Agitator Evidens – lagrad på Sauternesfat

Agitator Evidens, lagrad på Sauternes fat

Agitator kallar sin senaste whisky för Evidens. Man vill leda i bevis, evidens, att en lägre fyllnadsstyrka i faten skapar nya intressanta whiskysmaker. Råwhiskyn kokas till 73% i destilleriet utanför Arboga. Därefter har Agitator vattnat ner whiskyn till 55% vilket Agitator anser är en optimal lagringsstyrka. Som vanligt med Agitator så har man experimenterat med nya spännande fatlagringar, i det här fallet fat som innehållit det franska dessertvinet Sauternes.

Vid 55% lakas mer vattenlösliga ämnen ut ur träet som gör spriten sötare och fylligare samtidigt som också färgen blir mörkare. Lägre fyllnadsstyrka ger whiskyn mer smak säger Agitators destillerichef Oskar Bruno. De söta vitvinsfaten ger whiskyn en balanserad, mjuk och flörtig sötma som känns mer transparent mot destillatet, som får ta mer plats. De lättare röktonerna får mer utrymme helt enkelt

Sauternes

Sauternes är ett vin från regionen Sauternes i Bordeaux, Frankrike. Det är mestadels gjort på druvan Sémillon, men även Sauvignon Blanc och Muscadelle. Sauternes är känt för sin sötma och sina aromer av aprikoser, honung och citrus. Det är ofta ett dessertvin, eller ett vin som serveras till ost.

Sauternesvin blir så sött eftersom druvorna skördas sent, när de är riktigt mogna och därmed har högre sockerhalt. Man har också utsatt druvorna för “ädelröta“, det vill säga ett medvetet angrepp av svampen Botrytis cenerea. Detta svampangrepp gör att druvorna torkar ut, aromerna blir mer koncentrerade, och sockerhalten ökar. Samma teknik används även i tyska och österrikiska Trockenbeerenauslese och ungerska Tokajer. Man plockar druvorna för hand, och endast de druvor som blivit utsatta för ädelrötan används

Tillsammans med de inbjudande tonerna från sauternesvinets ädelröta har den här whiskyn en komplexitet som imponerar. Evidens utmanar verkligen sinnena med pyrande rök som arbetar idogt i bakgrunden. fortsätter Oskar Bruno.

Sauternes är även känt för sin långa hållbarhet, många av vinerna kan lagras i decennier och utvecklar under tiden mer komplexa smaker och aromer. Sauternes är en av de mest kända och respekterade söta vinerna från Frankrike och anses som ett av världens bästa dessertviner.

Agitator Evidens lagrad på fat som innehållit Sauternes dessertvin

Agitator Evidens

Evidens har ett rökigt basrecept. Maltkornet torkas över torvbrasa och får ett rökinnehåll på 40 ppm fenoler, vilket är mycket rökigt. Sedan kokas mäsken i Agitators speciella vakuumpannor med lägre kokpunkt som ger en fruktigare spritkvalitet. Sprit gjord i de speciella högrefluxpannorna upplevs inte som så rökig utan är mer fyllig och komplex med fruktig, maltig smak och en askliknande rökton som håller sig i bakgrunden. Flaskan kommer i fatstyrka på 55%. Lagrad tre och ett halvt år. Låt oss provsmaka!

I näsan: Spritstick från 55-taggaren, sockerlagssötma, snäll torvrök, kryddor

I munnen: Värmer gott med en attackerande sötma och blommor, sedan rullar det på med lite pyrande rök efter någon sekund, som växer med alkoholen, sälta kommer efter ett tag

Eftersmak: Ligger kvar länge, lite ek, lite rök, läder i massor, druvskal, lite kola, torrt på tungan till slut

Om man gillar den här rökiga men söta stilen, så är det här en riktigt gosig dessertwhisky. Agitator har lyckats med de ville bevisa, att en lägre fatlagringsstyrka bättre och snabbare plockar fram smakerna från fatet, man känner tydligt resultatet från det söta Sauternesvinet!


Vidare läsning

  1. Vi har ganska så många artiklar om Agitator. Du hittar alla här!
  2. Vill du lära dig mer om fatlagring av whisky? Spana in den här artikeln i så fall.
  3. Nu var inte den här virren så superrökig, det finns betydligt rökigare destillat. Vill du läsa mer om rökig whisky så kika här.

Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.

Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.