
Dags för svenska whiskydestilleriet Agitator att släppa nya flaskor! Vi har fått oss tillsänt samples av Single Malt Whisky Rök och Argument: Småfat. Röken testar vi lite senare i veckan, då vi också tipsar om en sjukt bra video om Agitators tillverkningsprocess. Häng med!
Små fat = snabbare mogning
När vi pratar om småfat så är det Quarter Casks, kvartsfat, som avses. Måttet kommer från Skottland där man under 1800-talet använde sherryfat på 500-550 liter. En fjärdedel av det motsvarar ungefär de 130-litersfat Agitator använder. Ju mindre fat man har, desto större blir förhållandet mellan trä-yta och vätskevolym i lagringen. Och det är när spriten innuti fatet reagerar med whiskyfatets väggar som all magi uppstår under lagringen. Ju mindre fat – desto mer omfattande blir alltså kontakten mellan vätskan och träet, och därför en snabbare och mer “kraftig” mognadsprocess.
Blir faten för små (exempelvis 30-litersfaten som säljs till privatpersoner) så är det dock stor risk att whiskyn blir alltför ekig – förvisso inget fel om man gillar just denna typ av dryck. Minifaten lämpar sig därför bara som fat för slutlagring, för att plocka fram en viss typ av finish. Agitators 130-litersfat är däremot en beprövad storlek som fungerar mycket bra, så länge spriten inte ligger alltför många år på dom. I Agitators fall är det drygt tre-årig sprit, vilket borde vara optimalt.
Argument: Småfat
–Här i destilleriet förfogar vi över två separata pannpar som gör det möjligt att producera ett brett spektrum av smaker, säger Agitators destillerichef Oskar Bruno.
9 av 10 delar har tagits från de konventionella lågrefluxpannorna som ger en mer rökig och maltig kvalitet. Sista delen kommer ur högrefluxpannorna som arbetar energisnålt vid undertryck och ger ifrån sig en sprit som har en fruktig estrig profil med spridda fenoler på toppen. Under jäsningen har destillerijäst kombinerats med bryggarjäst av saison-typ.
Destillaten har lagrats på tre olika typer av 130-litersfat som tidigare innehållit sherry, rökwhisky (av hemligt ursprung) från skotska ön Islay och slutligen kompletterat med Agitators specialbyggda fat av kastanj. Islayfaten bidrar med distinkta röktoner och en finstämd sälta. Sherry- och kastanjefaten bidrar med fruktighet av röda äpplen, tropisk frukt och ger whiskyn ett torrare avslut. Styrkan landar på 46%, vilket är precis den styrka jag vill se hos en whisky. Låt oss provsmaka!
I näsan: Tydlig rökighet och subtila fruktdofter – svårdefinierad fruktdoft. Lite citrus/ananas, russin, men inget som sticker ut. Röken kommer främst från fatlagringen av ex Islay-faten, den är som sagt tydlig men inte kraftig, ingen rökbomb.
I munnen: Frukten försvann, och något som bäst kan beskrivas som blomsteräng dök upp, rök (som utvecklas under eftersmaken), sälta, malt.
Eftersmak: Rökig eftersmak som sitter kvar länge, ekig eftersmak. Första sippen var enorm, sedan vande man sig. Nu kommer också röken fram ännu mer i doften.
En droppe vatten lyfter fram frukten i doften och blommigheten och sältan i smaken, där rökigheten å andra sidan trycktes ner.
En mycket komplex whisky, där du hittar lager på lager med smak- och doftintryck. Ännu ett mycket imponerande släpp från svenska Agitator, som verkligen går från klarhet till klarhet. Dock ingen direkt nybörjarwhisky, utan den kräver en viss vana. Hur kan en såpass ung whisky vara så här bra? Hatten av!
Vidare läsning
- Läs gärna vår samlingsartikel om Agitator!
- Alla artiklar om Agitator ligger här.
- Läs mer om lagring på whiskyfat här.
Ola Brandborn är huvudskribent här på www.whisky.nu. Ola är löjligt förtjust i svenskt och åländskt dryckeshantverk, men den absoluta favoritwhiskyn är Ardbeg Uigeadail. Du når Ola lättast genom kontaktformuläret här på sajten.
Gillar du det vi skriver här på whisky.nu? Stötta oss då genom:
* Berätta för dina vänner om oss
* Dela inläggen på Facebook eller annan social media.
* Länka till oss från din blogg, eller från whiskyklubbens hemsida.