Testat: Ingelred Ben Nevis Red Wine Cask

Ben Nevis Inglered

Ingelred är en svensk oberoende buteljerare av whisky från Skottland. Ben Nevis verkar vara deras “husdestilleri”.  Jag har fått fyra olika samples av deras senaste serie-släpp. Först ut i testrundan är den äldsta, en 21-åring lagrad på rödvinsfat från Kalifonien.

Ben Nevis ligger i västra Highlands och grundades 1825. Numera ägs destilleriet av japanska Nikka, och är faktiskt orsaken till att Nikka From the Barrel inte längre klassas som japansk whisky, detta då Nikka delvis använder sprit från Ben Nevis i sin fantastiska blend.

Red wine and blue

Allt vi gör är single cask på fatstyrka. Denna whisky har först åldrats i 10 år i ett Bourbon-fat och därefter överförts till ett kaliforniskt rödvinsfat där den legat orörd i ytterligare 11 år. Resultatet är en fantastisk och läcker whisky som framhäver det bästa av Ben Nevis destillerat och de fat den mognade i.
/Ingelred

Ben Nevis Red wine and blue

Vi testar Red Wine Cask 1300

21 år som sagt, fatstyrka på 46,4%, 210 flaskor totalt. Testet bygger på ett sample jag fått från Ingelred.

I näsan: Sötaktig doft av mandel, lite vanilj, körsbär, julkryddor, alkoholstick. När den fått stå ett tag så kommer kola, havssalt och lite torv fram.

I munnen: Sötma, rök och spritiga plommon eller aprikoser. Strävt på tungan, tvålig.

Eftersmak: Toner av ek, sötmandel och bittermandel, läder, värmer i bröstet, kola.

En lättdrucken whisky som borde gå hem hos de flesta. Jag kan dock inte säga att jag hittar rödvinsfaten som den trots allt tillbringat dryga halva sin lagringstid på. Den har mer Bourbonfeeling än rödtjutsdito om man säger så.

Den är god – men är den 2.119 kr god? Jämfört med Ben Nevis andra 21-åring på Systembolaget så är det ju “bara” halva priset… Du avgör själv hur din plånbok mår.


Vidare läsning

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*