bygger på ett sample vi fått från Inglered. Rejäla 57,1% alkohol (säkert cask strength), 269 flaskor totalt.

I näsan: Madeira och “spritiga sherryfrukter”, rostad mandel, mörk apelsinchoklad. Duster av alkohol, och något som påminner om bråkig rågwhisky. Små medicinaltoner.

I munnen: Bitter mörk choklad, söta russin, det bruna på mandlar. Tanniner när sötman lagt sig. Man förväntar sig en rök som inte kommer. Lite bråkig.

Eftersmak: Rejäl eftersmak, söt med torrhet mot slutet. Vitpeppar

På det hela taget en intressant whisky. Rejäl alkoholstyrka. Med en hel del vatten (ett par-tre droppar per cl) så försvinner den där “bråkigheten” i näsa och mun. Massor med (söta) frukter kommer fram. Småekiga vinfat kommer fram, tanninerna försvinner.

Tjänar (mycket) på att vattnas, en värmande vinterwhisky. vi tycker denna är den bästa av de tre som vi än så länge testat.


Vidare läsning:

Ola och Robert

Ola och Robert genomför vissa tester gemensamt, Ola bor i Stockholm och på Åland och jobbar inom spelbranschen. Robert bor i Kiruna och jobbar inom kyrkan. Vilken udda kombination, eller hur!

Vi gör därför våra tester över Skype, och de tester som är undertecknade av oss båda är våra gemensamma smaknoter. Du når Ola och/eller Robert genom kontaktformuläret här på sajten.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*