Testat: Agitator Argument Sweet Toast

Argument: Sweet Toast

Agitator Whiskymakare brukar överraska med nya uttryck som hela tiden vänder upp och ner på konventionerna för whiskyframställning. Så är fallet även med det nya limiterade släppet Sweet Toast. Vill du köpa dig en flaska så skynda dig att beställa – skottdagen 29/2 2024 är sista möjliga dagen att beställa på Systembolaget!

Sweet Toast rostning

Jag är inte insatt: Det här kan mycket väl vara fel, men vad jag lyckats googla mig fram till så finns det en process som kallas för “sweet toast” när man tillverkar whiskyfat av ny amerikansk ek: Om man först rostar dessa innan den vanliga “kolningen” så framhäver man träets naturliga sötma. Agitator har kompletterat whisky lagrad på dessa fat med några tunnor som tidigare använts för Sauternesvin, ett elegant franskt dessertvin som tillför mjuka och söta toner.

Agitator Sweet Toast

Vi provar Agitator Sweet Toast

46% alkoholstryrka, i mina ögon precis där en bra whisky ska ligga. Det här testet bygger på en sample jag har fått från destilleriet. Jag tänkte prova för en vecka sedan, men har haft en riktig man-cold från helvetet där jag varken lyckats känna dofter och smaker på några dagar. Hoppas jag kan göra drycken rättvisa nu!

I näsan: Behaglig doft av olika sorters citrus, fudge, druvor, tamarind och honungsmelon med en hint av petroleum.

I munnen: Första sippen gav en väldigt värmande känsla av romerska bågar. Sötma och lite beska. Len maltig mangosmoothie och druvor utan skal.

Eftersmak: Oj vad det kom engelsk apelsinmarmelad långt bak i eftersmaken!

En mycket behaglig citruswhisky med mycket citrusinfluenser. När passar den att drickas? Inte hvergang i alla fall (obskyr popkulturell referens). Det är ju ingenting till efterrätter, och kanske inget man dricker vid brasan… Man skulle kunna prova till en Toast Skagen eller en löjromstoast.


Vidare läsning

Agitators Argument-serie är destilleriets serie för specialiserad, innovativ whisky, där man tänjer på gränserna kring fatlagring av whisky. Några tidigare exempel i denna serie som vi testat:

Whisky.nu Author

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*